Lukáš Tomek
6. května 2017 • 08:00

O Peltově vzestupu, rychlé jízdě i pádu a o Berbrově jasném vzkazu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Miroslav Pelta míří do vazební věznice a mezi fanoušky se nejspíš najde řada těch, kteří při tom tleskají. Přání ve smyslu hesla „Pelta ven“ dostalo jasné kontury. Jiná situace už panuje ve fotbalovém hnutí, které je zatím - to slůvko je pro další linii příběhu důležité – v šoku a dezorientované. Pelta je totiž muž, který hrál v poslední době v českém fotbale zcela zásadní roli a především ekonomicky ho posunul do vyšších pater.



Začněme při povídání celého příběhu vzpomínkou starou necelý rok. Tehdy reprezentace po neúspěšném EURO a Vrbově úprku do Ruska sháněla nového trenéra, liga pro změnu titulárního sponzora a do toho probíhala tvrdá zákulisní jednání o složení komise rozhodčích. Tak, aby se dostala zpod vlivu Romana Berbra a z listin sudích zmizely „známé firmy“.

Hybnou silou všech těchto procesů byl tehdy právě Pelta. Chvílemi se sice pohyboval na hraně kolapsu, nicméně ho evidentně bavilo být v trojroli hlavního hrdiny. Stejně jako to svým způsobem vyhovovalo i řadě jiných mužů z čela fotbalového hnutí. Pozorovat věci pěkně ze zákrytu, nebo být v první linii? To je často sakra rozdíl.

Pelta u soudu. Šéf českého fotbalu čekal na rozhodnutí o udělení vazby
Video se připravuje ...

Fotbal si na tuto úspěšnou onemanshow rychle zvyknul, byť ne všem se sílící pozice Miroslava Pelty zamlouvala. „Už to přehání, nezná míru,“ zaznívalo občas. Jeho pracovitost, komunikativnost a schopnost sehnat fotbalu peníze však byly něco jako trumfové eso. A právě „tahle karta“ nakonec jabloneckého patriota katapultovala i do vysokých pozic za hranicemi fotbalu – konkrétně v Českém olympijském výboru či v České unii sportu.

Pelta se fakticky stal hlavním výkonným vyjednávačem a lobbistou pro získávání finančních prostředků napříč celým sportem. Při téhle jízdě rychle vylétnul do nejvyšších pater české politiky, s níž je sport pevně provázaný. Najednou jednal s prezidenty, večeřel s ministry (o slabosti Kateřiny Valachové pro zemitého šíbra se povídaly zkazky) a počítal další miliony v pokladně.

Nyní jízda skončila. Zda se při ní boss řítil „nedovolenou rychlostí“, není zatím vůbec jasné. Hranice mezi účinným lobbingem a nezákonným nakládáním s dotacemi je tenká. A z vazební věznice do té pro odsouzené může být naopak ještě pořádně daleko. Zřejmé také není, zda si novým světem opojený Pelta do všech důsledků uvědomoval, do jakých politických her může být v nejtěžší váhové kategorii zatažen…

Peltův obhájce Šerák: Postup soudu je nestandardní, nemáme k dispozici spis
Video se připravuje ...

A co se bude dít dál? Fotbal v první reakci na Peltovo zadržení deklaroval, že hodlá ctít presumpci neviny. Postup by to byl určitě správný, nicméně je nepravděpodobný. Tedy pokud by se Peltovi nepodařilo z věznice dostat v rámci jednotek týdnů a mediální prostor by mezi tím nezaplavily „shodou náhod“ uniklé jadrné odposlechy.

Měsíce však fotbal na Velkého čápa prostě čekat nebude. A to i přesto, že byl nyní jediným kandidátem na předsedu. Naopak se v hnutí najde řada lidí, kteří už dnes přemýšlejí o tom, jak situaci využít pro posílení jejich vlivu. Ambice už deklarovala Slavia. Jak prostřednictvím Twitteru Jaroslava Tvrdíka, tak výzvou k vytvoření "úřednické vlády". A příležitosti se nepochybně chopí i Roman Berbr, jehož vliv na fotbalové hnutí se Peltovi v některých směrech dařilo lehce tlumit.

Ostatně dobré je v tomto kontextu vnímat Berbrův výrok (či spíše vzkaz) bezprostředně po uvalení vazby. „Fotbal jede dál. Zvenku řídí asociaci místopředseda Zlámal, uvnitř já.“ Najít dobře ovladatelného kandidáta na předsedu, provést ho volbami a poté jeho kroky řídit? Takové schéma už ve fotbale docela nedávno fungovalo. Byť úroveň pod výkonným výborem. V roli loutky kontroverzního plzeňského bafuňáře tehdy „úspěšně“ vystupovala Dagmar Damková…

Opakování podobného příběhu by pro fotbal znamenalo teprve pohromu...

Důvod Peltovy vazby? Ovlivňování svědků a pokračování v činosti
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud