Pavel Janega
15. září 2015 • 15:15

Limberský jako vzor pro mládež? Tak nějak po plzeňsku

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lidé v českém fotbale mají vynikající vlastnost: negativní věci z paměti vytlačují a poměrně rychle zapomínají. Kam se poděl nepsaný kodex fotbalového profesionála, když David Limberský s 1,5 promile narval své luxusní bentley do zdi? Jeho nasazení do základní sestavy proti Příbrami ho roztrhalo na kusy. A spolu s ním i veškerou snahu mládežnických trenérů vychovávat nadějné fotbalisty ke správnému přístupu.



Místo nekompromisního vyřazení z kádru a pozastavení profesionální smlouvy Plzeň vzkázala, že alkoholové večírky a řízení v opilosti jsou vlastně povoleny.

Co se stane hříšníkům? Nic. Představte si, jak asi probíhalo ono kárání ze strany šéfů klubu, potažmo trenéra Karla Krejčího: „Davide, takhle to nejde. Je to průšvih, všude se o tom píše, fanoušci jsou naštvaní. Zaplatíš pokutu, ale nezapomeň, že v neděli hrajeme. Levá strana obrany, O. K.? Jako vždycky...“

Jistě, Limberský musí zaplatit pokutu téměř milion korun. To není pro běžného smrtelníka malá částka. Jenže malý není ani hráčův plat. Zanedlouho má milion zpátky. Zhruba tři měsíce nějak přežije. O hladu nebude, o fotbal nepřijde.

Trest měl být proto tvrdší – a nikoliv pouze v rovině finanční. Obzvláště, když si kapitán klubu a reprezentant, který má být vzorem pro mládež, svou chybu ani neumí uvědomit.

Jeho hloupá oslava posloužila jako důkaz, že to neměl (spíš ještě nemá) v hlavě srovnané. Shodil tím všechno. Svůj jinak výborný výkon i omluvu z předchozích dní. Kritikům se vysmál, přitom to žádná bžunda není. Co kdyby místo zdi srazil náhodně kolemjdoucího člověka?

Jestliže si Limberský opravdu neuvědomuje, že jeho čin posouvá fotbalovou stránku věci až na druhou kolej, pak musejí zakročit majitel klubu Tomáš Paclík a generální manažer Adolf Šádek. Musejí, ale neudělají to. Takto je Viktoria nastavená.

Těžko očekávat jiný přístup, než který praktikovala v minulých letech. Tím jsou myšlena Šádkova slova o GPS, bodyguardech či vodítku, které tentokrát až na pražský Smíchov nedosáhlo. Když to nevadilo předtím, nevadí to ani dnes. Je to přece velká sranda.

Rázné NE ale musí přijít ve chvíli, kdy hráči zelenější než balonky, do kterých foukají, usedají za volant. Nepřichází, bohužel. Ani nepřijde.

Obří problém s přesahem mimo fotbal plzeňský klub přehlíží a ignoruje. Obecná prohlášení jsou v tomto případě, kdy by mělo vedení Viktorie tvrdě zasáhnout, málo. Limberského by vyřadilo ze sestavy asi jen v případě, kdyby fakt někoho srazil...

Příbram – Plzeň: Gól Limberského na 0:1. Slavil kontroverzně jako řidič!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud