Tomáš Richtr
26. června 2017 • 09:26

Kontrastní emoce fanoušků přímo úměrné průběhu závodu v Baku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lidé se ptají, jak může jezdec, který je po startu závodu na sedmnáctém místě, vyhrát velkou cenu? Nebo aby dojel druhý ten, který po startu závodu byl beznadějně poslední a navíc s jedním kolem ztráty? A v úvodu kritizovaný Lance Stroll, povoláním syn, získat stupně vítězů už v osmém závodě své premiérové sezony? Inu, to je formule 1.



Závod v ázerbájdžánském Baku napsal scénář, o který by měli zájem ti největší producenti Hollywoodu. A jak už to tak bývá, šlo také o závod, který mezi fanoušky vyvolal extrémně silné emoce. Nejsilnějším momentem byl konflikt mezi prvním Lewisem Hamiltonem a druhým Sebastianem Vettelem těsně před druhým restartem závodu. Prozradím, že názory byly relativně hodně odlišné i v realizačním týmu přenosů F1 na stanici Sport2. Ať už se to týká faktických událostí na dráze nebo přiměřenost či nepřiměřenost (nebo dokonce snad absence) trestů.

Před druhým restartem Hamilton překvapil Vettela natolik, že ten do něj mírně narazil, načež Vettel tak nějak (ne)hezky po česku ztratil nervy a jal se Hamiltona pod vlivem nezvladatelného útoku emocí vychovávat. Nevyšlo mu to a z boku do něj vrazil. Míra úmyslu už navždy zůstane jen ve Vettelově hlavě, ale že trest, který Vettel dostal, jej přivede s rozestupem dvou sekund před Hamiltona, který musel v boxech stavět pro technické problémy s uvolněným lemováním hlavy, to prostě – slovy klasika – nevymyslíš.

Jestli byla Vettelova penalizace dostatečně tvrdá nebo ne, to už teď nevyřešíme, protože faktem, že si trest odbyl během závodu, je záležitost uzavřena. Svým prohřeškem a následným trestem přišel Vettel o vítězství v době, kdy jej měl na chvíli v klíně, když musel Hamilton neplánovaně do boxů. To je trestem dostatečným samo o sobě, byť s ohledem na celkový výsledek "udělal" Vettel na Hamiltona další dva body v Poháru jezdců.

Zatímco u Vettela není otázkou to, zda se provinil nebo ne (jako spíš výše trestu), u Hamiltona je to už méně zřejmě. Neexistuje exaktní metrika na to, jak se chovat za safety carem. Je potřeba se chovat tak, aby počínání pilota nebylo nebezpečné nebo divoké, eratické. Podle telemetrie Hamilton v inkriminovaném okamžiku nebrzdil, navíc si počínal stejně, jako při předchozím restartu. Existuje-li potenciální nespokojenost nad tím, že Hamilton potrestán nebyl, objektivní skutečností je, že chybou vedení závodu to není. Hamilton ale prohlásil, že svým manévrem se Vettel zdiskreditoval. Jaký to kontrast s dobou o pár závodů zpět, kdy si oba džentlmeni vyměňovali komplimenty o férovém závodění. Pomyslné rukavice jsou dole.

V jiném příběhu ázerbájdžánského závodu dojel Bottas druhý poté, kdy ve druhé zatáčce po startu sestřelil ferrari Kimiho Räikkönena a vyvázl bez trestu. Bottas sám to nazval závodním incidentem a pravdou je, že vedení závodu je k těmto kolizím benevolentnější. Upřímně, sami po tom léta jako fanoušci voláme, ale asi jen do doby, než se to zrovna nehodí. Bottas je tak nyní terčem kritiky za to, že získal druhé místo, ačkoli měl být trestán. Pokud tomu tak opravdu je, pak není Bottasovou vinou, že nebyl potrestán, ale jedná se o chybu sportovních komisařů. Pro zklidnění vášně lze dodat, že žádný trest typický pro takový prohřešek by na Bottasově výsledku hlavně nic nezměnil. Jeho stíhací jízda ale doslova na cílové čáře odsunula na třetí příčku Kanaďana Lance Strolla (Williams). Historie se ale už za pár dní nebude ptát, zda je to druhé nebo třetí místo, jsou to zkrátka stupně vítězů v osmém závodě jeho mladičké kariéry. Skvěle pro něj i pro Williams.

Vyhrál Daniel Ricciardo z Red Bullu, který v kvalifikaci své auto rozbil a po trablech v úvodu velké ceny kroužil v jejím úvodu dokonce sedmnáctý. Nejen ve formuli 1, ale ve sportu obecně a hlavně také v životě je to důkaz toho, že je prostě nutné to nevzdávat, dokud existuje byť ta sebemenší šance.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud