27. srpna 2017 • 16:43

Juška na univerziádě opět vylepšil český rekord v dálce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dálkař Radek Juška letos již podruhé zlepšil český rekord. Na Světové letní univerziádě na Tchaj-wanu skočil v kvalifikaci 831 centimetrů a svůj výkon z květnového Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově překonal o dva centimetry.



V letošních světových tabulkách se Juška posunul na dělené sedmé místo a je druhým nejlepším Evropanem za Rusem Alexandrem Meňkovem. Mistr světa z roku 2013 má na kontě o centimetr lepší výkon.

Čtyřiadvacetiletý český dálkař vstupoval do sezony s osobním rekordem 815 cm, který si výrazně vylepšil v květnu v Turnově, kde překonal 29 let staré české maximum Milana Mikuláše.

Dnešní kvalifikaci v Tchaj-peji zahájil Juška nepovedeným pokusem 715 cm. V druhé sérii skočil 777 cm, což by mu nakonec stačilo na postup do finále. Třetím skokem s ideální podporou větru 1,4 m/s dolétl až do rekordní vzdálenosti a jako jediný splnil kvalifikační limit 790 cm. V pondělním finále bude jasným favoritem.

"Závod byl hodně zdlouhavý, protože nás skákalo sedmadvacet v jedné skupině. Výkony nám trošku kazil i vítr, což bylo znát na prvních dvou pokusech," řekl Juška webu atletického svazu. "Skákalo se mi celkem dobře a uvolněně, podobně tomu bylo v Turnově. Trochu nám to znepříjemňovalo velké vedro. Organizátoři nám nezajistili žádný prostor, kde bychom se mohli schovat, takže jsme spíše závodili v tom, kdo se rychleji upeče," dodal s úsměvem.

Kvalifikaci Juška suverénně vyhrál také na nedávném světovém šampionátu v Londýně výkonem 824 cm. Ve finále na to ale nenavázal a skokem dlouhým 802 cm obsadil desáté místo.

Česká výprava je na univerziádě zatím bez medaile, soutěže skončí ve středu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud