22. července 2017 • 17:38

Král Froome si pojistil triumf na Tour de France, o bronzu rozhodla vteřina

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Britský cyklista Chris Froome si v časovce prakticky pojistil čtvrtý triumf na Tour de France v kariéře, když v boji s časem na 22,5 kilometrů dlouhé trati v Marseille dojel třetí, šest vteřin za vítězným Polákem Maciejem Bodnarem. Svým konkurentům v boji o celkové vítězství nedal Chris Froome pražádnou šanci jej sesadit z trůnu. Celkově druhé místo nakonec vybojoval Rigoberto Urán, který se dostal před domácího Romaina Bardeta. Tomu totiž časovka vůbec nevyšla a jen o vteřinu nakonec udržel bronz před čtvrtým Mikelem Landou. V nedělním dojezdu do Paříže se už tradičně závodí jen o čestný triumf na Champs-Élysées.



Zdeněk Štybar dojel v časovce na 39. místě se ztrátou minuty a 47 vteřin na vítězného Bodnara, Roman Kreuziger skončil na 65. místě, když zaostal o 2 minuty a 19 vteřin. 

V průběžném pořadí je Kreuziger na 24. pozici s téměř hodinovou ztrátou na Froomea, Štybar uzavírá první stovku. Třetí Čech na startu Ondřej Cink odstoupil v páteční 19. etapě. Do nedělního cíle v Paříži mu chybělo asi 350 kilometrů.

"Nemám slov, znovu vyhrát je prostě úchvatný pocit. Je to moje nejtěsnější Tour, na špici celkového pořadí to byl velký boj. Nemyslel jsem si, že se rozhodne až v dnešní časovce. Byl jsem pod tlakem, ale to je na druhou stranu dobrá věc," prohlásil Froome, kterému francouzské publikum příliš nepřálo.

Za pískotu a bučení dojel Froome do cíle na fotbalovém stadionu Stade Vélodrome se ztrátou šesti sekund na nejrychlejšího Macieje Bodnara, který si připsal největší úspěch v dosavadní kariéře. O sekundu druhý byl po 22,5 kilometru ulicemi marseilleského přístavu další Polák Michal Kwiatkowski.

Chris Froome se raduje ze svého celkem čtvrtého vítězství na slavné Tour de France
Chris Froome se raduje ze svého celkem čtvrtého vítězství na slavné Tour de France

V průběžné klasifikaci Froome vede o 54 sekund před Rigobertem Uránem. Kolumbijský cyklista na třetí místo odsunul domácího Romaina Bardeta, který před časovkou ztrácel na britského lídra 23 sekund. Nyní zaostává o více než dvě minuty. "Dal jsem do toho všechno, ale moc mi to nešlo. Spíš jsem závodil hlavou než nohama," uznal Bardet.

Froomea nepřátelská atmosféra v Marseille nepřekvapila. "Je to normální, když je na druhém místě Francouz a když se navíc dojíždí na fotbalovém stadionu. Nemám proč si stěžovat," dodal.

Dvaatřicetiletý Froome si pro čtvrté vítězství na Tour dojel poprvé bez jediného etapového triumfu. Loni jezdec stáje Sky vyhrál dvě etapy, o rok dřív jednu a v roce 2013 ovládl tři. Bude tak prvním vítězem slavného závodu bez etapového prvenství od roku 2006.

V historické tabulce šampionů Tour se Froome osamostatní na druhé příčce. Víc vítězství mají pouze Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault a Miguel Indurain, kteří všichni ovládli slavný závod pětkrát.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 20. etapa (časovka jednotlivců v Marseille, 22,5 km):
1. Bodnar (Pol./Bora) 28:15,
2. Kwiatkowski (Pol./Sky) -1,
3. Froome (Brit./Sky) -6,
4. T. Martin (Něm./Kaťuša) -14,
5. Impey (JAR/Orica) -20,
6. Contador (Šp./Trek-Segafredo) -21,
7. Arndt (Něm./Sunweb) -28,
8. Urán (Kol./Cannondale) -31,
9. Küng (Švýc./BMC) -34,
10. Chavanel (Fr./Direct Energie) -37,
...39. Štybar (ČR/Quick-Step) -1:47, 65. Kreuziger (ČR/Orica) -2:19.

Průběžné pořadí:
1. Froome 83:55:16,
2. Urán -54,
3. Bardet (Fr./AG2R) -2:20,
4. Landa (Šp./Sky) -2:21,
5. Aru (It./Astana) -3:05,
6. D. Martin (Ir./Quick-Step) -4:42,
7. S. Yates (Brit./Orica) -6:14,
8. Meintjes (JAR/SAE Team Emirates) -8:20,
9. Contador -8:49,
10. Barguil (Fr./Sunweb) -9:25,
...24. Kreuziger -59:58, 102. Štybar -3:09:48.

20. etapaFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud