26. listopadu 2012 • 08:40

Praha hostila mistrovství světa v ricochetu, vyhrál Čech Veselý

Autor: iSport.cz, mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patří k nejrychleji se rozvíjejícím současným sportům a čeští hráči v něm dominují. To je ricochet, zatím méně slavný bratr populárního squashe. O víkendu se v Praze konalo první oficiální mistrovství světa a šampionem se stal český hráč Jan Veselý.



Veselý v neděli vybojoval historicky první mistrovský titul, když ve finále turnaje v Praze na Palmovce porazil dalšího českého hráče Radka Malého. Klání, hrané nezvykle systémem na dvě porážky, se účastnilo 63 hráčů z osmi zemí světa. Nejexotičtějším z nich byl Brigham Jones Smith z Jihoafrické republiky.

Favority však byli především domácí Češi, kteří prvními dvěma místy potvrdili výsadní postavení českého ricochetu. Třetí příčku obsadil Maďar Gabor Szabo.

Co je ricochet?
Tento poměrně mladý sport v základech podobný squashi se největší oblibě těší v Nizozemsku a v České republice. Rozdíl oproti squashi je menší plocha kurtu, možnost odehrát míček i o strop a zabudovaná elektronika, která hlídá auty i stav zápasu.

Největším trumfem turnaje měl být známý squashista Jan Koukal, který v minulosti mistrovství republiky i Evropy v ricochetu již ovládl. Ten se však na poslední chvíli z mistrovství kvůli zranění musel odhlásit.

Veselý ve finále nedal soupeři šanci a vyhrál 3:0 na sety.Foto Jan Pulkráb

I tak jej dokonale zastoupil jeho oddílový kolega Veselý, kterému možná dal Koukal cenné rady do finálového zápasu. Radek Malý nastupoval do rozhodujícího utkání s nataženým svalem a možná i kvůli lehkému zranění nedokázal čelit typicky razantní hře Jana Veselého.

Budoucí vítěz často využíval kombinaci tvrdých úderů k zadní stěně a rychlých zkrácení o strop. Herní umění devětadvacetiletého hráče dokázala ocenit i zaplněná hala s více než stovkou příznivců.

Překvapením turnaje byl Nizozemec Ruud van der Zwaluw, který v souboji o čtvrtou příčku přehrál po napínavém boji domácího favorita Tesárka 3:2 na sety. Nakonec se v první desítce umístilo hned sedm český hráčů a první oficiální mistrovství světa tedy dopadlo nadmíru úspěšně.

Konečné pořadí:
1. Jan Veselý
2. Radek Malý
3. Gabor Szabo (Maďarsko)
4. Ruud van der Zwaluw (Nizozemsko)
5. Ladislav Tesárek
6. Jan Pulkráb
7. Martin Volf
8. Petr Hušek
9. Alan Mačor
10. Stephan Rusdorf (Německo)
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud