2. listopadu 2008 • 19:14

Oligarch v Chuchli obhájil prvenství

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šestiletý Oligarch zopakoval v Ceně prezidenta na závodišti v Chuchli loňské prvenství. V 3200 metrů dlouhém závodě o dotace ve výši 400.000 korun zvítězil po boji s tříletou klisnou Vadeonou a udolal ji rozdílem pouhého krku.



Až třetí skončil favorizovaný Savignon, jenž zaostal o dvě délky. Ani vítězství s Oligarchem však Jiřímu Chaloupkovi nestačilo na zisk šampionského titulu mezi žokeji, který potřetí za sebou získal Václav Janáček.

V těsném souboji s Chaloupkou v jeho prospěch rozhodl při stejném počtu vítězství vyšší počet druhých míst.

Dvoumílový vrchol chuchelského odpoledne sledovaly na pražském závodišti tři tisícovky diváků včetně hlavy státu a patrona dostihu Václava Klause.

Tempo dlouho udával Abascas, v cílové rovině však vyklidil pozice a dopředu se prosadila trojice favoritů. Z nich nejsilnější koncovku předvedl Oligarch, jehož závěru neodolal nikdo. Nástup Picadora a Sherona, kteří v závěru vítězné trio ještě dotahovali, pak přišel pozdě.

"Běželi jsme s Oligarchem tak, aby nám čelo moc neuniklo, a jeho závěr byl opět dokonalý," pochvaloval si Chaloupka poté, co převzal od Václava Klause cenu pro vítěze. "Na téhle trati u nás zůstává Oligarch nejlepší a po problémech, které měl v průběhu sezony, se dal skvěle dohromady," dodal vítězný žokej.

V šampionátu se 36. vítězstvím v sezoně dotáhl na Janáčka, protože ale další dostih už vyhrát nedokázal, připadl titul obhájci prvenství díky vyššímu počtu druhých míst. "Moc mě těší, že jsem titul uhájil, i když dnes mí koně na vítězství neměli," konstatoval Janáček. "Byl to boj do posledního dostihu, a poté co jsem v sezoně musel se zlomeninou klíční kosti několik dostihů vynechat, je tohle vítězství obzvlášť cenné."

Mezi trenéry šampionský titul patří Františku Holčákovi, jehož svěřenci vyhráli 14 dostihů.

Výsledky:
Cena prezidenta Republiky CK Martin Tour (3200 m, 400.000 Kč): 1. Oligarch (žokej Chaloupka, trenér Popelka, stáj Corinne ČR), 2. Vadeona, 3. Savignon. Výrok: krk - 2 - 1 1/2. Čas: 3:40,63.
Rámcové dostihy.
I.: Rabbit Bounty (ž. Koplík) - Daily Bet - Hieronymus,
II.: Baronial (Foret) - Ediggio - Born Slippy,
III.: Color Man (ž. Myška) - Kyshanty - Bel Jumper,
IV.: Nezbeda (ž. Rája) - Neználek - Prezioso,
V.: Arcibaldo (ž. Hind) - Demon Magic - Rabbit Zamindar,
VI.: Cheri Rules (am. Hloužková) - Idealist - Rex,
VII.: Chanci Risk (Zatloukal) - Leander - Vabecar.

Články odjinud


Články odjinud