31. října 2008 • 11:20

Duval těžce havaroval

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Finský jezdec Mikko Hirvonen s fordem byl nejrychlejší v úvodní etapě Japonské rallye, kterou poznamenala těžká havárie Belgičana Francoise Duvala.



Jeho spolujezdec Patrick Pivato utrpěl při nehodě zlomeninu pánve a holenní kosti. Při vědomí byl převezen vrtulníkem do nemocnice, kde se dnes podrobí operaci.

Hospitalizován byl na pozorování i Duval. Někdejší pilot týmu Škoda naboural v šesté rychlostní zkoušce do bariéry. Pět kilometrů po startu měřeného úseku narazil Duvalův ford na spolujezdcově straně, Pivato zůstal v autě zaklíněn a nemohl ven.

"Francois dostal na mokru smyk a narazil do nějakého velkého železného sloupu. Auto dostalo na Patrickově straně pořádnou ránu," uvedl šéf týmu Stobart Ford Malcolm Wilson.

Před nehodou patřilo Duvalovi druhé místo za Hirvonenem. Po havárii byla zrušena sedmá rychlostní zkouška, na které ležela vrstva sněhu, a kvůli zpoždění způsobenému havárií také osmá erzeta. Předtím jezdci přišli kvůli sněhu o třetí měřený úsek.

Předposlední soutěži sezony zatím vládne Hirvonen, který se snaží ještě zdramatizovat boj o titul mistra světa. Po prvním dnu vede o 26 sekund před krajanem a týmovým kolegou Jarim-Mattim Latvalou.

O další čtyři sekundy zpět je Francouz Sébastien Loeb s citroënem, kterému třetí místo v Japonsku stačí k tomu, aby se stal v předstihu popáté za sebou mistrem světa. V celkovém pořadí šampionátu má na Hirvonena náskok 14 bodů.

"Moc jsme toho dneska neujeli, takže ten náskok je celkem slušný. Ještě není po všem, ale v podstatě to jde dobře," prohlásil finský lídr soutěže.

Loeb se na konci první etapy, která vyvrcholila dvěma diváckými erzetami na stadionu Sapporo Dome, zlobil na pořadatele. Kvůli zmatkům dokonce odmítal odstartovat do závěrečného úseku dlouhého 1,5 km.

"Vůbec nikdo z nich tam nemluvil anglicky, s nikým se nešlo domluvit. Vzali mi rallye kartu po té první erzetě a už mi ji nechtěli dát zpátky. Přitom všem ostatním ji vrátili," láteřil Francouz, který vyhrál předchozích pět soutěží v sezoně.

První etapu nedokončil třetí muž průběžného pořadí seriálu Španěl Daniel Sordo. Loebův týmový kolega zůstal stát na trati šesté rychlostní zkoušky s poruchou motoru.


Výsledky první etapy:
1. Hirvonen, Lehtinen 42:40,8,
2. Latvala, Anttila (všichni Fin./Ford Focus) -26,2,
3. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -30,6,
4. Atkinson, Prévot (Austr., Belg./Subaru Impreza) -1:00,9,
5. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Subaru Impreza) -1:02,0,
6. Wilson, Martin (Brit./Ford Focus) -1:11,2.

Články odjinud


Články odjinud