21. ledna 2011 • 05:00

Jde Český svaz vodního póla proti EU?

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český svaz vodního póla udělal kontroverzní krok a teď čelí žalobě, kterou na něj podal klub Stepp Praha. Tomu se nelíbí nově schválené regule, podle nichž mohou k zápasům domácí soutěže nastupovat maximálně tři hráči mimo ČR (včetně občanů EU). Několikanásobný finalista poukazuje na diskriminaci, která je v rozporu s EU, a vidí za tímto krokem zájmy největšího soupeře.



Chováte se protiprávně, stěžují si zástupci klub Stepp Praha na jednání Českého svazu vodního póla. Ten jim zakázal využívat k zápasům více jak tři hráče mimo ČR a odejmul tak možnost start některým dalším členům týmu ze zemí EU. Tím se ale má dostávat do rozporu se samotnými předpisy EU o volném pohybu. Jeden z členů Steppu proto podal na svaz žalobu.

„Vidíme za tím spíše lobby konkurenčního týmu Fezka Strakonice (několikanásobného mistra),“ zlobí se Igor Procházka, člen klubu pověřený řešením problematiky EU hráčů.

„Neunesl, že se mu přibližujeme, a tak nechal na svazu odhlasovat tuto změnu. Když jsme proti tomu chtěli na Valné hromadě protestovat, tak byl náš návrh smeten ze stolu, aniž by se s námi o tom kdokoliv bavil,“ dodává. Tým po kontroverzním opatření odešel také na protest z ligy.

Problematika regulace cizinců je ovšem ožehavým tématem i jinde. Ve fotbale (Arsenal Londýn má například v týmu 23 hráčů, kteří nepocházejí z Velké Británie) se čím dál častěji přetřásá možné zavedení pravidla 6 (domácích) + 5 (zahraničních).

Určité omezení má i česká hokejová extraliga, kde kluby mohou využít za sezonu jen šest zahraničních posil, nejsou-li další hráči už naturalizovanými cizinci. V basketbalové NBL může zase nastoupit maximálně sedm cizinců. Většinou jde totiž o ochranu rozvoje tuzemských hráčů.

Jenže v tomto případě svaz vodního póla kontruje jinak a sice popírá i samotné podání stížnosti. „V současné době neevidujeme žádnou žalobu. Svazu bylo prostřednictvím některých členů oddílu Steppu Praha vyhrožováno, ale nakonec z toho asi sešlo,“ uvádí se v oficiálním stanovisku.

Deník Sport má ovšem k dispozici fotokopii podané žaloby. „Co vám na to mám říct, svaz prostě lže,“ říká Procházka, v jehož týmu působí 9 cizinců, ale přitom občanů EU (7 Slováků a 2 Italové). „Soudní žaloba byla podána v září 2010. Vždyť se zástupci svazu máme tento pátek schůzi, na které se budeme bavit, co dál,“ uzavřel nevěřícně.

Dokumenty, o které se také opírá Stepp Praha v žalobě proti svazu:
Vyhláška Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z prosince 2004, kterou jsou sportovní svazy žádány o odstranění všech diskriminačních opatření ze soutěžních řádů, která by jakkoliv omezovala možnosti účasti ve sportu a soutěžích občanů členských států EU.

Stanovisko Evropské komise z června 2010 potvrzuje, že diskriminace občanů EU na základě státní příslušnosti není povolena ani v profesionálním ani v amatérském sportu.

Stanovisko Úřadu vlády ČR z října 2010: „Pravidlo stanovené Českým svazem vodního póla, podle něhož se kvóta maximálně 3 cizích hráčů v družstvu vztahuje i na občany EU, je s ohledem na primární a sekundární právo, jakož i ve světle judikatury Soudního dvora, neslučitelné s právem EU. V případě jeho uplatňování je nutné počítat s následky vyplývajícími z porušení práva EU Českou republikou následky vyplývajícími z porušení práva EU Českou republikou“. je nutné počítat s následky vyplývajícími z porušení práva EU Českou republikou.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud