Květoslav Šimek
31. srpna 2017 • 14:35

Poslední výhra nad Německem? Rok 1958. Volejbalisté zabojují o zázrak

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z POLSKA | Na mistrovství Evropy porazili čeští, respektive českoslovenští, volejbalisté Německo naposledy v roce 1958. Pravda, hráli s ním od té doby na evropském šampionátu jen čtyřikrát, ale pokaždé z toho byl triumf Němců. Tým trenéra Michala Nekoly se dnes ve čtvrtfinále v Katovicích (17.30) pokusí o další malý zázrak. Jeden už Češi předvedli při středečním triumfu nad obhájci titulu z Francie (3:1).



„Připravíme se, kluci si odpočinou, vyčistí hlavy,“ plánoval trenér Nekola bezprostředně po výhře nad Francií. Času nebylo mnoho. Středeční osmifinále skončilo před jedenáctou večer a než se volejbalisté dostali na pokoje, bylo po půlnoci. Euforie z rozpumpovaných těl se dostávala pryč jen těžce a pomalu.

„Neměli bychom zůstat na zemi, protože jsme proti Francouzům hráli dobře a můžeme si věřit,“ burcoval Nekola. „Na druhou stranu nesmíme lítat v oblacích. Musíme znovu předvést perfektní výkon, abychom postoupili dál.“

S Německem hráli čeští volejbalisté už ve skupině ve Štětíně. A byl to jejich zatím nejslabší zápas. Prohráli 0:3 (-19, -14, -20), ve všech setech jim utekly začátky. „Nevím, jestli je to výhoda, že jsme už s nimi hráli, ale každopádně jim chceme porážku vrátit,“ říká Nekola. „Motivace je veliká. A já věřím, že zopakujeme jak minulý výkon proti Itálii, tak i ten proti Francii. Nebude to jednoduché zopakovat ve dvou dnech po sobě, ale uděláme maximum, abychom postoupili do semifinále.“

V něm byli čeští volejbalisté na mistrovství Evropy naposledy v roce 2001, když se hrálo v Ostravě. Skončili tehdy čtvrtí. Před zápasem s Německem je sice opět favorit daný poměrně jasně, nicméně je tady ještě jedna zajímavá statistika. Poslední tři týmy, které na mistrovství Evropy dokázaly vyřadit obhájce titulu, braly nakonec medaili. Itálie v roce 2011 (stříbro), Rusko v roce 2013 (zlato) i Itálie v roce 2015 (bronz). Kam své snažení dotáhne bojovná parta českých volejbalistů?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud