10. února 2017 • 15:53

Koukalová je mistryní světa! Češka proletěla sprint a slaví ZLATO

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to tam! Gabriela Koukalová získala své první individuální zlato z mistrovství světa. Ve sprintu na 7,5 km na šampionátu v Hochfilzenu předvedla česká biatlonistka fantastický výkon s bezchybnou střelbou a před druhou Němkou Laurou Dahlmeierovou byla nakonec v cíli rychlejší o čtyři vteřiny. Třetí skončila Anais Chevalierová z Francie. Eva Puskarčíková udělala dvě chyby při první střelbě, ale nakonec z toho bylo alespoň sedmnácté místo se ztrátou minuty a 9 vteřin.



Koukalová s Dahlmeierovou potvrdily roli velkých favoritek světového šampionátu. Česká závodnice startovala až s číslem 96 a od prvních mezičasů se držela v čele. Sázka na vysoké startovní číslo trenérům vyšla, Koukalová přimrzající rychlejší trati využila dokonale.

"Před závodem jsem byla negativní a nevěřila jsem, že i s čistou střelbou by to mohlo vyjít takhle krásně," řekla v rozhovoru pro Českou televizi. "Myslela jsem na všechny, kteří mě hnali. Cítila jsem, že v tom nejsem sama. Že fanoušci si zaslouží být toho součástí," uvedla dojatá biatlonistka, které v cíli jako první gratuloval manžel Petr, bývalý badmintonista.

Šampionka Koukalová! Takhle převzala zlatou medaili z MS v Hochfilzenu
Video se připravuje ...

Koukalová chválila trenéry, že ji zařadili až na konec startovního pole. "Každým kolem se sníh zrychloval. Jsem ráda, že mají trenéři dostatek zkušeností, aby to takhle rozdělili," prohlásila.

Formu potvrdila už ve čtvrteční smíšené štafetě, které výrazně pomohla k sedmému místu. K přesné střelbě dnes přidala rychlý běh. "Únava se na trati rozplynula. Nad střelbou jsem nepřemýšlela, automatika je v člověku zabudovaná. Přilítla jsem tam a buď, anebo," líčila.

Emoce dolehly i na trenéra ženského týmu Zdeňka Vítka. "Zvládla to fantasticky," řekl.

Česká biatlonistka Gabriela Koukalová se raduje ze zlaté medaile na MS v Hochfilzenu
Česká biatlonistka Gabriela Koukalová se raduje ze zlaté medaile na MS v Hochfilzenu

Na další pódium bude Koukalová útočit v nedělním stíhacím závodu. Eva Puskarčíková dnes skončila na 17. místě se dvěma chybami při střelbě vleže, Lucie Charvátová byla dvaatřicátá. Veronika Vítková chybovala při střelbě pětkrát a obsadila až 68. pozici.

Koukalová přidala titul ke stříbru z vytrvalostního závodu na MS před dvěma lety v Kontiolahti, ze štafet má zlato a bronz. Loni v Oslu byla dvakrát čtvrtá. S Dahlmeierovou se přetahuje také o Světový pohár, obhájkyně velkého křišťálového glóbu po dnešku zůstane za německou rivalkou na druhé příčce o 11 bodů.

V individuálních závodech je sedmadvacetiletá rodačka z Jablonce nad Nisou třetí českou mistryní světa v historii. Před 14 lety triumfovala Kateřina Holubcová v Chanty Mansijsku a právě v Hochfilzenu v roce 2005 vyhrál Roman Dostál.

Mistrovství světa v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Ženy - sprint (7,5 km):
1. Koukalová (ČR) 19:12,6 (0 trest. okruhů), 2. Dahlmeierová (Něm.) -4,0 (0), 3. Chevalierová (Fr.) -25,1 (0), 4. Vittozziová -25,3 (0), 5. Sanfilippová (obě It.) -31,9 (0), 6. Hinzová (Něm.) -37,9 (0), 7. Dorinová Habertová (Fr.) -42,8 (1), 8. Kuzminová (SR) -44,0 (1), 9. Aymonierová (Fr.) -53,9 (1), 10. Merkušynová (Ukr.) -55,3 (0), ...17. Puskarčíková -1:09,3 (2), 32. Charvátová -1:33,8 (2), 68. Vítková (všechny ČR) -2:28,9 (5).

Průběžné pořadí SP (po 16 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová 723, 2. Koukalová 712, 3. Mäkäräinenová (Fin.) 666, 4. Dorinová Habertová 636, 5. Wiererová (It.) 486, 6. Chevalierová 441, ...8. Puskarčíková 427, 22. Vítková 249, 48. Charvátová 70, 79. Davidová (ČR) 13.

Speciální příloha: Vše o MS v biatlonu 2017, Hochfilzen - čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud