9. února 2017 • 15:55

Z bídy k naději. Smíšená štafeta po selhání Puskarčíkové dojela sedmá

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skvělý začátek, výbuch, naděje na medaili a solidní závěr. Smíšená štafeta českých biatlonistů v zahajovacím závodě MS v Hochfilzenu dojela sedmá. Medailové ambice odstřelila v prvním úseku Eva Puskarčíková, která musela na dva trestné okruhy, Gabriela Koukalová s Ondřejem Moravcem pak stáhli manko natolik, že finišman Michal Krčmář vyrážel do posledního úseku pátý ve skupince bojující o bronz. K medaili pak sice měl ještě daleko, ale český tým dovezl do cíle na solidním sedmém místě. V dramatickém finiši uhájili zlato Němci před Francií a bronzovým Ruskem.



České medailové naděje poklesly hned na prvním úseku, na němž tradiční první členku smíšené štafety Veroniku Vítkovou nahradila debutantka Puskarčíková . Ta zvládla první střelbu bezchybně, ale položka vestoje se jí vůbec nepovedla, musela na dvě trestná kola a propadla se až na 21. místo.

Úřadující vítězka Světového poháru Koukalová pak výborným výkonem vytáhla český tým o třináct míst na osmou pozici. Moravec ho dokonce vrátil do hry o medaile a Krčmářovi předal na pátém místě v kontaktu s průběžně třetí Francií a čtvrtým Ruskem. Český finišman celkově třikrát dobíjel a těsně prohrál v cílové rovince souboj o šesté místo se Švédskem.

Češi, kteří byli v roce 2015 ve smíšené štafetě mistry světa, si tak pohoršili o jednu příčku oproti loňskému šampionátu v Oslu.

Zničená Eva Puskarčíková po svém úvodním úseku smíšené štafety na MS v Hochfilzenu
Zničená Eva Puskarčíková po svém úvodním úseku smíšené štafety na MS v Hochfilzenu

Německou štafetu dovezl s náskokem 2,2 sekundy do cíle Simon Schempp, jenž si mohl vzhledem k náskoku dovolit v závěru zvolnit. V souboji o stříbro v cílové rovince porazil lídr Světového poháru Martin Fourcade ke své velké radosti Rusa Antona Šipulina. Hvězdný Francouz aktivně vystupující proti dopingu pak při slavnostním vyhlášení demonstrativně opustil stupně vítězů, když na ně přišli Rusové.

Fourcade získal 21. medaili z mistrovství světa, čímž vyrovnal bilanci Nora Emila Hegleho Svendsena na druhém místě historického pořadí. Více cenných kovů má jen norská legenda Ole Einar Björndalen (44).

Na čtvrté místo z druhé pozice po třetí předávce klesli Italové, před Česko se ještě dostala na páté místo Ukrajina. Krčmář finišoval s odstupem 41,9 sekundy.

Šampionát pokračuje v pátek sprintem žen.

Mistrovství světa v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Smíšená štafeta:
1. Německo (Hinzová, Dahlmeierová, Peiffer, Schempp) 1:09:06,4 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení),
2. Francie (Chevalierová, Dorinová Habertová, Fillon Maillet, M. Fourcade) -2,2 (1+8),
3. Rusko (Podčufarovová, Akimovová, Loginov, Šipulin) -3,2 (0+4),
4. Itálie -28,7 (0+6),
5. Ukrajina -35,6 (0+8),
6. Švédsko -41,6 (0+8),
7. ČR (Puskarčíková, Koukalová, Moravec, Krčmář) -41,9 (2+9),
8. Norsko -46,2 (2+10),
9. Rakousko -1:20,2 (1+8),
10. Finsko -1:38,9 (0+9).

Speciální příloha: Vše o MS v biatlonu 2017, Hochfilzen - čtěte ZDE »

Zničená Eva Puskarčíková po svém úvodním úseku smíšené štafety na MS v Hochfilzenu
Zničená Eva Puskarčíková po svém úvodním úseku smíšené štafety na MS v Hochfilzenu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud