Ivo Pospíšil
27. prosince 2013 • 21:33

Hlučnější než Soči! Soukalovou s Moravcem čeká pekelná exhibice

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Takovou atmosféru nezažijí ani na olympiádě. Salvy z děl, řev padesáti tisíc fanoušků v hledišti a nad sebou zataženou střechu jinak fotbalové arény bundesligového Schalke. Čeští biatlonisté Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec se v sobotu zúčastní v Gelsenkirchenu exhibiční bitvy národů World Team Challenge. „Snad se z toho nesesypeme,“ doufá Moravec. Takovou vřavu zažije poprvé v životě.



Parádní rok budou korunovat ve velkolepé show. V takové, kterou dosud znali jen z televize. „Dříve jsem o Vánocích byla vždy napnutá a přála si, aby mě tam také někdy pozvali. Jsem ráda, že se mi to teď splnilo,“ přiznala Gabriela Soukalová, která se v sobotu, tři dny před koncem roku, zúčastní s Ondřejem Moravcem biatlonového World Team Challenge.

Kdo se účastní exhibice
Tým Německa 1 (Andrea Henkelová, Andreas Birnbacher)
Tým Německa 2 (Laura Dahlmeierová, Florian Graf)
Tým Norska 1 (Tora Bergerová, Hendrik L´Abée-Lund)
Tým Norska 2 (Fanny Welle-Strand Hornová, Emil Hegle Svendsen)
Tým Ruska (Jekatěrina Jurjevová, Maxim Čudov)
Tým ČR (Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec)
Tým Ukrajiny (Olena Pidrušná, Andrij Deryzemlja)
Tým Slovinska (Teja Gregorinová, Jakov Fak)
Tým Rakouska (Lisa Hauserová, Dominik Landertinger)
Tým Itálie (Dorothea Wiererová, Lukas Hofer)
Přímý přenos vysílá od 18.00 Eurosport. Záznam akce pak od 20.45 vysílá ČT Sport.

A nebude to ledajaká exhibice. Tento střet národů totiž bude tvrdým testem nervů před olympiádou v Soči (41 dní do startu).

V mnohém navíc těžší a bouřlivější – vždyť celou akci bude v aréně fotbalového Schalke 04 sledovat padesát tisíc fanoušků!

„Na to se dost těším, bude to drsný. Doufám, že se z toho nesesypeme,“ uznal i Ondřej Moravec.

„Něco tak velkého jsem dosud neabsolvoval, uvidíme, jak na to budeme reagovat. Každopádně to ale bude super zážitek a správná zátěž na olympiádu,“ doplnil český biatlonista.

Až bude v únoru finišovat před olympijskými tribunami, bude na něj křičet zhruba 7500 diváků. V sobotu však v Gelsenkirchenu pozná skoro sedminásobně větší rámus.

A bude při něm muset sprintovat, koncentrovat se a především přesně střílet.

„Bude to zkouška tlaku, ta nejlepší zkouška pro olympiádu. Snad tam prolomím i své nešťastné exhibice, které mi dosud zatím nevycházely, a snad to Ondrovi nezkazím,“ obává se na oko také Soukalová, jinak aktuálně vedoucí žena Světového poháru.

Stejně jako Moravec i ona zažije takovouto atmosféru (a závod, kde se běhá nejen v aréně, ale i mimo ni) poprvé v životě. Dlouhé roky totiž pořadatelé české biatlonisty vůbec nezvali, naposledy před osmi lety Romana Dostála a Kateřinu Holubcovou.

VIDEO | Takhle to vře při exhibici v Gelsenkirchenu

Jenže s výsledky Soukalové a Moravce se vrátil i respekt k českému biatlonu. „Ta pozvánka dokazuje, že si nás velmoci už zase všímají. Zastřílet si před takovým prostředím je proto velká šance,“ těší kouče Ondřeje Rybáře.

V plánu je nejen soutěž ve střelbě (17.10), ale i závod s hromadným startem (18.10) a stíhací závod (19.10). Mimo výběr Česka se na start postaví dalších devět týmů ze sedmi zemí (Německo a Norsko bude mít dvojí zastoupení), přičemž nebudou chybět i taková jména jako Andrea Henkelová, Tora Bergerová, či Emil Hegle Svendsen.

„Střílet sice umíme, ale na něco takového se asi moc natrénovat nedá. Spíše si to budeme chtít užít, než abychom se svazovali přemýšlením o výsledku. Bereme to jako takovou srandu,“ dodal proto Moravec.

VIDEO | Na stadionu je skvělá atmosféra nejen při zápasech Schalke

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud