27. května 2014 • 18:14

Biatlonistky povede Vítek. Vítková zůstane, vrátí se i Soukalová

Autor: ivp, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hotovo! Českou ženskou biatlonovou reprezentaci nově povede ještě nedávno aktivní reprezentant Zdeněk Vítek. Vystřídá ve funkci Jindřicha Šikolu. „Nebylo to lehké přijmout, ale snad to bude fungovat,“ přiznala Veronika Vítková, která se Šikolou dlouhé roky spolupracovala. Čas od času bude u Vítka trénovat i Gabriela Soukalová, která by měla střídat ženskou s mužskou reprezentací.



Když se doslechla, že by jejího trenéra Jindřicha Šikolu, s nímž trénovala od patnácti let a pomohl ji až k olympijskému stříbru, měl nahradit Zdeněk Vítek, Veronika Vítková zvážněla.

„Jindru jsem brala jako druhého tátu,“ řekla a přiznala, že zvažovala i odchod k individuálnímu tréninku s ním. „Nakonec jsem ale sama jít nechtěla. Toho jsem se hodně bála, takže jsem zvolila tuhle variantu. Nebylo lehké to přijmout, snad to bude fungovat a pomůže to.“

Vítková a Vítek mají nejen společné jméno, pojí je i příbuzenský (byť vzdálený) vztah. Otec závodnice je bratrancem čtyřnásobného olympionika, jehož až do Soči nepustila vyhřezlá ploténka. „Jeho trénink je trochu jiný. Má ale hodně zkušeností, během kariéry si prošel hodně věcmi,“ říká Vítková.

Změna však čeká i českou biatlonovou jedničku Gabriela Soukalová, která doposud trénovala v mužské skupině pod trenérem Ondřejem Rybářem. Ta by nyní měla jezdit kontrolní a silové tréninky se ženami.

„Nikdo jí nebere možnost trénovat s muži, ale propojení v zimě nebude nic, co by jí mělo uškodit,“ tuší Rybář, který se od nové sezony stal šéftrenérem a v současné době i vybírá, koho do čela mužské reprezentace zvolí.

A sama Soukalová se změnou souhlasí. „Je dobré čas od času vzduch osvěžit,“ řekla. „Zdenda Vítek je jedna z nejvíc spřízněných duší v týmu. Mockrát jsem se v životě nesetkala s někým takových kvalit, jako on,“ pochvaluje si.

Vítek si jako závodník prošel různými systémy, trénoval ve Slovinsku a nedávno dokončil vysokoškolská studia na trenéra. „Potřebujeme, aby ženský tým někdo spojil, a doufám, že Zdeněk bude tou osobou. Je rovný a férový. Nebude to mít lehký, ale je to potřeba,“ dodal Rybář.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud