30. března 2017 • 17:12

Březina je na MS v krasobruslení zatím patnáctý, vede Fernández

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český krasobruslař Michal Březina je na mistrovství světa po krátkém programu patnáctý. O čtverný skok se dnes v Helsinkách nepokusil. Vede Španěl Javier Fernández, který díky preciznímu programu s dvěma čtvernými skoky útočí na třetí titul za sebou. Má více než čtyřbodový náskok před Japoncem Šomou Unem, třetí je před sobotními volnými jízdami Kanaďan Patrick Chan.



Březina v den 27. narozenin vsadil na konzervativní taktiku, stejně jako na mistrovství Evropy zařadil trojitý lutz. Zatímco kombinaci flipu s toeloopem i trojitý axel zvládl ve velkém stylu, při lutzu se mu nepodařil výjezd a dotkl se rukou ledu.

Získal 80,02 bodu, což bylo více než na loňském mistrovství světa i na lednovém evropském šampionátu. Světové krasobruslení se ale od loňska posunulo mílovými kroky kupředu. Zatímco loni Březinovi stačilo 79,29 bodu v krátkém programu na 11. příčku s mankem necelých dvou bodů na nejlepší desítku, letos ho od desátého místa dělí více než devět bodů.

Devět krasobruslařů překonalo v krátkém programu devadesátibodovou hranici. Jediný Američan Jason Brown to dokázal bez čtverného skoku a zařadil se na osmou příčku. K umístění na stupních vítězů bylo třeba pokořit stovku.

Nejvýrazněji se to podařilo Fernándezovi. Ve srovnání se soupeři sice zařadil jednodušší čtverné skoky salchow a toeloop, ale provedl je precizně a navíc rozhodčí hodnotili desítkami předvedení jeho programu v rytmu španělské kytary. Známkou 109,05 bodu se pětadvacetiletý rodák z Madridu zařadil na druhé místo historických tabulek.

Předčil i devatenáctiletého Japonce Una, který se blýskl mimo jiné čtverným flipem. Třetí místo bude ve volných jízdách hájit trojnásobný mistr světa z let 2011 až 2013 Chan. Bude ale čelit útoku fenomenálních skokanů, kteří dnes chybovali.

Průběžně pátého olympijského vítěze Juzurua Hanjua z Japonska dělí od medaile 3,74 bodu. Skočil sice čtverný rittberger, ale ztratil nepříliš povedeným čtverným salchowem, kvůli němuž přerušil kombinaci. Navíc dostal srážku jednoho bodu za pozdní nástup.

Ještě o bod za Hanjuem je objev sezony Nathan Chen. Sedmnáctiletý Američan skočil čtverný lutz i flip, ale pak spadl při trojitém axelu. Musí tak spoléhat na volnou jízdu, v níž má zařazených pět čtverných skoků.

Dušková s Bidařem při debutu čtrnáctí

Sportovní dvojice Anna Dušková, Martin Bidař skončila po dobré volné jízdě při debutu na mistrovství světa čtrnáctá. Postup na zimní olympijské hry jí ale zatím unikl.

Světový titul po dvou stříbrech z předchozích dvou let získali čínští krasobruslaři Suej Wen-ťing, Chan Cchung. Stříbrní byli němečtí reprezentanti Aliona Savchenková, Bruno Massot, třetí skončili úřadující mistři Evropy Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov z Ruska.

Na mistrovství světa se v kategorii sportovních dvojic rozdělovalo 16 míst pro zimní olympijské hry v Pchjongčchangu. Všechna získali zástupci krasobruslařských velmocí, které mohou mít až tři startující páry. Dušková s Bidařem budou muset o účast na ZOH usilovat v září v dodatečné kvalifikaci, kde budou k dispozici čtyři místa pro dosud nekvalifikované státy.

Mistrovství světa v krasobruslení v Helsinkách:

Muži - po krátkém programu: 1. Fernández (Šp.) 109,05, 2. Uno (Jap.) 104,86, 3. Chan (Kan.) 102,13, 4. Ťin Po-jang (Čína) 98,64, 5. Hanju (Jap.) 98,39, 6. Chen (USA) 97,33, ...15. Březina (ČR) 80,02.

Sportovní dvojice - konečné pořadí: 1. Suej Wen-ťing, Chan Cchung (Čína) 232,06, 2. Savchenková, Massot (Něm.) 230,30, 3. Tarasovová, Morozov (Rus.) 219,03, 4. Jü Siao-jü, Čang Chao (Čína) 211,51, 5. Stolbovová, Klimov (Rus.) 206,72, 6. Ilyushechkinová, Moscovitch (Kan.) 206,19, ...14. Dušková, Bidař (ČR) 179,70.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud