Ilona Kolářová
30. března 2017 • 09:27

Cesta k medaili na MS? Čtyři, pět čtveráků! Březina zkusí možná jeden

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Aby byli konkurenceschopní, musí do svých programů zařazovat co nejvíc čtverných skoků. Třeba i na úkor všeho ostatního, protože tímhle směrem se mužské krasobruslení, jež dnes zahajuje soutěž na MS v Helsinkách, ubírá. Trojnásobný mistr světa Patrick Chan pořadí nejnáročnějších skoků ze své nabídky teď ještě zpřeházel. To český reprezentant Michal Březina do poslední chvíle tají, jak obtížná jeho jízda bude a zda se v ní o čtverný salchow vůbec pokusí. 



Patrick Chan doufá, že mu po přeházení jeho skoky ve volné jízdě lépe vyjdou a dokáže ještě lépe konkurovat dalším skvělým skokanům, Američanovi Nathanu Chenovi a Japoncům Juzuruovi Hanjuovi a Šomu Unovi.

V dosavadním průběhu sezony Chan volnou jízdu zahajoval čtverným toeloopem, po kterém následoval trojitý axel a čtverný salchow. Teď hned na začátek zařadil oba čtverné skoky a až za ně axel. Změnil také umístění krokových kombinací.

„Změna by mi měla umožnit nový přístup a možnost, že budou skoky úspěšnější pod tlakem v závodě,“ vysvětlil kanadský krasobruslař, který MS ovládl v letech 2011 až 2013. Loni byl na MS až pátý.

I on musel zareagovat na to, kam se posunula technická úroveň mužského krasobruslení. Američan Chen má ve volné jízdě pět čtverných skoků, olympijský šampion Hanju i další Japonec Uno skáčou čtyři. S chybami při skocích se při této konkurenci vítězit nedá, šanci mají jen čisté jízdy.  „Jsme ve velmi vzrušující době mužského krasobruslení,“ uvedl Chan.

Březina se rozhodne těsně před závodem

To český reprezentant Michal Březina se až těsně před závodem rozhodne, zda se pokusí o čtverný salchow, nebo bude skákat trojitý lutz jako na evropském šampionátu.

„Trénovali jsme i krátký program se čtverným skokem, ale uvidíme, jak se budu cítit,“ řekl brněnský závodník, jež se připravuje v Kalifornii pod vedením arménského kouče Rafaela Arutjunjana.

Trénoval i variantu volné jízdy se dvěma čtvernými skoky místo jednoho, který skočil na ME. Čtverný salchow měl naplánovaný také v krátkém programu na univerziádě, které se zúčastnil těsně po evropském šampionátu. Tehdy z něj zbyl pouze dvojitý.

Jeden z favoritů Nathan Chen, který ve volné jízdě skáče pět čtverných skoků, je Březinovým tréninkovým partnerem. „Není zase tolik krasobruslařů, kteří skáčou více než tři čtverné skoky. Tak jako kdysi byli výjimka Jevgenij Pljušenko a Alexej Jagudin, tak jsou teď výjimka ti, kteří skáčou tři rozdílné čtverné skoky,“ myslí si český bruslař.

Krátký program dnes Březinu čeká v den jeho 27. narozenin. O medailích v mužské soutěži se bude na MS rozhodovat v sobotu, kdy jsou na programu volné jízdy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud