14. srpna 2015 • 11:35

Strachová míří z vedra do mrazu. Na lyžařku čeká až minus 12 stupňů

Autor: ija
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Praze se Šárka Strachová potila v pětatřiceti stupních. Až pozítří dorazí do Argentiny, bude tam minus pět. „A nahoře v horách možná minus dvanáct,“ připomněla elitní světová slalomářka, kterou v jihoamerické Ushuaie čeká tradiční předsezonní kemp.



Do Ohňové země vyráží Šárka Strachová už dnes s trenérem Klausem Mayrhoferem, servismanem Geraldem „Gerym“ Stockerem a fyzioterapeutkou Vendulou Hrubšovou.

„Letíme přes Řím, čtrnáct hodin cesty do Buenos Aires, máme 23 kusů zavazadel. Vezeme toho spoustu. Klaus tyče a vrtačky, Gery servisní bedny a stůl, Vendy masážní stůl, míče, pomůcky. Já mám s sebou malý vařič s plotýnkou o průměru osm centimetrů,“ smála se. „Bude toho tak tuna, a za kilo nadváhy se platí 2,5 eura,“ líčila. Celá výprava přijde na tři čtvrtě milionu korun.

Na Strachovou čeká pořádná teplotní změna.Foto Jaroslav Legner (Sport)

I když se bronzová medailistka z posledního mistrovství světa po čtyřech měsících bez lyží už těšila na sníh, letní příprava ji v horku bavila. Byla totiž dost jiná. „Potřebovala jsem změnu. Bylo mi třicet, ve vrcholovém sportu jsem patnáct let. Loni jsem poslední dva tři týdny před odletem do Ushuai už sotva žvejkala, letos jsem úplně v pohodě. Do poslední chvíle jsem si trénink užívala,“ pochlubila se.

V čem spočívají změny? „Jako zarytý neplavec jsem začala plavat, konečně přeplavu celý bazén kraulem, což bylo dřív u mě nemyslitelné. Dělám aquajogging čili běhání ve vodě s pásem. To je silový trénink, pomáhá stabilizovat trup. Není to vůbec jednoduché, ale o to líp se mi pak běhalo venku,“ smála se.

Kondiční trenér Tomáš Jánský jí naordinoval i střelbu. „Střílela jsem poprvé a druhý den mě bolely úplně jiné svaly, než jsem zvyklá. Některé ty zbraně nebyly vůbec lehké, bolely z toho i ruce a celé odpoledne mi pak ještě zvonilo v uších,“ přiznala. „Ale dala jsem i nějakou tu desítku.“

S fyzioterapeutkou se věnovaly speciálnímu cvičení podle Pavla Koláře. „Podařilo se mi rozpohybovat kyčle a tu levou stabilizovat. Tady jsem měla limity a na ty jsme naráželi. Teď si můžu dovolit jít do větších rozsahů kolen a kyčlí. Jsem zvědavá, jak se to projeví na lyžích.“

Často mířila do českých hor, s manželem milují cyklistické vyjížďky v okolí Harrachova. Teď ji ale čekají argentinské kopce.

Na lyže se tam hodlá postavit už v neděli. „Pokud nebudu moc dobitá po cestě, aspoň se volně svezu. Strašně se těším. Udělali jsme velký kus práce v kondici, teď bych se měla posunout dopředu i lyžařsky,“ věří.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud