17. září 2015 • 07:27

Rosol první do akce. Zkušený tenista zahájí boj o udržení v Davis Cupu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lukáš Rosol zahájí boj českých tenistů o udržení ve Světové skupině Davisova poháru. V první páteční dvouhře proti Indii se v Dillí utká s Yukim Bhambrim. Zápas začne v 6:30 SELČ a po něm nastoupí Jiří Veselý, který je při neúčasti Tomáš Berdycha poprvé českou jedničkou, a Somdev Devvarman.



Češi jsou i přes neúčast světové pětky Berdycha, který poprvé od roku 2002 neodehraje v sezoně ani jeden zápas v soutěži, favority utkání. V Dillí se ale musí vypořádat nejen se soupeřem, ale i s horkem a hlavně s vysokou vlhkostí vzduchu.

"Důležité je, aby kluci zvládli to počasí," zdůraznil kapitán Jaroslav Navrátil. "Naši hráči mají zkušenosti z turnajů ATP Tour, soupeři zůstávali na challengerech, nicméně hodněkrát jsme se už přesvědčili, že žebříčky nerozhodují," uvedl.

Dvaadvacetiletý Veselý nastoupí ke své druhé "ostré" daviscupové dvouhře na tři vítězné sety a už v roli jedničky. "Není důvod rozlišovat, jestli je člověk jednička, nebo dvojka. Jsme tady jako tým, jako jedno tělo a pro výhru," řekl Veselý.

Nemyslí si, že díky vlhku budou mít domácí velkou výhodu. "Ani oni nebudou nějakým způsobem stoprocentně připraveni s námi hrát tři až čtyři hodiny. Navíc naše herní úroveň i tempo by měly být vyšší než jejich," věří Veselý.

Veselý ani Rosol (85. ATP) se s Devvarmanem (164.) ani s Bhambrim (125.) dosud na turnajích nestřetli. "Papírově jsme silnější, ale podmínky smazávají rozdíl. Zkusíme chytnout začátek, dobře se rozjet a budeme bojovat," řekl Rosol.

Do čtyřhry jsou nahlášeni zkušený Radek Štěpánek s dvacetiletým Adamem Pavláskem a je pravděpodobné, že v sobotu skutečně nastoupí. Pokusí se překvapit dvojici ostřílených indických deblistů Leander Paes a Rohan Bopanna.

Češi v březnu v Ostravě prohráli v 1. kole v oslabené sestavě bez Berdycha a Štěpánka, strůjců zisku "salátové mísy" z let 2012 a 2013, s Austrálií 2:3. V baráži jsou tenisté po čtyřech letech a ze Světové skupiny sestoupili jen v roce 2005.

S indickými tenisty mají Češi pozitivní bilanci 3:0. Naposledy vyhráli v Příbrami před 18 lety 3:2, ale v 1. kole otáčeli stav 1:2 na zápasy a už tehdy hrál za Indii Paes. Asijský tým postoupil do baráže po vítězství 3:2 na Novém Zélandu.

Los baráže Davisova poháru:

Pátek (6:30): Bhambri (125. dvouhra ATP) - Rosol (85.), Devvarman (164.) - Veselý (40.),

Sobota (8:30): Bopanna (13. čtyřhra ATP), Paes (33.) - Štěpánek (145.), Pavlásek (268. čtyřhra),

Neděle (6:30): Veselý - Bhambri, Rosol - Devvarman.

Články odjinud


Články odjinud