29. srpna 2017 • 10:51

New York na nohou! Šarapovová po dopingu ukázala slzy i diamanty

Autor: jab, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je zpět! Mnohými odsouzená a zatracená, s nálepkou dopingové hříšnice. Maria Šarapovová hraje díky divoké kartě po trestu za užívání meldonia v New Yorku první grandslamový turnaj po roce a půl. Vstoupila do něj ve velkém stylu, po setech 4:6, 6:4 a 3:6 ukončila působení světové dvojky Simony Halepové. A tenisový svět hned přispěchal s otázkou: Není náhodou tohle budoucí světová jednička?



Vítězný návrat do Flushing Meadows oslavila Šarapovová v slzách. Hlavu měla skrytou v dlaních, pod nimi se ale třpytila slaná voda dojetí. A 23 771 diváků na centrkurtu Arthura Ashe v euforii tleskalo.

"Někdy se člověk sám sebe ptá, proč tak tvrdě makat, a tohle je přesně ten důvod," řekla rozněžnělá Ruska na kurtu, na kterém zářila nejen perfektním útočným tenisem, ale také v třpytivých černých šatech pošitých krystaly Swarowski, které jí pro US Open pořídila sponzorská firma NIKE.

"Za všemi těmi kamínky a malými černými šaty, tahle holka má pořád spoustu odhodlání a nikam nezmizí," slíbila fanouškům 30letá rodačka z Nagaňu.

 

Vyhrát US Open? Tak daleko Šarapovová necílí

Jak probíhal samotný zápas? Na centrkurtu před vyprodaným hledištěm čelila Halepová razantní hře Rusky. Šarapovová nastřílela šedesát vítězných míčů, měla 22 brejkbolů a pětkrát vzala Rumunce podání. Mohla vyhrát i ve dvou setech, ale Halepová ve druhém setu otočila z 1:4 na 6:4. Ve třetím setu Šarapovová získala v úvodu náskok 3:0, který udržela i díky tomu, že v poslední hře duelu odvrátila brejkbol.

Vítězstvím se Šarapovová pasovala do role jedné z favoritek na titul, sama ale zatím tak daleko nemyslí. "Tohle pro mne bylo velké vítězství a chci si ho užít. Pak se posunu k dalšímu zápasu," uvedla.

Proti Šarapovové se Halepové ani trochu nedaří. Rusku ještě ani jednou v kariéře neporazila a porážka v New Yorku byla již její sedmá v řadě. "Takové zápasy většinou v prvních kolech grandslamů nehrajete, ale takový je los. Dala jsem to toho všechno. Ona byla lepší," konstatovala Halepová. "Čekala jsem, že všechno vrátí. Některé údery byly opravdu skvělé, vůbec jsem na ně nedosáhla," dodala s tím, že sama se trápila hlavně na podání.

Vítězka US Open z roku 2006 a bývalá světová jednička Šarapovová ve Flushing Meadows uplynulé dva ročníky chyběla. V roce 2015 ji vyřadilo ze hry zranění a loni si odpykávala patnáctiměsíční trest za pozitivní nález na meldonium.

Kdo usedne po US Open na ženský trůn?

Halepová i přes brzké vyřazení může vystřídat Karolínu Plíškovou v čele světového ženského tenisového žebříčku. Nejvýše nasazená Plíšková bude mít šanci uhájit tenisový trůn, pokud obhájí v New Yorku loňskou účast ve finále. Jedničkou se ale může stát dalších šest hráček.

Právě Rumunka patří k nejagresivnějším členkám smečky, které jdou lounské rodačce po krku, na Plíškovou ztrácí pouhých pět bodů. Šanci na to, stát se po Flashing Meadows nejlepší tenistkou planety, mají za souhry určitých okolností i Garbiňe Muguruzaová, Elina Svitolinová, bývalá světová jednička Caroline Wozniacká, Britka Johanna Kontaová, Ruska Světlana Kuzněcovová i starší ze sester Williamsových Venus.

Jediné dvě hráčky z elitní desítky, které mohou prozatím na trůn zapomenout, jsou paradoxně obhájkyně titulu z US Open Angelique Kerberová a trápící se světová desítka Agnieszka Radwaňská.

A v delším časovém horizontu nesmíme opomenout ani Šarapovovou, v ruce to má neuvěřitelně. Halepová by mohla vyprávět. V dalším kole Ruska vyzve Maďarku Timeu Babosovou, která udolala Golubicovou ze Švýcarska 7:5, 5:7, 7:5.

Druhá nasazená Simona Halepová prohrála ostře sledovaný duel s Ruskou Marií Šarapovovou, která hraje díky divoké kartě po dopingovém trestu první grandslamový turnaj po roce a půl, po setech 4:6, 6:4 a 3:6.
Druhá nasazená Simona Halepová prohrála ostře sledovaný duel s Ruskou Marií Šarapovovou, která hraje díky divoké kartě po dopingovém trestu první grandslamový turnaj po roce a půl, po setech 4:6, 6:4 a 3:6.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud