Pavel Novotný
9. prosince 2015 • 13:10

Nadal: Jak se zlepšit? Nejsem Federer, svoji hru měnit nebudu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

61 vítězství, dvacet porážek. Tři tituly a páté místo na žebříčku. To je letošní bilance Rafaela Nadala. Pro drtivou většinu tenistů statistika snů, ne tak pro čtrnáctinásobného grandslamového šampiona. Sezona 2015 rozhodně nebude ve Španělových vzpomínkách patřit k těm nejlepším.



Poprvé od roku 2005 nevyhrál devětadvacetiletý tenista žádný grandslam. A co hůř. Nedostal se ani do semifinále žádného z turnajů velké čtyřky. Přesto žádné změny ve své hře nechystá.

"Nejsem Federer. Jsem Rafael Nadal. On má svůj vlastní styl, já zase svůj. Na tom rozhodně nic měnit nebudu," říkal devítinásobný vítěz French Open.

Na rozdíl od švýcarské legendy, která zkoušela experimentovat s velikostí rakety a naposledy i novým koučem, když Stefana Edberga vystřídal Ivan Ljubičič, Nadal ve své hře žádné velké změny nechystá.

"Během své kariéry se snažím vyladit celou řadu věcí. Pořád hledám cesty, jak se zlepšovat. Pokud jsem opravdu dobrým tenistou, dokážu změnit věci, které mi nefungují, abych znovu začal vyhrávat. Jestli chci hrát na vrcholové úrovni ještě nějakou dobu, změny musí přijít. Ale základ své hry měnit nehodlám," pokračuje rodák z Mallorky.

Zatímco Roger Federer si letos zahrál finále ve Wimbledonu a na US Open, k čemuž přidal šest turnajových triumfů včetně vítězství v Cincinnati, Nadal může pro letošní sezonu na podobnou statistiku zapomenout.

Většinu roku se trápil, svoji starou tvář ukázal až ke konci sezony, kdy na Turnaji mistrů porazil postupně Wawrinku, Murrayho i Ferrera. Jeho jízdu ukončil až v semifinále pozdější vítěz Novak Djokovič.

"Je jasné, že za sebou nemám nejlepší sezonu. Ale stále jsem světová pětka a to není žádná tragédie. A jestli se mi povede znovu zaútočit na místo světové jedničky? Nevím, jestli dokážu znovu vítězit tak jako dřív. Tvrdě na sobě pracuji, snažím se, abych byl schopný konkurovat na vrcholných akcích těm nejlepším. Kdo ví, možná se mi to opravdu povede," nevzdává se naděje antukový král.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud