27. května 2017 • 16:46

Smolná prohra. Berdych v boji o titul nestačil na Tsongu, na 14. titul musí počkat

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Tomáš Berdych titul na antukovém turnaji v Lyonu nezískal. Ve finále generálky na grandslamové Roland Garros, které v Paříži začne v neděli, prohrál s domácím Jo-Wilfriedem Tsongou 6:7 a 5:7.



Berdych má za sebou nejlepší turnaj sezony. Poprvé se letos dostal do finále; celkově bylo jeho jednatřicáté v kariéře, ale čtrnáctý titul nepřidal. Ten poslední vybojoval loni v říjnu v čínském Šen-čenu. Po finále v Lyonu zůstane čtrnáctým hráčem žebříčku ATP.

"Byl to výborný týden a skvělá zkušenost. Odehrál jsme čtyři zápasy, což je dobré, proto jsme sem přijel," řekl na webu ATP Tour Berdych, který do Lyonu přijal volnou kartu na poslední chvíli. "Chybělo ještě jedno vítězství a bylo by to absolutně perfektní, ale je to v pohodě. Rozehrál jsem se a vzhůru do Paříže," uvedl Berdych.

V prvním setu finále Berdych odvrátil tři brejkboly a sám si první vypracoval za stavu 5:4. Při Tsongově podání vedl 40:15 a měl dva setboly, ale při prvním trefil ve výměně bekhendem síť. Totéž se stalo i při druhém, i když jen těsně. Český hráč zklamaně zaklonil hlavu, protože Tsonga nabíhal na síť a míč by nejspíš nestihl.

Sada dospěla do tie-breaku, který Berdych začal halfvolejem do sítě a rychle prohrával 0:4. Zkrácenou hru ukončil smečí do autu - 2:7.

Ve druhém setu se Berdych nedokázal prosadit na returnu a neměl ani jednu šanci připravit Tsongu o servis. Sám si držel celý zápas podání a ztratil ho až v samém závěru. Za stavu 5:6 sice vedl 30:0, ale Francouzi vyšel riskantní forhend, pak získal další dva body a při mečbolu mu Berdych pomohl dvojchybou.

"Byl to velmi vyrovnaný zápas. Měl jsem velkou šanci na konci první sady. Nevyužil jsem dva setboly a to byl klíč k utkání. Kdyby sadu získal, dostal bych se do jiné pozice, ale Jo se zachránil a pak už jsem si nevytvořil moc šancí," řekl Berdych.
S francouzským vrstevníkem Berdych prohrál podruhé za sebou, ale celkově s ním má nadále lepší vzájemnou bilanci v poměru 8:5.

Dvaatřicetiletý Tsonga přidal po halových triumfech v Marseille a Rotterdamu letos třetí titul a celkově patnáctý ve dvouhře. Na antuce triumfoval poprvé v kariéře.

Dvouhra - finále:

Tsonga (2-Fr.) - Berdych (3-ČR) 7:6 (7:2), 7:5.

Čtyřhra - finále:

Molteni, Shamasdin (Arg./Kan.) - Daniell, Demoliner (N. Zél./Braz.) 6:3, 3:6, 10:5.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud