23. února 2010 • 14:52

Holík kritizuje hokejisty: Jsme pomalí a vyčuraní

Autor: Jaroslav Holík
Vstoupit do diskuse
20
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ - Hokejisté Ruska sice ve Vancouveru vyhráli naši základní skupinu, ale řeknu vám, že tak slabé Rusáky jsem ještě na olympiádě nebo mistrovství světa neviděl. Hlavně co se jejich přesilovek týče. To byla vyloženě bída a utrpení.



Pomalé bruslení, žádné osobní souboje, takový ten jejich klasický hokej z KHL. A náš výkon v zápase proti nim tomu taky odpovídal.

Znovu se ukázalo, že když se sejde pět Čechů na ledě, je to najednou hrozně pomalé, takové až moc takticky vyčurané. Z toho zápasu se vymykal snad jen střet Ovečkina s Jardou Jágrem. Čistý hit, byl z toho náš ztracený puk a hned taky ruský gól na 3:1. Ale to byla spíš výjimka.

Že by se jinak někdo z hráčů snažil vybojovat zdánlivě ztracené puky u mantinelů? Kdepak, my tam prostě nepojedeme, protože víme, že puk nezískáme. Jenže Američan nebo Kanaďan tam skočí. A když puk nevybojuje, tak alespoň narazí protivníka. Česká mentalita je prostě jiná.

Bitva skončila - hokejisté Ruska a Česka se zdraví po utkání.Foto Barbora Reichová SPORT


Řekneme si, že když je malá šance získat puk, tak tam přece nepojedu zbytečně. Právě tohle se mi na českém hokeji dlouhodobě nelíbí - taková ta naše až moc velká chytrost. Takticky, možná i technicky, jsme lepší. Ale zaostáváme v rychlosti a nasazení. A hokej jde právě tímto směrem.

Když jsou naši hráči v NHL jeden či dva vedle Kanaďanů a Američanů, tak se bojovnému trendu a modernímu hokeji přizpůsobí. Ale všichni dohromady to pořád nedokáží. Furt to šmrdláme po rozích a před bránou jsme úplně plonkoví. Nechceme bojovat, smířit se s tím, že to v soubojích bolí. Neumíme se přizpůsobit modernímu trendu v rychlosti a bojovnosti.

Vzpomínám třeba na Ivana Hlinku. Když si jako trenér vzal do Pittsburghu snad sedm Čechů, tak to nedopadlo moc slavně. Za chvíli musel skončit, protože to prostě nešlo. Na zámoří to bylo pomalé tempo. A když pak srovnám zápas našich a Rusáků se zápasem Kanaďanů s Američany, tak to bylo úplně jinde.

Jaromír Jágr v tlačenici před ruskou brankou.Foto Barbora Reichová SPORT


Ten druhý zápas byl vysloveně oslavou hokeje! Jeden souboj za druhým, žádný puk nebyl pro hráče ztracený. My hrajeme jiný hokej. Tím ale neříkám, že takovým stylem není možné všechny na olympiádě porazit a slavně pak přivézt zlato. Ale na takový hokej nebudou chodit lidi, nebude to ke koukání. Kanada s Američany sice prohrála, ale lidi po zápase stáli a tleskali, protože to byl krásný hokej. Se vším všudy.

Na druhou stranu výsledky favorizovaných Kanaďanů jsou zatím na olympiádě dost špatné. Faktem je, že omladili, ale já bych to viděl spíš v gólmanovi. Brodeur se mi v bráně nelíbí. Psychika a domácí tlak podle mého roli nehraje. Na ten se oni vymlouvat nebudou, protože jsou na to zvyklí z NHL. I v ní si užijí šíleného tlaku dost, vyrovnají se s tím. Prostě zatím nedokázali najít herní pohodu.

Rozhodně bude zajímavé sledovat jejich čtvrtfi nálový souboj s Rusákama. Všichni jsme čekali, že tenhle zápas bude vyvrcholením Her, finále turnaje. A oni se potkají už takhle brzy. Kanada sice nemá výsledky, ale já za slabší považuji spíš ruské mužstvo. Alespoň podle toho, co předvedli proti nám a Slovensku. Jenže i oni se určitě zvednou, vyhecovat se umí.

Alexander Ovečkin a Jaromír Jágr po utkání.
Alexander Ovečkin a Jaromír Jágr po utkání.


Hlavně Ovečkin bude proti Kanaďanům vyloženě bláznit, na to se těším. Jenže Rusáci dělají dost chyb v obraně. A přesilovky, které měli vždycky famózní, hrají mizerně. Tak uvidíme.

Takticky, možná i technicky, jsme lepší. Ale zaostáváme v rychlosti a nasazení.

Vstoupit do diskuse
20
Články odjinud


Články odjinud