8. srpna 2016 • 02:05

Hrozivý pád na obrubník! Cyklistka má těžký otřes mozku a prasklý obratel

Autor: jip, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nizozemská cyklistka Annemiek van Vleutenová má po děsivě vyhlížejícím pádu v závěru nedělního olympijského závodu s hromadným startem těžký otřes mozku a tři praskliny obratle. Podle informací televize NOS zůstává v nemocnici v péči lékařů na jednotce intenzivní péče, ale mimo ohrožení života.



Třiatřicetiletá cyklistka měla závod na téměř 137 kilometrů skvěle rozjetý a zdálo se, že společně s Američankou Marou Abbottovou se utkají o zlato. Jenže přišel smyk v zatáčce 11 kilometrů před cílem a hrozivý pád na obrubník medailové naděje utnul. Místo nich přinesl velké obavy o její zdraví, neboť dlouho nehybně ležela na kraji silnice.

„Vypadalo to příšerně. Když jsem ji tam viděla, myslela jsem si, že je mrtvá,“ ulevila si krajanka zraněné cyklistky Anna van der Breggenová, vítězka závodu.

Van Vleutenová upadla zhruba ve stejném místě, v jakém šel k zemi o den dřív v mužském závodě britský cyklista Geraint Thomas.

„Jsem v šoku. Uvědomila jsem si, že jsem na přední pozici z našeho týmu, takže jsem se vydala ze všech sil. Dokázala jsem to pro Annemiek. Vidět ji takhle… to je prostě šok,“ řekla van der Breggenová.

Už během převozu do nemocnice byla van Vleutenová podle zpráv z nizozemského tábora při vědomí a schopná smysluplně komunikovat. Jak informovali trenéři a lidé z jejího týmu, kteří zůstávají v nemocnici s ní, v tomto stavu byla i poté v nemocnici na jednotce intenzivní péče.

„Annemiek má za sebou kompletní vyšetření na CT a je ve stabilizovaném stavu. Nevyskytlo se žádné vnitřní krvácení ani vnitřní zranění,“ upřesnil vedoucí nizozemského lékařského týmu Cees Rein van den Hoogenband.

Množství nebezpečných pádů během cyklistických závodů vyvolalo bouřlivou diskusi o bezpečnosti brazilské trati. Bývalý olympijský vítěz Chris Boardman, pracující nyní pro stanici BBC, označil trať za příliš nebezpečnou. „Jsem dost rozzlobený, protože jsem se díval na povrch silnice a zdálo se mi, že nikdy, kdo tady spadne, se nemá šanci zvednout a pokračovat. Bylo to moc technické a moc nebezpečné,“ řekl.

Další z britských expertů Mick Bennett, ředitel Tour of Britain, napadl rovnou Mezinárodní cyklistickou unii. Domnívá se, že takovou trať neměla nikdy schválit.

„Hodně špatné rozhodnutí,“ bouří se Bennett. „Nechápu, kdo tohle schvaluje, jestli se na to (trať) obtěžuje vůbec přijet podívat,“ napsal na Twitter.

Holandská cyklistka Annemiek Van Vleutenová dlouho v Riu vedla, šanci na zlato z hromadného závodu jí ale vzal ošklivý pád
Holandská cyklistka Annemiek Van Vleutenová dlouho v Riu vedla, šanci na zlato z hromadného závodu jí ale vzal ošklivý pád

Více o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud