7. srpna 2016 • 12:40

Brutální závod v Riu: Nibali má zlomené obě klíční kosti, Henao pánev

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijský závod cyklistů s hromadným startem přinesl zlatou radost Belgičanovi Gregovi van Avermaetovi,ale také moře slz a bolesti. Ital Vincenzo Nibali, který si dost možná jel s trojicí uprchlíků pro zlato, spadl v těžkém sjezdu necelých 12 kilometrů před cílem a zlomil si obě klíční kosti. Jeho kolega z úniku Kolumbijec Sergio Henao skončil na zemi s ním a skončil se zlomeninou pánve. Špatně dopadl i Australan Richie Porte, který má frakturu lopatky.



Majitel titulů ze všech tří závodů Grand Tours - Tour de France (2014), Gira d'Italia (2013 a 2016) i Vuelty (2010) - mířil při třetí účasti na OH k první medaili. V tříčlenné skupině uprchlíků ale v technicky náročném sjezdu zhruba dvanáct kilometrů před cílem ve vysoké rychlosti skončil na zemi.

"Vincenzo seděl v tichosti na obrubníku. Slova v tu chvíli neměla žádný smysl, dívali jsme se na sebe, ale mlčel," popsal italský kouč Davide Cassani Nibaliho utrpení. "Neřekli jsme si ani slovo, jeho morálka byla v troskách," dodal trenér.

Ve stejnou chvíli potkal pád i kolumbijského kolegu z úniku Sergia Henaa a i pro něj skončila olympiáda nepříjemným zraněním. Vyšetření odhalilo zlomeninu pánve a pohmožděný hrudník.

"To je průšvih. V té zatáčce letěl už někdo i před tím. Je to těžký úsek a strašný sjezd. Úplně něco úplně jiného než v Evropě, na to nejsme zvyklí," popsal místo, kde ošklivý pád zasáhl do vývoje závodu, český jezdec Leopold König.

"Mají tu úplně jiné stavění silnic. Dost prudké a hodně ostré zatáčky. Musí se jet velmi opatrně. Zatáčky jsou klopené, nikoliv ven, ale dovnitř. Bylo to ale zabezpečené, na každém obrubníku byl molitan a nad propastmi sítě," vyprávěl - rozhovor s ním čtěte ZDE »

Frakturu v Riu utrpěl i Australan Richie Porte, který si při pádu pro změnu zlomil lopatku.

Vše o LOH v Rio de Janeiru čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud