24. srpna 2015 • 04:59

Šokující zpověď elitního sudího: Berbrova moc je teď neomezená

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před pár dny nečekaně ukončil kariéru profesionálního rozhodčího. Nyní Libor Kovařík v exkluzivním rozhovoru pro deník Sport vysvětluje proč. „Skončil jsem kvůli Romanu Berbrovi. Uvědomil jsem si, že o mně jako o rozhodčím rozhoduje jen on. Člověk s estébáckou minulostí,“ říká.



Jeho výpověď je konkrétní, otevřenou a ostrou obžalobou poměrů v českém fotbale. Jeden z nejkvalitnějších českých rozhodčích, jehož jméno figuruje v první skupině na listině FIFA, popisuje i Berbrovy zvrácené metody, s jejichž pomocí sudí ovládá a šíří mezi nimi strach. Na adresu Dagmar Damkové , manželky místopředsedy svazu a oficiální šéfky komise rozhodčích, říká, že je jen loutkou v rukou svého „stvořitele“.

Berbrův vliv sílil postupně, k jeho udržování používá různé nástroje. Spoléhá třeba na skupinu svých „vyvolených“ sudí. „Ti k němu mají blízko historicky, regionálně, politicky, popřípadě mu mohou být užiteční nějakým jiným způsobem. A tyto rozhodčí také v případě sporných situací vždy podpoří. A když už se jim něco nepovede, dostávají nižší nebo žádné tresty,“ popisuje Kovařík zavedené pořádky.

K méně loajálním sudím se místopředseda FAČR chová velmi ostře a nebojí se k tomu využívat informace, které sbírá právě od loajálních arbitrů. „Často jsou to polopravdy, někdy i lži. Terčem těchto dezinformací jsou pak ostatní rozhodčí, delegáti a funkcionáři klubů. A tyto informace či spíše dezinformace pak pan Berbr využívá při seminářích, kde se vybraní lidé z té druhé skupiny stávají terčem veřejné dehonestace,“ upozorňuje sudí.

Jak takové chování vypadá v praxi? „Pan Berbr vysloví nahlas jméno, dotyčný nešťastník se musí přihlásit a pak je přede všemi rozhodčími, celou komisí rozhodčích a někdy i delegáty veřejně zesměšněn či jinak dehonestován.“

KOMENTÁŘ ŠÉFREDAKTORA DENÍKU SPORT LUKÁŠE TOMKA: SVĚDECTVÍ O ZVŮLI JEDNOHO ESTEBÁKA. ZAČNETE JEDNAT, PANE PELTO? ČTĚTE ZDE>>>

Všichni se musí Berbra bát, tvrdí Kovařík

Loni na jaře Berbra rozčílilo, že Kovařík společně s ostatními rozhodčími požádali aerolinky o finanční kompenzaci za zpožděný let na seminář rozhodčích na Madeiře, který si sami platili. Následovaly nepochopitelné ústrky. Následující měsíc pískal Kovařík pouze dorosteneckou ligu.

"Nikdo se nás nezastal, ani o tom nemluvil. I to svědčilo o tom, že moc pana Berbra je v oblasti rozhodčích neomezená. A Dagmar Damková později v médiích opravdu tvrdila, že jsme za Madeiru potrestaní nebyli. Pokud o tom nevěděla, tak je zřejmé, že rozhodčí neřídí, ani je na zápasy nedeleguje,“ domnívá se Kovařík.

Berbrova motivace pro podobné chování je podle něj jasná. „Dělá to pro to, aby téměř všichni rozhodčí žili v nejistotě a báli se ho. Dává tak najevo, že on je neomezený vládcem a jedině on rozhoduje o tom, kdo bude a nebude pískat."

Celý rozhovor s Liborem Kovaříkem si přečtěte v dnešním vydání deníku Sport

Titulní strana pondělního vydání deníku SportFoto sport

Zde si vyberte, zda si chcete aktuální či archívní vydání deníku Sport přečíst ve vašem počítači, nebo ve smart phonech či tabletech.

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Tištěné vydání deníku Sport si nyní můžete přečíst i v elektronické verzi Tištěné vydání deníku Sport si nyní můžete přečíst i v elektronické verziFoto iSport.cz

 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud