Ondřej Škvor
11. září 2017 • 15:25

Sudí Hrubeš o gólu rukou: Kdyby se hráč přiznal na hřišti, neuznal bych ho

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdyby viděl, že obránce Václav Jemelka v utkání mezi Olomoucí a Slavií (1:1) vstřelil gól rukou, rozhodčí Karel Hrubeš by ho neuznal. A to navzdory tomu, že i takto dosažené branky mohou za jistých okolností platit. „Vypadá to hrozně,“ říká zkušený sudí v rozhovoru pro deník Sport.



Po zápase jste říkal, že jste hraní rukou neviděl. Co po zhlédnutí videa?
„Z těch záběrů, co jsem viděl na iSportu, není prokazatelné, že hráč Jemelka zahrál rukou. Nicméně pokud to sám už v přestávce řekl, nezbývá než mu věřit. Tedy tou rukou hrál. Kdybych to tak viděl i já přímo na hřišti, měl bych nařídit přímý volný kop proti jeho mužstvu. Bohužel jsem to neviděl a hráč se nepřiznal. Přiznám se, že mě mrzí, že když byl hrdinou v poločase, že nebyl hrdinou v době, kdy se to řešilo na hřišti. Když všichni chceme, aby byl fotbal férový a jeden druhého jsme nepodváděli. A zajímalo by mě, kdybych tu branku neuznal, zda by v půli řekl, že tou rukou hrál. Ale to jsou dohady. Samozřejmě zní hrozně hloupě, že branka byla dosažena rukou.“

Ovšem pravidlově to možné je, dosáhnout gól rukou. Třeba Lafata takto v dubnu 2015 skóroval proti Brnu.
„To je pravda. Ještě večer po zápase – protože - člověku to není lhostejné a nemůže po takovém zápase spát – jsem si pročítal pravidla a je jasné, že se taková branka dá uznat. Jeli jsme potom vlakem domů a zkušený asistent Martin Wilczek, který jel ze zápasu na Baníku, mi říkal, že ho mrzí, že tam nebyl se mnou. Prý by mi poradil, abych se toho střelce vysloveně zeptal, zda hrál rukou. Kdybych to udělal a on přiznal, že hrál rukou, branku bychom neuznali. On by byl za hrdinu a vlastně i my v očích Slavie. Toto řešení mě na hřišti nenapadlo.“

Sparta - Brno: Gól Davida Lafaty na 1:0
Video se připravuje ...

V minulé sezoně se sudí Petr Ardeleanu zeptal jihlavského Rosy (utkání Jihlava–Zlín 1:3) a komise rozhodčích mu dala stopku na jeden zápas za „hrubou chybu při managementu uznání branky“.
„Já vím, já si to pamatuju. Ale teďka si to vezměte – já jsem autoritu sice prokázal, ale otázka je, jestli to bylo ku prospěchu věci. Jestli by nebylo lepší využít všechny možnosti, zvlášť když ještě není možnost videa, aby to rozhodnutí bylo správné. Upřímně, já se to snažím řešit tak, aby to bylo fotbalové a fotbal neutrpěl. A toto vypadá hrozně, i když třeba je pravidlově v pořádku.“

Vy byste si to měl přát, aby to tak komise viděla. Já si ale myslím, že to v pořádku není. U Jemelky vidím aktivní pohyb rukou směrem k brance soupeře.
„Rozumím, já to tam takto jasně nevidím ani z videa. Pro mě to není černobílá situace, ale těžko se mi to soudí, když jsem přímý účastník. Co řekne komise, nevím. Sám jsem na její rozhodnutí zvědavý a budu ho respektovat. A máte pravdu – i když říkám, že ve fotbale by branky rukou padat neměly, teď bych si přál, aby tato byla pravidlově v pořádku. Ještě bych chtěl říct, že mě mrzí, že se asi bude více řešit tato situace a ne to, že Necid nepřekoná brankáře z brankového území nebo Škoda sám na gólmana nedá gól. Ale to je náš úděl, my si chybu nesmíme dovolit. Ovšem dobrý pocit z toho nemám, vždycky to zanechá nějakou pachuť.“

Komise rozhodčích uznala Hrubešovu chybu

Sudí Karel Hrubeš neměl fotbalistům Olomouce uznat vyrovnávací gól na konečných 1:1 v sobotním ligovém duelu se Slavií. Podle komise rozhodčích totiž branka padla v rozporu s pravidly, jelikož Václav Jemelka jí dosáhl rukou.

Olomouc - Slavia: Jemelka se vrhl po míči a vyrovnal na 1:1. Předtím hrál rukou
Video se připravuje ...

Olomouc - Slavia: Hušbauer krásně uvolnil Škodu, ten prostřelil Buchtu a Slavia vede 1:0
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Olomouc - Slavia 1:1. Domácí střelec vyrovnal rukou
Video se připravuje ...

Tomáš Necid s Milanem Škodou v dresu Slavie
Tomáš Necid s Milanem Škodou v dresu Slavie

Góly

Domácí: 40. Jemelka

Hosté: 9. Milan Škoda

Sestavy

Domácí: M. Buchta – Sladký, Radaković, Jemelka, Vepřek (C) – Zahradníček, Houska, Kalvach, Falta (90+4. Hála) – Plšek (78. Texl) – Chorý (57. Manzia).

Hosté: Laštůvka – Frydrych, Jugas, Ngadeu, Bořil – Altintop (70. Necid), Souček, Hušbauer – Stoch (60. Zmrhal), Van Buren (81. Sobol) – Milan Škoda (C).

Náhradníci

Domácí: Reichl, Texl, Štěrba, Romero, Moulis, Manzia, Hála

Hosté: Kovář, Bílek, Sobol, Rotaň, Mešanović, Necid, Zmrhal

Karty

Domácí: Falta, Manzia, Zahradníček

Hosté: Hušbauer, Jugas, Ngadeu, Bořil, Necid

Rozhodčí

Hrubeš – Nádvorník, Hájek

Stadion

Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 483 míst)

Návštěva

9171 diváků

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud