20. května 2018 • 04:10

Lafatova rozlučka na Spartě: díky od Křetínského, spálené šance i dojetí

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Rozlučka Lafaty na Spartě: díky od Křetínského, spálené šance i dojetíRozlučka Lafaty na Spartě: díky od Křetínského, spálené šance i dojetíFOTO: koláž iSport.cz

    Více než 14 tisíc diváků na Letné slavilo v sobotním utkání 29. kola fotbalové HET ligy důležitou výhru 1:0 nad Olomoucí, ale hlavně tleskalo svému hrdinovi - Davidu Lafatovi. Autor 198 gólů v české lize odehrál své poslední domácí utkání v dresu Sparty a příští víkend uzavře svou úspěšnou kariéru. Jaký byl jeho poslední domácí duel v dresu Letenských? Po poděkování od majitele Daniela Křetínského naskočil v průběhu zápasu, byl třikrát blízko gólu a po utkání si s celou rodinou užil vítězné kolečko, při němž držel slzy dojetí.

  • Dres od Křetínského i potlesk Letné

    Majitel Sparty Daniel Křetínský předává Davidu Lafatovi dres s číslem 112Foto Jaroslav Legner / Sport

    Už před začátkem utkání aplaudovalo více než 14 tisíc diváků sparťanskému útočníkovi poprvé, když z rukou majitele klubu Daniela Křetínského převzal rudý dres s číslem 112, tedy počtem gólů, které v něm během svého působení ve Spartě nastřílel.

    „V noci jsem nespal a budil jsem se, což se mi moc často nestává,“ přiznal po utkání letenský kanonýr, který nakonec nastoupil až v průběhu zápasu. „Chtěli jsme být pohyblivější a věděli jsme, že tam Lafi půjde v průběhu zápasu,“ vysvětloval po utkání trenér Pavel Hapal, který dal na hrotu přednost Josefu Šuralovi se Srdjanem Plavšičem a Talem Ben Chaimem na krajích.

    Bývalý útočník Českých Budějovic, Austrie Vídeň a Jablonce byl ale nakonec radši, že nastoupil až v průběhu. „Dneska pro mě bylo těžké se soustředit na fotbal, protože emoce byly velké. Ta atmosféra, fantastičtí diváci. Na takovou situaci se asi nejde nějak připravit.“

    Sparta - Olomouc: Díky, Davide! Křetínský poděkoval loučícímu se Lafatovi
    Video se připravuje ...

  • Lafatova minuta! Fanoušci děkují střelci

    Z velké části zaplněná Letná viděla poslední domácí zápas Sparty v sezoněFoto Jaroslav Legner / Sport

    V základní sestavě David Lafata chyběl, ale fanoušci Sparty ho ocenili už v průběhu prvního poločasu. Symbolicky v 21. minutě ukázali transparent s poděkováním, znázorňující jeho gól nůžkami, který vstřelil na podzim 2014. „Transparent jsem samozřejmě zaregistroval. Myslím si, že hezčí gól jsem v kariéře nedal. I pro mě jsou tyto nůžky nejhezčím gólem v kariéře,“ přiznal po utkání sparťanský střelec, který v české lize nastřílel už 198 gólů.

    Na dvoustovku se pokusí zaútočit za týden na hřišti Bohemians, ale magickou metu nevyhlíží. „Já se přiznám, že nejradši už bych to skončil dneska a za týden na Bohemku nejel,“ smál se bývalý reprezentační útočník. „Za celou kariéru jsem měl spoustu šancí dát těch gólů víc. Dal jsem jich tolik, kolik jsem jich dal a ta meta tady v Čechách už mě netrápí.“

  • Přichází kapitán!

    Josef Šural si před úvodním hvizdem podává ruku s Davidem LafatouFoto Jaroslav Legner / Sport

    Letná znovu zabouřila po hodině hry, kdy šel ze hřiště Tal Ben Chaim a jeho místo převzal právě David Lafata. Okamžitě po příchodu na trávník se k němu vydal Josef Šural, aby mu předal kapitánskou pásku. Sparta tou dobou vedla 1:0 a hrála proti deseti, což se zdálo jako ideální souhra okolností pro skórování.

    „Vývoj zápasu tomu trošku napomáhal. Olomouc to v závěru otevírala, o to víc jsem chtěl dát gól. Kvůli těm lidem mě trošku mrzí, že jsem ho nedal, ale hlavně jsem rád, že jsme vyhráli,“ radoval se Lafata.

    Letná mu několikrát zazpívala písničku, která je předělávkou hitu Give It Up od Cut ‚N‘ Move z roku 1993. „Přiznám se, že si ani nepamatuju, ve kterém zápase zazněla poprvé, ale je to hezká písnička. Nebo byla,“ upravil se s úsměvem Lafata. Výjimečný kanonýr už ví, že ji na Letné neuslyší.

    Sparta - Olomouc: Poslední domácí zápas! Do hry jde loučící se kapitán Lafata
    Video se připravuje ...

  • První velké šance - bez gólu

    David Lafata při posledním domácím zápasu za Spartu začal jako náhradníkFoto ČTK

    Ideální scénář? Dorazit Olomouc gólem, nejlépe dvěma, čímž by David Lafata zaokrouhlil počet ligových gólů na rovné dvě stovky – nepovedlo se. Šancí však bylo dost! Už po šesti minutách se na Davida Lafatu málem usmálo štěstí.

    Srdjan Plavšič poslal z pravé strany přízemní centr, na který domácí útočník nedosáhl, ale Uroš Radakovič míč odkopl pouze do jeho nohou, od nichž se míč odrazil vedle olomoucké svatyně.

    Sparta - Olomouc: Do první šance se dral Lafata, Plavšičův centr ho nenašel
    Video se připravuje ...

    Další velká šance přišla vzápětí, když byl tentokrát v hlavní roli Guélor Kanga. Záložník Sparty vyslal parádní dalekonosnou střelu, která se odrazila od pravé tyče a k míči se dostal právě David Lafata, jenž ho opět nedokázal usměrnit do svatyně Miloše Buchty.

    Sparta - Olomouc: Kanga z dálky trefil tyč! Lafatova dorážka šla nad branku
    Video se připravuje ...

  • Parádní hlavička gólem neskončila

    David Lafata se před utkáním s Olomoucí neubránil slzámFoto Jaroslav Legner / Sport

    Do třetice všeho dobrého? Ne, v sobotu to na Letné neplatilo. Na začátku 71. minuty zahrávali Letenští rohový kop a Srdjan Plavšič zakroutil míč na malé vápno, kam si naběhl David Lafata a pěknou hlavičkou zahrozil.

    Brankář Miloš Buchta byl však pozorný a sparťanskému střelci gól sebral. „Podařilo se mi to dobře trefit, ale bohužel to šlo přesně tam, kde byl gólman. Dneska byl prostě gólman lepší,“ usmíval se po utkání neúspěšný střelec Sparty.

    Sparta - Olomouc: Lafata málem gól! Krásnou hlavičku po rohu zlikvidoval Buchta
    Video se připravuje ...

  • Vítězné kolečko a dojetí

    Kanonýr se naposledy v kariéře představil na domácím hřištiFoto Jaroslav Legner / Sport

    To nejlepší na konec! Dojemnou děkovačku si po utkání užíval David Lafata s celou rodinou. „Bylo to krásné. Musím všem lidem strašně moc poděkovat za to, jaké to bylo rozloučení a přiznám se, že jsem měl občas na krajíčku,“ neskrýval autor 204 ligových gólů, z nichž šest nasázel v dresu rakouské Austrie Vídeň.

    „Tohle jsou chvíle, pro které jsem fotbal dělal. Musím poděkovat všem klubům, ve kterých jsem byl. Ve všech jsem byl rád a angažmá ve Spartě pro mě byl vrchol kariéry. Jsem rád, že jsem ji mohl ukončit na vrcholu,“ řekl Lafata. Po utkání pak se svým synem vykopl na tribuny několik míčů a po rozlučce s fanoušky si užil i poděkování od svých parťáků.

    Ti kromě vítězného pokřiku nevynechali ani zmíněnou písničku, patřící právě jejich kapitánovi. „Kluci mi popřáli do dalšího života, ale my tu máme ještě jeden týden práce, takže se s klukama rozloučím až příští týden.“ Když David Lafata v Ďolíčku nastoupí, bude to v jeho aktivní kariéře naposledy.

    Lafata: Pro tyhle chvíle jsem hrál fotbal. Jsem rád, že končím na vrcholu
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud