4. června 2019 • 09:58

Jihlava vyzývá kluby: Ozvěte se proti bezpráví! Ať odstoupí Chovanec

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kontroverzní závěr baráže o FORTUNA:LIGU vyvolal další bouřlivou reakci. Ozvala se Vysočina Jihlava, které se příčí způsob, jímž sudí Martin Nenadál řídil klíčové odvetné utkání proti Karviné (1:1). V otevřené výzvě na svém webu teď druholigový celek vyzývá k tomu, aby se kluby ohradily proti ligovým poměrům, a požadují i odchod dvou vedoucích představitelů komise rozhodčích: předsedy Jozefa Chovance a místopředsedy Martina Wilczeka.



Vysočina na svém klubovém webu začíná ostrým popisem poměrů ve fotbalových soutěžích. „Dostávají se k nám historky o tom, jak se jistý sportovní ředitel jednoho týmu ČFL chlubí, že ve druhé lize udělal zápas na klíč, historka o tom, že Karviná sice byla ve skupině o udržení poškozena, ale bylo jí slíbeno, že se jí to vrátí v baráži a jiné podobné smyšlenky. To nejšílenější na těch všech historkách je, že v nich tvrzený scénář se v poměrně velkém procentu případů naplnil."

„V našem případě může někdo namítnout, že fňukáme po tom, co jsme nepostoupili. Kdo alespoň část některého z našich barážových utkání viděl, pochopí, že nemůžeme nad tím, co se stalo, zavřít oči," podotýká klub k dvojzápasu proti Karviné.

Hodnocení výkonů rozhodčích v odvetách baráže podle deníku Sport
Petr Ardeleanu
známka: 2 (mizerný výkon)
Příbram–Brno 0:0
Nebyl to klasický zářez typu penalta, červená karta, chybné rozhodnutí o gólu. Ale v závěru utkání šel zkušený rozhodčí na ruku Příbrami. Otočené fauly, nestejný metr. A v závěru pouze tříminutové nastavení, ačkoli tři minuty trvalo jenom přerušení po řádění brněnských fans. Dvakrát zastavil brněnský útok asistent Myška kvůli ofsajdu – pokaždé chybně.
Martin Nenadál
známka: 
1 (katastrofální výkon)
Jihlava–Karviná 1:1
Měl vyloučit dva karvinské hráče. Hned v první minutě brankáře Pastornického, který zahrál mimo šestnáctku úmyslně rukou a zmařil tím zjevnou brankovou příležitost. Ve druhé půli nepotrestal Krivákovo sražení unikajícího Zoubeleho, který byl rovněž ve zjevné brankové příležitosti, červenou kartou. Ofsajdových chyb v neprospěch domácích se dopustili rovněž asistenti.

V něm byl podle mínění Jihlavy její tým pod permanentním tlakem ze strany rozhodčích, kteří podle nich neudělovali karty soupeři za zjevná porušení pravidel a hráčům Vysočiny se pak vysmívali. Vrcholem měl být penaltový zákrok na talentovaného Pavla Šulce v 60. minutě prvního zápasu, který byl naopak posouzen jako faul jihlavského záložníka.

Vysočina tak volá po razantních změnách ve vedení komise rozhodčích. „Vyzýváme nejen v kontextu obou barážových dvojutkání komisi rozhodčích a zejména pány Chovance a Wilczeka, aby přestali škodit českému fotbalu a odstoupili. Celá sezóna je plná skandálních rozhodnutí bez ohledu na přítomnost VAR. Buď jsou konkrétní rozhodčí zcela neschopní, nebo naopak chyby dělají naschvál. Na každý pád jsou oba možnosti důvodem pro okamžitou rezignaci celé komise," píše se v oficiálním prohlášení s odkazem na to, že někteří sudí jezdí na důležité zápasy jen díky své kvalitě, ale především kvůli tomu, že jsou vhodní na "požadovaný výsledek."

Jihlava vyzývá také předsedu FAČR Martina Malíka, aby podnikl kroky k nezávislosti důvěryhodnosti rozhodčích a jejich komise, nebo také odstoupil. „Od jeho nástupu do funkce se situace zásadně zhoršila, důvěra veřejnosti i klubů je nulová a do fotbalu se vrátila celá řada kontroverzních lidí," zní jihlavská obžaloba šéfa českého fotbalu.

„Vyzýváme profesionální kluby a jejich majitele, potažmo LFA, aby se nahlas ozvali proti systematickému bezpráví, které se kolo od kola prohlubuje. Je absurdní, že kluby s rozpočty v desítkách či stovkách milionů korun utlačuje pár jedinců často mizerné pověsti," píše se v jihlavské výzvě na závěr.

Druholigová Vysočina konstatuje, že došlo k návratu starých časů, a důrazně proklamuje, že nechce vstoupit do systému, kdy bude jeden týden poškozena, aby jí to v příštím kole mohlo být vráceno.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud