Jan Vacek
13. srpna 2019 • 12:15

Inventura stoperů. Jaké má Sparta možnosti a riskne Jílek dva leváky?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
  • Jak složit stoperskou dvojici? To je otázka, která Spartu momentálně hodně pálí.Jak složit stoperskou dvojici? To je otázka, která Spartu momentálně hodně pálí.FOTO: Koláž iSport.cz

    Hledá, zkouší, vymýšlí, ideální složení stoperské dvojice ovšem sparťanský kouč stále nenachází. Václav Jílek v úvodu ročníku protočil už tři různé páry, kýžený efekt, tedy zásadní zpevnění zadní linie, se ale nedostavil. „Je naší povinností to řešit. Musíme nějak zareagovat,“ prohlásil po nedělní divoké porážce 3:4 v Mladé Boleslavi. Projděte si, v jaké je Sparta situaci, jaké varianty má k dispozici a jak možnost se dvěma stopery využívají trenéři v zahraničí. 

  • Situace: Stoperů je dost, chybí výsledky

    iSport podcast: Proč Sparta ztrácí dobře rozjeté zápasy? Štetina není konstruktivní stoper
    Video se připravuje ...

    Personálním nedostatkem na inkriminované pozici Sparta rozhodně netrpí. K dispozici má Costu, Lukáše Štetinu, Uroše Radakoviče, Semiha Kayu, Dávida Hancka a připočíst můžeme i Davida Lischku, jenž je stále v procesu návratu po operaci srdce. Ten by ale měl být velmi brzy definitivně ukončen.

    Potíž ovšem je, že fungující duo z této nabídky zatím nevzniklo. Jílek dosud výhradně spoléhal na Štetinu, ke kterému postupně postavil Kayu, Radakoviče a Costu. Ani o jedné dvojici ovšem nelze říct, že by byla pevná směrem dozadu a silná v rozehrávce. Deset inkasovaných branek v šesti soutěžních duelech budiž důkazem.

    S ohledem na to, že Štetina v Mladé Boleslavi totálně vybouchl, je podle informací deníku Sport vysoce pravděpodobné, že se bude ze sestavy pakovat. A protože rudé čeká už ve čtvrtek odveta třetího předkola Evropské ligy na hřišti Trabzonsporu, Jílek bude hledat nové složení. Nabízí se využití Hancka, k němu pak s největší pravděpodobností někdo z dua Radakovič a Kaya.

    Do popředí tak vyvstává varianta, která sice ve fotbale nejvyšší úrovně není úplně běžná, pro Letenské by ale mohla být vysvobozením. A to složit stoperskou dvojici ze dvou levonohých hráčů, konkrétně z Lischky a Hancka. Ano, tahle možnost podle informací Sportu skutečně leží na stole. „Když se nad tím člověk zamyslí, dva pravonozí stopeři spolu hrají běžně. Mělo by to být stejné, ale úplně není,“ míní trenér a expert deníku Sport Miroslav Koubek.

    Tahle varianta by byla do určité míry riziková, obecně totiž platí, že praváci mají levou nohu mnohem kvalitnější než leváci pravou. I proto často můžeme vidět, že typičtí praví beci nastupují vlevo, opačně je to spíš výjimka. „Leváci jsou jiní, pravou nohu mají často na opírání. Do určité míry by to byl handicap,“ upozorňuje Koubek.

    Podívejte se, jaké varianty stoperské dvojice má Václav Jílek k dispozici. A jaké už vyzkoušel:

  • Varianta č. 1

    Varianta Hancko - LischkaFoto koláž iSport.cz

    Na papíře se tohle jeví jako ideál, který by mohl Spartu zbavit defenzivních strastí. Lischka by, jakmile bude zcela připraven, musel hrát netradičně na pravé straně stoperské dvojice, ale disponuje předpoklady, aby to dvojic zvládl. Někdejší mládežnický reprezentant totiž není ortodoxním levákem, pravačku rozhodně nemá pouze levá na opírání. Hancko pak má pro post stopera ideální parametry. „Má v sobě všechno, aby plnil roli moderního stopera,“ má jasno trenér Adrián Guľa. Oba hráči jsou jas navíc vysoce nadstandardní v rozehrávce, což je vůbec na největší bolest současné Sparty. Zároveň se v 21 letech budou neustále zlepšovat.

  • Varianta č. 2

    Varianta Lischka - RadakovičFoto koláž iSport.cz

    Vycházejme z premisy, že Lischka je pro sportovní úsek Sparty stoperem číslo jedna. K němu by se mohl přiřadit Uroš Radakovič, jenž přece jen není tak náchylný ke zkratům jako Lukáš Štetina s Costou. Taková varianta by mohla nastat v případě, že by se trenér Václav Jílek rozhodl podržet Hancka na pozici levého obránce. Lischka je přirozený lídr, dirigent obrany. Nelze vyloučit, že by Radakovičova výkonnost šla po boku spolehlivého parťáka nahoru. V Sigmě, když nastupoval po boku Václava Jemelky, patřil srbský zadák mezi nejlepší stopery tuzemské ligy. Ve Spartě ho ničí především hlava.

  • Varianta č. 3

    Varianta Lischka - KayaFoto koláž iSport.cz

    Semih Kaya je tak trochu záhada. Má období, kdy vypadá velice dobře. Stabilně, spolehlivě. Třeba jako v nedávno skončené letní přípravě. A pak přijde soutěžní konfrontace a turecký stoper se začne hroutit, kupit laciné chyby, je nejistý. Přesto během působení na Letné naznačil, že nemusí být nutně na odpis. I na něj by mohl zapůsobit efekt jistého parťáka po boku, někoho, kdo si vezme na starost komunikaci se spoluhráči a režii celé zadní vozby. Kaya by se ovšem musel zlepšit, ohromně zlepšit. Pokud budou všichni sparťanští stopeři k dispozici, určitě by neměl být preferovanou variantou.

  • Varianta č. 4

    Vyzkoušeno: Štetina - KayaFoto koláž iSport.cz

    Dvojice, která se z přípravy vyprofilovala jako ta, která začne ligu. „U Semiha hraje plus vítězná mentalita, navíc je to vůdčí osobnost. Vyzařuje velice dobrou energii a z pohledu připravenosti vykazoval největší kvalitu,“ prohlásil Jílek o Kayovi. Jenže proti Slovácku (0:2) slovensko–turecké duo zrovna dvakrát nepřesvědčilo. Na Kayovi byla znát nervozita, což se odráželo na jeho rozehrávce. Jak on, tak i Lukáš Štetina měli problémy s rychlou rozehrávkou či otáčením hry. Nedokázali zmenšit hřiště a vytlačovat hru výš.

  • Varianta č. 5

    Vyzkoušeno: Štetina - RadakovičFoto koláž iSport.cz

    Po prohře se Slováckem udělal Jílek řez a místo Kayi postavil do základní sestavy Uroše Radakoviče. Ten společně s Lukášem Štetinou nepodal bůhvíjaký výkon, místy propadal pozičně, ale společně udrželi jabloneckou ofenzivu na uzdě. Spartě se proti Severočechům (2:0) podařilo udržet čisté konto. Na dotaz, zda Radakovič splnil očekávání, dodal sparťanský trenér tuto odpověď: Pořád je na začátku cesty. Mám na hráče vyšší nároky, něco nevyřešil dobře. Je třeba brát v potaz i kvalitu hry soupeře, ale ukázal, že s ním musíme počítat. I když jeho rozehrávka nebyla pokaždé ideální – dokáže to líp.“

  • Varianta č. 6

    Vyzkoušeno: Costa - ŠtetinaFoto koláž iSport.cz

    V Českých Budějovicích Radakovič i Kaya usedli na lavičku a poprvé se ve hře objevil Costa. „Momentálně stoper s největším potenciálem,“ řekl Jílek. Jenže obránce ze Zimbabwe se společně se Štetinou podepsali pod první gól. Na stejnou dvojici však Jílek dál sázel. Nastoupili spolu proti Příbrami (3:0), po které Jílek uvedl: „Štetina podává vyrovnané výkony, ne vždy bez chyby, ale ideální se nám jevilo ponechat tuhle dvojici.“ Jenže proti Trabzonsporu (2:2) a v Mladé Boleslavi (3:4) se oba dopustili fatálních chyb. „Musíme na to nějak reagovat a zamyslet se nad tím. Branek, které dostáváme z pozic středních obránců, je strašně moc,“ hlesl Jílek.

  • Dva leváci? Simeone ano, Deschamps ne

    Lischka je v očích sparťanského sportovního vedení dlouhodobě stoperem číslo jedna. Mladého obránce v posledních dnech přibrzdil nakopnutý nárt, jeho definitivní návrat je ovšem na spadnutí. Pak se spojení s Hanckem nabízí. I za cenu toho, že by se někdejší hráč Jablonce posunul do pravé komory srdce defenzivy. Jenom tak se Sparta může vymanit z područí opakovaně chybujících pravonohých beků, kterými jsou právě Štetina, Radakovič a Kaya.

    „Sice jsme oba dva leváci, ale myslím, že to není žádný problém. Je to určitě něco jiného, jinak si nohu štelujete, je to však hlavně o zvyku,“ vykládal Lischka před rokem, když odehrál několik duelů ve dvojici s Tomášem Břečkou, rovněž levákem.

    Faktem je, že na dva stopery - leváky panují různé názory. Trenér Atlétika Madrid Diego Simeone neměl problém postavit vedle sebe Diega Godína s Lucasem Hernándezem. Levonozí fotbalisté spolu odehráli deset zápasů, Atlético sebralo osm výher a šestkrát udrželo čisté konto.

    Oproti tomu takový Didier Deschamps, reprezentační kouč Francie, má úplně opačný pohled. Dva leváky na stoperu mít nechce, i proto opakovaně nepovolal do národního týmu Aymerica Laporteho, hvězdu Manchesteru City. „Na mezinárodní úrovni dva leváky vedle sebe mít nemůžeme,“ zdůvodnil stručně.

    Otázkou je, jak téhle možnosti bude nakloněný samotný Jílek. Ještě během působení v Olomouci tohle téma řešil v souvislosti s Václavem Jemelkou a Romanem Polomem. „Pro rozehrávku, kterou chceme hrát, je to svým způsobem limitující. Ve finále bych si to ale taky uměl představit,“ prohlásil tehdy.

    Stane se tak už brzy ve sparťanském provedení?

    SESTŘIH: Mladá Boleslav - Sparta 4:3. Bláznivé drama rozsekl v nastavení Budínský
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud