25. března 2020 • 17:37

FAČR řeší ztráty. Přijala razantní úsporná opatření i snížila platy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalové asociaci ČR jen vinou zrušených či odložených zápasů národního týmu kvůli pandemii nového typu koronaviru vznikly finanční ztráty v řádech vyšších desítek milionů korun. Další budou odvislé od toho, jak se bude situace okolo nemoci COVID-19 dál vyvíjet. FAČR už sáhla k razantním úsporným opatřením a například sníží odměny pro ty, kteří pracují v režimu home office.



„Co se týká finančních ztrát na straně FAČR, v tuto chvíli můžeme vycházet pouze ze známých skutečností, jakými jsou například nerealizovaná příprava reprezentace v USA, o rok přeložené EURO či nejistá otázka jakékoliv červnové přípravy reprezentace. Jenom v těchto oblastech se ztráty FAČR pohybují v horizontu vyšších desítek milionů korun,“ uvedl ve zprávě FAČR její předseda Martin Malík.

Reprezentace se kvůli pandemii koronaviru nemohla zúčastnit březnového turné v USA, kde měla odehrát přípravná utkání s Mexikem a Hondurasem. Šíření nemoci COVID-19 způsobilo rovněž odložení letního evropského šampionátu o rok a nejisté je, zda bude moci národní celek odehrát zápasy v červnovém termínu.

Případné ztráty v jiných oblastech způsobené pandemií a přerušením fotbalových soutěží je zatím podle Malíka složité odhadovat a vyčíslovat. „Jakákoliv predikce je v dnešní době opravdu velmi nejistá, to se týká jak otázky financování, tak dalšího pokračování soutěží, které řídí FAČR, KFS a OFS (krajské a okresní svazy). Zásadní pro další vývoj směrem do budoucna bude samozřejmě nastavení či případné změny ve financování ze strany státu, UEFA, FIFA a pochopitelně i komerčních partnerů,“ uvedl Malík.

„FAČR už na svém posledním výkonném výboru v březnu přijala razantní úsporná opatření, a to v rámci asociace i dceřiných společností. K nim se nově od 26. března přidává plošné snížení finančních odměn pracovníků v režimu home office,“ přiblížil předseda asociace.

Případné finanční ztráty na straně FAČR a další osud soutěží budou podle Malíka jedním z hlavních témat příštího zasedání výkonného výboru, který se sejde 7. dubna. „Uvidíme, co v tomto směru do té doby přinesou dny následující,“ podotkl Malík.

V České republice jsou sportovní akce zastavené od 12. března, kdy vláda vyhlásila nouzový stav. Fotbalová asociace ČR řídí v Česku nižší soutěže od třetí ligy včetně mládežnických a také domácí pohár MOL Cup. První a druhá nejvyšší soutěž spadají pod Ligovou fotbalovou asociaci.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud