Jan Vacek
31. července 2020 • 11:10

Konec. Rosický promluvil o Kangovi a motivační nabídce, která se nechytla

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
76
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to definitivní a potvrzené. Letenský klub po mnoha dnech prolomil hradbu mlčení a oficiálně oznámil konec Guélora Kangy. „Za dva a půl roku, co Kanga v našem klubu působil, splňoval vše, jak bychom si představovali, ať už na hřišti i mimo něj, jen poslední tři měsíce před vypršením smlouvy,“ uvedl pro klubový web sportovní ředitel Tomáš Rosický. I proto nabídl výstřednímu záložníkovi smlouvu na rok s opcí na další sezonu. Kanga odmítl, tím je opona nadobro zatažena.



Bylo to hlavní tuzemské fotbalové téma posledních týdnů. Rokování Sparty a Guélora Kangy se táhla, měla různý vývoj, nějaké ty zvraty. Už delší dobu ovšem bylo zřejmé, že se obě strany na nové spolupráci nedomluví. Hráč podepsal smlouvu v Crvene Zvezdě Bělehrad, rovněž pro letenský klub je to už uzavřená kapitola.

„Po nástupu do funkce sportovního ředitele jsem se zmiňoval o věcech, které pro mě při skládání mužstva budou naprosto podstatné a které tvoří základ mé představy o fungování skutečného týmu. Jednou z těchto věcí bylo, aby se Sparta opět prezentovala jako skutečný tým a ne jako soubor individualit. Zároveň jsem hovořil i o tom, že budeme ve Spartě pracovat s hráči, kteří mají touhu v klubu být, identifikují se s klubem a jeho hodnotami a mají týmové smýšlení,“ zdůraznil sportovní ředitel Tomáš Rosický .

Pražané měli o další spolupráci s Kangou zájem, proto mu předložili kontrakt, který v čase ještě vylepšovali. Na základních parametrech, tedy roční délka s opcí na další sezonu si ale Sparta trvala. A to se nakonec ukázalo jako možná hlavní příčina nedohody, Afričan totiž požadoval rovnou dvouletou smlouvu.

Motivace smlouvou

„Za dva a půl roku, co Kanga v našem klubu působil, splňoval vše, jak bychom si představovali, ať už na hřišti i mimo něj, jen poslední tři měsíce před vypršením smlouvy. Respektoval týmová pravidla, dodržoval pokyny trenéra. Pak je to hráč, kterého tu chceme. S ohledem na tento fakt a po zkušenostech s ním jsme vyhodnotili, že naší společnou cestou může být jen kontrakt, který bude hráče od samého začátku motivovat k tomu, aby nadále splňoval tato kritéria,“ vysvětlil Rosický.

Sparta svým návrhem reagovala především na Kangův přístup. Po koronavirovém restartu extravagantní středopolař skutečně šlapal jako hodinky, na hřišti si plnil veškeré úkoly, které od trenéra Václava Kotala dostal. V minulosti, především pak v začátcích letenského angažmá, to ale vždycky neplatilo. To měli Letenští na paměti.

„Proto jsme navrhli model: hraješ, plníš úkoly trenéra, jsi disciplinovaný, máš dvouletý kontrakt. Takovou délku nové smluvní spolupráce si sám Kanga představoval. Tento model byl ale zároveň nastavený takto: nejsi disciplinovaný, nerespektuješ spoluhráče a kouče, pak nehraješ a budeš tu s námi jen rok,“ prohlásil sportovní ředitel Sparty.

Budovat hladový tým

Další budoucnost tak už Sparta bude psát bez Kangy. Bez svého nejproduktivnějšího hráče a také suverénně nejvýraznější osobnosti. A to po všech směrech. List je otočen, vítěz domácího poháru už se neohlíží.

„Náš mančaft stavíme na hodnotách, které každý respektuje a dodržuje. Naše strategie je nadále budovat zdravý, hladový tým, ve kterém si budou hráči pomáhat, bojovat jeden za druhého. Tým, který bude společně růst. Budou v něm dostávat šanci mladí hráči, naši odchovanci a budeme ho doplňovat o zkušené fotbalisty, kteří mladším pomohou v rozvoji jejich kariéry. K naplnění cílů potřebujeme hráče, kteří v rudém dresu za prvé skutečně chtějí hrát a za druhé budou mít zájem pracovat ve prospěch mužstva,“ upozornil Rosický.

Už nejbližší týdny (liga by měla odstartovat 22. srpna) odpoví na otázku, zda Sparta dokáže mezeru po Kangovi zacelit. Logo přestupů Fotbalové přestupy online >

TOP jedenáctka fotbalové sezony: Stanciu, Kanga, vynikal Malinský
Video se připravuje ...

TOP 10 gólů Sparty: Kangovy i Hložkovy parády. Zaujal Karlssonův obstřel
Video se připravuje ...

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
76

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud