12. srpna 2020 • 11:28

Karanténa Slavie: testy určí, jak přísná bude. Řešilo se bydlení po jednom

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Opatření, které bude muset přijmout fotbalová Slavia Praha kvůli nákaze covidem-19 u jednoho z hráčů, se budou upravovat podle počtu dalších nakažených v týmu. Nejbližší testy úřadující ligoví mistři podstoupí v pátek. ČTK to řekla ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová. Podle ní je reálné, že ostatní hráči s negativním výsledkem budou moci dál trénovat.



Slavia kvůli pozitivnímu koronavirovému testu u jednoho z fotbalistů v úterý předčasně ukončila soustředění v Rakousku a vrátila se do Česka. Hráči i další členové vršovického týmu jsou v domácí izolaci.

„V pátek budou testovaní a podle toho, jak testy dopadnou, se rozhodne, co bude dál,“ uvedla Jágrová. Zásadní pro rozhodování hygieniků bude, kolik dalších lidí bude pozitivně testovaných. Podle toho budou pravidla pro klub buď mírnější, nebo přísnější.

„Další testy nás čekají v pátek, následně v úterý a výstupní 24. srpna,“ řekl ČTK tiskový mluvčí Slavie Michal Býček. „Většina hráčů, která může být sama doma, je doma. Některým jsme zajišťovali ubytování,“ přidal Býček.

Slávistické opory Jan Bořil a Vladimír Coufal ve chvíli, kdy na soustředění podepsali nové smlouvy
Slávistické opory Jan Bořil a Vladimír Coufal ve chvíli, kdy na soustředění podepsali nové smlouvy

Jágrová potvrdila, že se z Rakouska se Slavií vrátil i nakažený hráč, který už týden nepřišel do styku s ostatními. „Kontakt byl už od minulého týdne omezený. Byl izolován od doby, co měl projevy nemoci,“ uvedla ředitelka hygienické stanice.

Obecně se podle Jágrové dá říct, že pokud trénují společně stále stejné menší skupinky, tak by se mohly v tomto seskupení připravovat i nadále a nebyla by nutná úplná izolace týmu na 14 dnů.

Plošná karanténa pro celý tým nebývá v zahraničí běžnou praxí. Například Atlético Madrid v neděli oznámilo, že má dva hráče nakažené covidem-19. Další testy u zbývajících členů španělského týmu ale vyšly negativně, takže Atlético mohlo odcestovat do Lisabonu ke čtvrtečnímu zápasu čtvrtfinále Ligy mistrů proti Lipsku. V izolaci zůstali pouze dva fotbalisté s pozitivními nálezy.

iSport podcast: Proč chce West Ham Masopusta? Jak je to se zájmem o Stancia?
Video se připravuje ...

V Česku o změně aktuálních pravidel jednají s hygieniky předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička a další představitelé této organizace. Je pravděpodobné, že by karanténa nemusela trvat tak dlouho. „Je všeobecná shoda na zkrácení karantény ze 14 na deset dnů pro celý tým. Existuje k tomu ze zahraničí veliké množství dat, které potvrzuje, že je to správná cesta,“ uvedla agentura na dotaz ČTK.

Hnilička se kvůli tomu již několikrát sešel s epidemiologem a nyní vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romanem Prymulou. Agentura bude jednat i s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Kdy by mohly být změny schváleny, není zatím jasné.

„Pevně daný termín, kdy bude výsledek, v tuto chvíli nedokážu odhadnout. Ale vzhledem k blízkému začátku sportovních soutěží jednají všechny strany intenzivně tak, aby byl výsledek znám co nejdříve,“ uvedl mluvčí agentury Jakub Večerka. Nastavené podmínky pak budou stejné pro profesionální i amatérské týmy.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud