Jakub Konečný
28. září 2020 • 19:42

Čím Pardubice rozsvítily ligu. Produktivita nováčka i úspěšný azyl

Vstoupit do diskuse
2
  • Pardubická radost po gólu Emila TischleraPardubická radost po gólu Emila TischleraFOTO: Dominik Bakeš (Sport)

    Na nováčcích FORTUNA:LIGY je krásně vidět, kdo postoupil vlastní zásluhou – a kdo bezprecedentním rozhodnutím od zeleného stolu. Zatímco Pardubice válí, Zbrojovka inkasuje příděl za přídělem. Tesla, jak fanoušci klubu podle jeho původního názvu stále říkají, je zatím i bez výrazných posil nejpříjemnějším překvapením soutěže. Deník Sport vybral pět důvodů, proč tomu tak je.

  • Stabilní sestava

    Pardubice v prvních čtyřech kolech nastoupily pokaždé v totožné sestavě, první změny vyvolala až porážka v Ostravě (0:3), kterou odskákali krajní beci. Jan Prosek trestem za vyloučení, Tomáše Čelůstku posadil mezi náhradníky jeho špatný výkon. Sestava červenobílých je obecně dlouho stabilní, což se samozřejmě blahodárně projevuje na sehranosti a sebevědomí týmu. „Jsou dlouho pohromadě a mají šikovné fotbalisty, dělali nám problémy už v zimní přípravě,“ uznal liberecký kouč Pavel Hoftych.

    0 - V základní sestavě Pardubic zatím nenastoupila žádná letní posila. Ta nejznámější z nich – stoper Lukáš Hušek ze Sparty – nebyla proti Liberci ze zdravotních důvodů ani k dispozici.

    Pardubice se dostaly do první ligy po 51 letech Pardubice se dostaly do první ligy po 51 letechFoto ČTK

  • Ďolíček = Domov

    Jelikož nemají Pardubice adekvátní stadion, vyjednaly si už dopředu azyl v Mladé Boleslavi. Nakonec se však nastěhovaly na stadion Bohemians, což se zatím jeví jako skvělé rozhodnutí. Ze tří domácích zápasů nováček vytěžil sedm bodů – a to hrál dvakrát proti účastníkům evropských pohárů. Výhry nad Teplicemi (2:1) a Libercem (3:0) i remíza se Slavií (1:1) jsou nečekaně skvělá vizitka. „Je to podobné prostředí, jaké máme doma v Pardubicích, hráči se tady cítí dobře,“ přiznal trenér Jaroslav Novotný v neděli.

    VLADIMÍR COUFAL, obránce Slavie po remíze 1:1: 
    „Tenhle stadion úplně nemusím, vybrali si ho kluci dobře.“

    Pardubická děkovačka po nečekané remíze se Slavií Pardubická děkovačka po nečekané remíze se SlaviíFoto ČTK

  • Trenérský tým

    Oficiálně je hlavním trenérem Jaroslav Novotný a Jiří Krejčí jeho asistentem. Fakticky to však mají oba bardi rozdělené přesně naopak. Krejčí, který nevlastní potřebnou licenci, stojí u lajny a neustále hráče péruje, zápasem skutečně žije. Je to představitel staré trenérské školy, ale s mladým srdcem i myslí, novým věcem se vůbec nebrání. „V průběhu sezony přišel kondiční trenér Tomáš Prorok, zase to bylo nějaké oživení,“ připomněl například bezprostředně po postupu do ligy. Kvůli kontaktům na mladé hráče je důležitá i postava trenéra brankářů Martina Shejbala.

    116 – Jiřímu Krejčímu je pětapadesát, Jaroslav Novotný je ještě o šest let starší. Starší trenérskou dvojici ve F:L má díky Petrovi Radovi (62) se Zdeňkem Kluckým (59) pouze Jablonec.

    "Sprcha" pro trenéra Jiřího Krejčího po postupu do nejvyšší soutěže "Sprcha" pro trenéra Jiřího Krejčího po postupu do nejvyšší soutěžeFoto Pavel Mazáč/Sport

  • Góly nesou body

    Šest vstřelených gólů řadí Pardubice v tabulce na dělené deváté místo s Baníkem Ostrava, hůř je na tom ve FORTUNA:LIZE hned osm týmů včetně Bohemians, Slovácka, Mladé Boleslavi či Českých Budějovic. Pozitivní jsou pro nováčka i další statistiky v tomto ohledu – zatím platí, že když skóruje, boduje. A o šest branek se dosud podělilo pět střelců, taková pestrá paleta se vždycky hodí. Notabene první sezonu mezi elitou. Dvakrát se trefil Emil Tischler, jednou Michal Surzyn, Martin Toml, Lukáš Pfeifer a Michal Hlavatý.

    MARTIN TOML, pardubický stoper si po vlastním gólu proti Teplicím spravil s Libercem chuť:
    „Jsem rád, že jsem se trefil do správné branky.“

    Pardubický Michal Hlavatý proměnil proti Liberci penaltu Pardubický Michal Hlavatý proměnil proti Liberci penaltuFoto ČTK

  • Gólman jistota

    Nenápadný element, o kterém se moc nemluví, nicméně na vydařeném startu nováčka má nepopiratelný podíl. Marek Boháč chytal ligu v Žižkově a Příbrami, kterou opustil v tichosti směr Pardubice na začátku tohoto roku. Okamžitě se stal jedničkou, přispěl k postupu a i v nejvyšší soutěži potvrzuje, že brankáři zkrátka dozrávají později. Jedenatřicetiletý obr je klidný v rozehrávce i soubojích jeden na jednoho, navíc mužstvu díky výšce 193 centimetrů pomáhá při vysokých centrech. Klidná síla.

    73,9 % - Marek Boháč má úspěšnost zásahů 73,9 procenta, čtvrtou nejlepší mezi všemi gólmany ve FORTUNA:LIZE. Zásahů vykázal zatím 17, to je rovněž čtvrtý nejvyšší počet v soutěži.

    Pardubický brankář Marek Boháč Pardubický brankář Marek BoháčFoto Michal Beranek / Sport

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud