23. října 2020 • 12:00

Verdikt v kauze Hašek! Hráč musí Spartě zaplatit více než 20 milionů

Autor: ČTK, krm, kub
Vstoupit do diskuse
36
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodně sledovaný spor Sparty a Martina Haška má výsledek. Sbor rozhodců FAČR usoudil, že hráč musí klubu zaplatit 800 tisíc eur (téměr 22 milionů korun). Sparta na svých webových stránkách informovala, že Hašek podle rozhodců svou jednostrannou výpovědí porušil smluvní podmínky mezi ním a klubem. Podle informací iSport.cz se pětadvacetiletý záložník proti verdiktu odvolá.



„Rozhodčí řízení před Sborem rozhodců FAČR je neveřejné, tudíž Fotbalová asociace České republiky nemůže rozhodnutí tohoto orgánu jakýmkoliv způsobem komentovat. Můžeme pouze konstatovat, že se jedná o rozhodnutí, které není v tuto chvíli pravomocné a účastníci řízení mají nyní prostor pro využití opravného prostředku v podobě odvolání,“ řekl médiím mluvčí FAČR Michal Jurman.

Haškův spor se Spartou se táhne od konce ledna, kdy hráč odmítl odcestovat na soustředění do Španělska. O bývalého středopolaře Bohemians 1905 se v té době ucházelo Maccabi Haifa, na jehož nabídku Letenští posléze přistoupili. Hašek se ale s izraelským klubem nedomluvil na platu.

Haškovi naopak Sparta má vrátit 150 tisíc

Od té doby trénoval s rezervním týmem, ale po čase dal podle klubového webu Spartě ultimátum, aby byl vrácen do áčka. Vedení ho vyzvalo, aby v B-mužstvu nadále plnil uložené úkoly. Po další písemné komunikaci se Hašek 12. března nedostavil na trénink rezervy a podal jednostrannou výpověď.

Sparta poté záložníka zažalovala s tím, že jeho výpověď je neoprávněná, a chtěla po něm 55 milionů korun jako náhradu škody. Žalobu podal i Hašek. Spor se začal projednávat počátkem září. Do sboru rozhodců dodala každá strana jednoho člena, ti společně vybrali třetího.

Pětadvacetiletý hráč požadoval po Spartě odškodné ve výši šesti milionů korun kvůli tomu, že mu neumožnila vykonávat profesi. Podle Haškovy právní zástupkyně Sparta nepřijetím návrhu na jeho přeřazení do A-týmu porušila předpisy FIFA.

Sbor rozhodců FAČR ale Haškův nárok zamítl, Pražané mu tak nemusejí tuto částku zaplatit. Jsou však povinni vrátit mu 150 tisíc korun kvůli tomu, že rozhodčí senát snížil jeden z finančních trestů, které klub hráči během smlouvy udělil.

Vyjádření Markéty Vochoska Haindlové

„S verdiktem Sboru rozhodců FAČR nesouhlasíme. Rozhodčí nález není pravomocný a v řádné lhůtě se proti němu po poradě s mým klientem odvoláme. Počítáme, že kauza skončí u CAS. Pro doplnění kontextu uvádím, že rozhodnutí Sboru rozhodců FAČR, který dosud není ze strany FIFA uznán nezávislým rozhodčím orgánem pro řešení sporů na národní úrovni, pro nás ve větší míře není překvapivé, přestože se s právním výkladem rozhodců neztotožňujeme. Zároveň věříme, že při odvolání u orgánů vyšší instance prokážeme relevanci zásadního nesouladu v postupu rozhodčího orgánu FAČR s běžnou rozhodovací praxí mezinárodních institucí.

Mezinárodní judikatura, která hráčům garantuje určitou úroveň právní ochrany, zde byla zcela nesprávně vyhodnocena. V kontextu současné situace ve fotbalovém prostředí je nerespektování mezinárodní judikatury a dlouhodobě kritizovaná absence pracovně-právního poměru ve vztahu klub – hráč další z věcí, která způsobuje českému fotbalu reputační skvrnu. Česká republika je společně s Rumunskem, Chorvatskem a Slovinskem poslední zemí v EU, kde i přes urgence zmíněných mezinárodních fotbalových orgánů neexistuje standardní zaměstnanecké postavení hráčů ve vztahu s klubem.

Absence pracovně-právního ochranného rámce vztahu zaměstnavatel – zaměstnanec pak způsobuje množství kauz dlouhodobě poškozující jméno českého fotbalu v očích mezinárodní odborné veřejnosti. Případ Martina Haška je jen dalším střípkem do mozaiky dlouhodobě kritizovaných poměrů v rámci FAČR.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
36

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud