11. ledna 2022 • 04:50

V Ďolíčku se bourá. První kotel byl na dřevě, tribuna ustoupila Tině Turner

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě než se započne s plánovanou velkou rekonstrukcí stadionu v Ďolíčku, je na řadě jedno bourání. Bagry se v pondělí ráno zaryly do budov herny a zastavárny na jižní straně stadionu. Dnes nevzhledný prostor ale má bohatou historii, právě tady se scházeli nejaktivnější fanoušci a domácí sektory tu měli i slávisté.



Dnešní fanoušci Bohemians říkají jižní části stadionu „k tramvaji.“ Za kasinem a zastavárnou je rušná Vršovická ulice a nepovedené střely fotbalistů ohrožují troleje. Tak je tomu ale až v posledních letech, starší příznivci zelenobílých si ještě pamatují, když chodili „na dřevo.“

Původní dřevěná tribuna totiž uzavírala tuto stranu od třicátých let a výstavby původního Dannerova stadionu, nyní bourané budovy vznikly až později. Na konci šedesátých let prošel areál (spolu s výstavbou hlavní tribuny) velkou rekonstrukcí a pamětníci vzpomínají, že hlučnější a aktivnější fanoušci se scházeli především tam, kde nyní dochází k demolici. Řeč je ale o době, kdy fotbalové kotle, jak je známe dnes, neexistovaly.

Dřevěná tribuna vydržela do poloviny devadesátých let. Domácí sektory na ní měli i slávisté, kteří v sezoně 1991/1992 našli v Ďolíčku azyl, když se tam dočasně přesunuli z Edenu. Rozebrána byla až v roce 1996, kromě havarijního stavu byl důvodem i koncert Tiny Turner, která v Ďolíčku o několik týdnu později zpívala.

Od té doby v prostoru vznikly dvě stavby pro fanoušky, nejdřív jen menší „klec“ pro fanoušky hostí, v roce 2007 po znovuzrození klubu a postupu do první ligy prostor zabírala montovaná tribuna pro 500 fanoušků. Jako první ji zaplnili fanoušci ostravského Baníku, kteří při slavení výhry 2:0 důkladně otestovali, co všechno vydrží.

Z verandy u herny zároveň fotbal sledovaly nepříliš vítané návštěvy. Při soubojích Bohemians se Střížkovem (na základě podivných smluv používajícím jméno Bohemians Praha) na fanoušky gestikulovali ve Vršovicích nepopulární funkcionáři Michal Vejsada či Karel Kapr.

Když se prostor stal majetkem magistrátu, vypršely provozovatelům herny a zastavárny nájemní smlouvy a obě budovy zůstaly kvůli nevyhovujícímu technickému stavu prázdné. Po demolici by na vyčištěném místě mohla vyrůst nejdřív montovaná tribuna pro tisíc diváků, vytoužená velká rekonstrukce Ďolíčku s prostorem do Vršovické ulice počítá i s komerčními prostory.

Bohemians Praha 1905 Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
4

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud