Martin Mls
8. dubna 2022 • 15:36

Kraj odřízne Dynamo od peněz. Trenéři jsou bez výplat, zlobí se hejtman

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři miliony korun. Tolik bude scházet mládežnické akademii budějovického Dynama poté, co jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) ve středu oznámil, že kraj přerušuje její podporu. Pro Dynamo a jeho majitele Vladimíra Koubka je to zásadní problém, příspěvek od kraje představuje zhruba čtvrtinu rozpočtu akademie. Její trenéři jsou navíc bez výplat, což dráždí nejen hejtmana.



Je teprve začátek dubna, ale fotbalové Budějovice už teď můžou vyhlásit rok ďábla. O Dynamu se dlouho moc nemluvilo, ovšem letos je v černobílém klubu hodně živo. Jedna žhavá zpráva střídá druhou.

Nečekaná únorová demise sportovního ředitele Tomáše Sivoka plus série odchodů dalších lidí z klubu, aféra kolem údajně falešného podpisu na smlouvě o hostování Micka van Burena a nenaplněná hrozba odečtu bodů… Poslední kauza se týká budějovické akademie čili místa pilování nových talentů. Nástupců Karla Poborského, Jaroslava Drobného, Davida Lafaty a dalších slavných odchovanců Dynama. Mimochodem, právě nejlepší střelec samostatné české ligy Lafata v akademii dělá dovednostního kouče. V areálu na Složišti se potkává s dalšími známými jmény včetně šéfa Petra Benáta, někdejšího záložníka Dynama.

Jenže akademii teď fatálně chybí peníze a trenéři čekají na poslední dvě výplaty, o čemž deník Sport informoval už ve čtvrtek. Problémy začaly po uzavření české filiálky ruské Sberbank, kde měl účet budějovický majitel a předseda představenstva Vladimír Koubek. Stejně jako další klienti banky, mezi které patřily i některé státní instituce, se k penězům dostával složitě a hráčům ligového áčka přišla výplata za únor s několikadenním zpožděním. Trenéři z akademie mají smůlu, ti ještě mzdu nedostali.

„Z čeho máme žít? Máme rodiny a závazky, které musíme každý měsíc splácet,“ říká jeden ze zaměstnanců akademie. Stejně jako další mluví anonymně. „Už tak máme dost problémů.“

SÁZKAŘSKÉ TIPY: Plzeň v Olomouci zase o gól? Sparta v Teplicích nezaváhá
Video se připravuje ...

Malér s výplatami zmínil i jihočeský hejtman Martin Kuba na svém Facebooku. „Tuto informaci jsem si ověřil a musím bohužel potvrdit, že je pravdivá. Tohle je pro mě naprosto nepřijatelné,“ napsal ve středu. „Respektuji, že finance akademie negativně ovlivnil fakt, že měla účet ve Sberbank, ale už dávno tam měl někdo vyzvednout 2,5 milionu z garančního fondu, který vyplácí Komerční banka, a trenéři už mohli mít dávno zaplaceno.“

Proč se to nestalo? V Budějovicích se mluví třeba o tom, že boss Koubek nutně potřeboval peníze u áčka, které je pro něj výkladní skříní, a na akademii mu už tím pádem nezbylo.

Kraj ročně posílá akademii tři miliony korun, což je přibližně čtvrtina jejího rozpočtu. O tyhle peníze má akademie přijít – a podle všeho nemusí být poslední. „Kraj neposkytne další dotační prostředky do doby, než bude mít svého zástupce v dozorčí radě a bude moci finance efektivně kontrolovat,“ vzkázal Kuba. „Tento postup chci koordinovat s městem a s primátorem jsme se shodli na tom, že i město by mělo mít zastoupení v orgánech akademie.“

A ještě jedna hejtmanova podmínka pro obnovu vyplácení krajských dotací: chce, aby se peníze z prodeje odchovanců „z velké části“ vracely zpátky do akademie. „Tam patří. Odmítám, aby končily na platech hráčů v A-týmech jako akciových společnostech nebo u agentů, kteří s hráči obchodují jako se zbožím,“ zdůraznil Kuba.

Vyhoví klub hejtmanovi? Dynamo zatím mlčí, vyjádřit se má dnes.

SK České Budějovice Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
9

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud