Michal Koštuřík
25. června 2022 • 15:30

Slovácko nasadilo Kozáka a má objev z Iráku! Záložník si řekl o smlouvu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Posily Slovácka v čele s útočníkem Liborem Kozákem šly do akce hned v první přípravě proti Trenčínu (2:0). Nejvíc ale zaujal jiný novic, testovaný levý záložník Doski Merchas (26). Ne, s Josefem Divíškem, jehož dres měl na sobě, jste si ho splést nemohli. Tohle je snědý dynamický borec z Hannoveru s kořeny v Iráku. V minulé sezoně odehrál šest zápasů ve druhé rakouské lize za Wacker Innsbruck. „I v tréninku vypadá velmi dobře,“ uznal asistent Josef Mucha.



Pohárový vítěz Slovácko se před vstupem do 3. předkola Evropské ligy snaží vyvážit odchody klíčových hráčů Václava Jurečky (Slavia), Lukáše Sadílka (Sparta) a Rigina Cicilii, který před koncem smlouvy bez rozloučení opustil tým. Na zkoušku dorazili krajní záložník či bek Doski Merchas z Innsbrucku a bosenský defenzivní záložník nebo stoper Alden Šuvalia (20).

Ten naposledy oblékal dres portugalské Vitorie Guimaraes U23. Proti Trenčínu měl vysoký Bosňan (190 cm) naskočit na druhý poločas, ale při rozcvičce se lehce zranil.

Za juniorku Guimaraese (v klubu působí bývalý brankář Slovácka Matouš Trmal) zapsal levonohý odchovanec FK Sarajevo v předchozím ročníku osm startů. Pokud se dá dohromady, může se ukázat hned v úterý proti Zlatým Moravcům. Hraje se opět na Širůchu ve Starém Městě.

Zatímco Šuvalia zůstal na střídačce, subtilnější Merchas, vlastnící německý i irácký pas, kmital na lajně celý zápas. A zaujal. Kopal i standardky. „Noví kluci vypadají hodně dobře. Nepřišli jen tak, ale měli by zvednout úroveň týmu,“ mínil Kozák.

„Čtrnáctka? Fantastická,“ zvolal po půli jeden z diváků na tribuně směrem k domácí lavičce. Rodák z Hannoveru si jasně řekl o kontrakt. „Takový typ se nám hodí,“ potvrdil asistent Mucha, zatímco hlavní kouč Martin Svědík přes překladatele hovořil s testovaným Merchasem. Nepochybně mu sděloval, že s ním počítá i nadále.

Václav Jurečka: Zapadne univerzál „Peškova“ typu do Slavie?
Video se připravuje ...

Kozák se snaží zapadnout

Bylo docela vtipné, že jste na hřišti viděli dresy Cicilii, Divíška i Sadílka. Všechno hráči, kteří už v klubu nejsou. Posily ještě nemají nachystané trikoty se svými čísly a jmenovkami, takže například z Kozáka byl proti trenčínské cizinecké enklávě Cicilia. Výška podobná, barva pleti úplně jiná.

„Kluci už mají styl zažitý, já se snažím naskočit do rozjetého vlaku a zapadnout. Na hodnocení je ještě brzy. Hrálo se v únavě, první týdny budou hlavně o kondici,“ shrnul svou premiéru.

Nejvýznamnější letní akvizice Svědíkova celku absolvovala první poločas. Upřímně, devatenáctiletý Filip Vecheta vypadal po pauze na hrotu o dost líp. Vyhrával souboje s důraznými zadáky, perfektně pracoval tělem a obratně rozehrával. „Takový průběh Vechymu vyhovuje. I když stopeři hráli hodně lokty, vypořádal se s tím velmi dobře,“ chválil Mucha. „Je velký, umí si pokrýt balon. Určitě to v sobě má,“ ocenil Kozák, Vechetův daleko zkušenější parťák v útoku.

O góly se postarali v úvodu levý obránce Jan Kalabiška, jenž po autu a zaváhání obrany zblízka doťukl balon do sítě. Po pauze se blýskl jednadvacetiletý Marek Polášek, vytažený z B-týmu. Z voleje v šestnáctce krásně uklidil Merdovičův centr. „Soupeř nebyl špatný, chtěl hrát. Ale my jsme byli ve finální fázi víc kousaví,“ hodnotil Kozák. „Určitě by si člověk od nich některé hráče vybral. Mají individuality, byli silní na míči. Držení míče měli určitě v prvním poločase lepší, ale nedostali se do vyložené šance,“ doplnil Mucha.

Kouč Svědík seděl během utkání na reklamním banneru naproti lavičkám, občas vstoupil do hry hlasitým udělením taktického pokynu. Jinak měli mužstvo na povel asistenti. Chyběli zranění Reinberk, Tomič, Petržela dostal volno.

Góly

Domácí: 10. Kalabiška, 64. Polášek

Hosté:

Sestavy

Domácí: 1.poločas: Borek – Šimko, Srubek, Kadlec, Kalabiška – Brandner, Ljovin, Kohút, Aldin, Merchas Doski – Kozák (C)
2.poločas: Nguyen – Merdovič, Hofmann, Daníček – Brandner (61. Kohút), Sinjavskij, Havlík, Polášek, Merchas Doski – Vecheta

Hosté: Ilijev (46. Kukučka) – Madu (61. Kozlovský), Stojsavljevič, Ďuriška (58. Bagín), Yem (80. Mazanovský) – Bainovič (80. Ikoba), Lavrinčík (61. Kupusovič), Ibrahim – Soares (71. Praženka), Azango (71. Demitra) – Letenay (90. Murko)

Karty

Hosté: Ibrahim

Rozhodčí

Stadion

Stadion Širůch

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud