Premium
4. října 2022 • 14:00

Obrana Plzně pod lupou: Bílek změnil pořádky. Škoda pomalých stoperů

Autor: Jakub Lebloch
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta za devět, Slavia taktéž. A pak je tu královna Viktoria. Západočeši platí i v současném ročníku FORTUNA:LIGY za nejlépe bránicí družinu, dosud připustili sedm inkasovaných gólů. Statistiku Plzeň ovládla i v minulé sezoně, když při mistrovské jízdě dovolila soupeřům 21 zářezů. Jenže na evropské scéně to zatím vzadu skřípe. Nejprve pětigólové školení na hřišti Barcelony, pak domácí porážka 0:2 s Interem, kdy hrozbu debaklu zahnal skvěle chytající Jindřich Staněk. Ten bude v úterním zápase Ligy mistrů na hřišti Bayernu absentovat, defenziva se proto musí ještě víc semknout. V čem se změnila od nástupu trenéra Bílka? A kde se skrývají její největší mezery?



Ustoupení z presinku do středního bloku

Ke konci sezony 2020/21 se vedení Plzně rozhodlo odvolat progresivního slovenského kouče Adriána Guľu a na lavičku dosadilo Michala Bílka, který za celou svou kariéru proslul pragmatickým způsobem hry. A plzeňská hra se ze dne na den změnila od základů jak s míčem, tak i bez něj.

Zatímco Guľa sázel na vysoký presink a snažil se kontrolovat hru, Bílek raději přenechá otěže zápasu soupeři a vyčkává ve středním bloku. Změna je opravdu znatelná. Zatímco v sezoně za Guľy viktoriáni soupeři dovolili v úvodních 60 % hřiště pouze 6.79 přihrávky, než se pokusili utnout kombinaci soupeře pomocí defenzivní akce (podle zmíněné metriky PPDA byla agresivnější pouze Slavia, proti které si soupeři přihráli šestkrát), v minulé sezoně již téměř devět (PPDA 8.89, desáté nejvyšší číslo v lize) a letos dokonce 10.66 (třinácté nejvyšší číslo v lize)! Viktoriáni jsou pod Bílkem méně agresivní po celém hřišti – zatímco za Guľy se častěji snažila přerušit soupeřovu akci jen pražská „S“, v minulé sezoně měla menší intenzitu defenzivních zákroků jen Karviná a v letošní sezoně pouze Zlín a České Budějovice.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud