3. dubna 2023 • 11:30

Křetínský u sudích: novinka v řádech, hrozí zákaz i vysoká pokuta pro klub

Autor: vmn, šq
Vstoupit do diskuse
11
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Majoritní akcionář a předseda představenstva fotbalové Sparty Daniel Křetínský bez oprávnění vstoupil o poločasové přestávce zápasu Sparta – Brno do kabiny rozhodčích. Bez ohledu na to, že jednal slušně, porušil soutěžní i disciplinární řád LFA. Situací se bude zabývat disciplinární komise a má jasný mustr, Křetínský totiž jednal proti jednomu z nejnovějších ustanovení disciplinárního řádu. Sankce mohou dolehnout také na samotný klub.



„Disciplinární komise se případem určitě bude zabývat,„ potvrzuje pro Sport a iSport.cz její předseda Richard Baček.

Musí. Neoprávněný vstup do kabiny rozhodčího je od nového ročníku jasně formulován v disciplinárním řádu LFA. A má jasně stanovené sankce.

Danielu Křetínskému jako členovi FAČR tedy hrozí:

  •        Zákaz fotbalové činnosti až na tři měsíce
  •        Výkon fotbalově prospěšné činnosti
  •        Pokuta až 50 tisíc korun.

Osoby, které mohou do kabiny rozhodčích (mimo samotné sudí), jsou totiž v ligových regulích jasně definovány. Jde pouze o delegáta utkání, vedoucí mužstev, popřípadě dopingového komisaře, který se prokáže pověřením k provedení kontroly. V žádné z těchto pozici Daniel Křetínský v neděli večer nebyl.

Tresty pro neoprávněný vstup k rozhodčím nebyly ještě v loňské edici disciplinárního řádu stanoveny. Precedentem se stala akce Miroslava Pelty během zápasu Jablonec – Bohemians. Tehdy dostal pokutu 100 tisíc korun pořádající klub, ale nikoli samotný Pelta. V ročníku 2022/2023 pak přibyl do § 69 disciplinárního řádu odstavec 6. A podle toho bude disciplinárka s Křetínským jednat.

Disciplinární řád LFA, § 69, odstavec 6

„Kdo vstoupí do kabiny rozhodčího v rozporu s § 46 odst. 1 písm. d) Soutěžního řádu, bude potrestán zákazem činnosti až na tři měsíce, nebo výkonem fotbalově prospěšné činnosti, popřípadě i peněžitou pokutou až do výše 50.000, - Kč.“

A co hrozí Spartě?

Její prohřešek spadá pod paragraf § 65 Disciplinárního řádu s názvem Porušení povinností pořádajícího klubu. V něm se v bodě 1, písmenu c) píše:

Klub, který jako organizátor utkání nezajistí, aby bylo neoprávněným osobám zamezeno ve vstupu na hrací plochu nebo do prostor vyhrazených družstvům nebo delegovaným osobám, bude potrestán peněžitou pokutou až do výše 5 milionů korun, odehráním utkání bez přítomnosti diváků nebo uzavřením stadionu.

To už je větší zádrhel.

Vstoupit do diskuse
11

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud