Jiří Fejgl
8. října 2023 • 17:50

SESTŘIH: Hradec - Sparta 1:3. Dvě branky Karabce i červená Olatunjiho

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
54
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dál se valí ligou, také v Hradci Králové potvrdila, že jede na vlně. Sparta zvítězila na bleskově vyprodaném stadionu 3:1, i když jí tentokrát rozhodně okolnosti nenahrávaly. Musela se vyrovnat s nejedním protivenstvím.



Je to triumf navzdory, jinak se ani nedá označit. Další tři body berou sparťané po zápase, který byl nakonec složitější, než se v nějaké patnácté minutě mohlo zdát.

„Jsem spokojen. Dobrý je výsledek i hra,“ pronesl po zápase trenér Brian Priske. „Chceme hrát zápasy v týdnu, to je fotbal. Víte, že v neděli přijde další zápas, od tří nebo od šesti odpoledne. Nehledíme na to, nechceme, aby to hrálo roli,“ odmávl stesky na zádrhely, jimž musel jeho mančaft objektivně čelit.

První potíží byl stav, v němž mužstvo do duelu šlo. Po těžkém večeru v Seville byl mimo hru křídelník Veljko Birmančevič. Po čtrnácti minutách navíc musel jít z placu druhý krajový hráč Lukáš Haraslín. Zakouslo se mu lýtko, byl vystřídán.

Potíže měl také brankář Peter Vindahl, maséři mu museli už po dvaceti minutách dodat energii plus mu řádně protáhnout obě nohy. Na hráčích se dozajista projevil střet v Evropské lize, ve Španělsku se hrálo ve více než třiceti stupních. Navíc sparťané letěli ze Sevilly až v pátek a hned v sobotu vyrazili do Hradce, kde přespali v hotelu Aldis.

„Zranění jsou součástí fotbalu. Ukázalo se, že máme dobrou soupisku, dost hráčů na lavici,“ potěšilo Priskeho.

Mimo hru tentokrát zůstal klíčový stoper Filip Panák, na levé straně nastoupil místo Matěje Ryneše Jaroslav Zelený, napravo Angelo Preciado, zatímco na Betisu začal Tomáš Wiesner. Jan Mejdr se nevešel ani na zápasovou soupisku.

V útoku pak před Janem Kuchtou dostal přednost Victor Olatunji. Ne však na dlouho. Zaprvé Kuchta už ve 14. minutě střídal Haraslína, zadruhé za dalších pět minut viděl Olatunji červenou kartu po dvou žlutých. Nejprve zkosil Václava Pilaře, nejlepšího Hradečáka, poté v hlavičkovém souboji ve výskoku zasáhl stopera Ondřeje Ševčíka. Rozhodčí Petr Hocek byl nekompromisní, i když hosté protestovali.

„O vyloučení ani nechci mluvit,“ odmítl na tiskovce Priske.

Spartu nakonec spasil další útočník, který nemá tolik prostoru. Adam Karabec neprožívá nejlepší týdny. Byl vyloučen na konci srpna proti Karviné, naposledy v Seville zahodil velkou šanci na vyrovnání. V Hradci se však prosadil dvakrát, pokaždé exkluzivní placírkou.

„Jsem za něj šťastný,“ povídal trenér. „Byl dole, zklamaný, že proti Betisu nepomohl týmu. Známe jeho ofenzivní kvality, dal dva výtečné góly. Ale také byl disciplinovaný, vyplňoval prostory, šlapal do toho,“ doplnil.

Letenští to po vyloučení potřebovali. Změnili systém, vzadu se pohybovala čtveřice, kapitán Ladislav Krejčí se vysunul do středu zálohy. V oslabení přišla druhá Karabcova trefa. Domácí sice snížili, po chybě gólmana Petera Vindahla skóroval Pilař, ale výsledek rozsekl fantastickým obloučkem Kuchta, který si pak ještě vychutnal nenávist tribun.

„Sparta je v dobrém rozmaru, ale my jsme měli utkání sehrát mnohem lépe. Když jsme hráčům o poločase vysvětlovali, jak hrát, tak jsme to nezvládli realizovat. Sparta v deseti držela velmi dobře míč, neměla kam spěchat, naše aktivita byla nízká, nedokázali jsme ji dostat pod tlak, a proto jsme prohráli,“ láteřil domácí trenér Václav Kotal, mimochodem bývalý kouč Sparty, již dovedl k triumfu v poháru.

Góly

Domácí: 64. Pilař

Hosté: 15. Karabec, 34. Karabec, 71. Kuchta

Sestavy

Domácí: Bajza – Ja. Klíma, O. Ševčík, Čihák, Horák – Kodeš (C) (70. Kučera), Krejčí st. (83. Šašinka), Dancák (46. Hais) – Harazim (46. Rada), Vašulín, Pilař.

Hosté: Vindahl – Vitík, Sørensen, Krejčí ml. (C) – Preciado (67. Wiesner), Kairinen, Sadílek (84. Laçi), Zelený – Karabec (67. Pešek), Haraslín (14. Kuchta, 84. Sejk) – Olatunji.

Náhradníci

Domácí: Pudhorocký, Hais, Juliš, Leibl, Rada, Čech, Šašinka, Kučera, Vízek, Zadražil

Hosté: Vorel, Gomez, Pavelka, Kuchta, Laçi, Pešek, Panák, Wiesner, Ševčík, Ryneš, Sejk

Karty

Hosté: Olatunji, Olatunji, Friis (asistent), Wiesner

Rozhodčí

Hocek – Kříž, Machač

Stadion

Malšovická aréna, Hradec Králové

Návštěva

9 300 diváků

Klíčové okamžiky:

Hradec Králové - Sparta: Kuchta přímo před Bajzou! Ale nedotáhl blafák
Video se připravuje ...

Hradec Králové - Sparta: Kuchta krásným lobem vrací hostům dvoubrankové vedení! 1:3
Video se připravuje ...

Hradec Králové - Sparta:Vindahl neudržel míč, Pilař ho procpal do sítě! 1:2
Video se připravuje ...

Hradec Králové - Sparta: Karabec krásnou trefou k tyči zvyšuje i v deseti, 0:2
Video se připravuje ...

Hradec Králové - Sparta: Karabec vymyslel další šanci, Zelený těsně netrefil bránu!
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Hradec Králové - Sparta: Olatunji po druhé žluté míří už v 19. minutě do sprch
Video se připravuje ...

Hradec Králové - Sparta: Nehlídaný Karabec trefil z malého vápna odkrytou bránu, 1:0
Video se připravuje ...

FC Hradec Králové Vše o klubu ZDE

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
54

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud