2. prosince 2023 • 17:45

Sněžení ruší fotbal! Svědík nechápe, proč se v Olomouci hrálo

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
82
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vydatná sněhová nadílka výrazně mění program 17. kola FORTUNA:LIGY... Kvůli nezpůsobilému terénu se dnes neodehrála utkání Jablonce s Teplicemi, Mladé Boleslavi s Karvinou a Bohemians s Libercem. Už v pátek Ligová fotbalová asociace oznámila, že se kvůli nepříznivému počasí a špatnému stavu hrací plochy neuskuteční duel Českých Budějovic s Hradcem Králové, z nedělního menu se odložil zatím duel Baníku s Plzní. LFA zároveň odmítla žádost Slavie na odklad zítřejšího utkání ve Zlíně. Dnes se tak odehrál jen zápas mezi Olomoucí a Slováckem. Trenér hostí Martin Svědík si po remíze 1:1 na rozhodnutí delegáta stěžoval.



V neděli jsou zatím v plánu souboje Pardubic se Spartou a Zlína se Slavií. Sešívaní přitom dle slov předsedy představenstva Jaroslava Tvrdíka stáli rovnou o odklad. LFA však měla návrh zamítnout a následně nastala zajímavá výměna názorů na sociální síti X, kde Tvrdík rozjel kritiku Asociace. Více čtěte ZDE>>>.

Mezitím se odehrál jediný sobotní ligový duel, po němž rozhodnutí delegáta hrát zkritizoval trenér Slovácka Martin Svědík. „Za mě neregulérní. Pan delegát, který rozhodl, asi nikdy nehrál fotbal. Takovéhle zápasy nehrajme. Čím tomu pomůžeme. Že je odehráno? Zaprvé bylo ohrožené zdraví hráčů, zadruhé je úplně zničený trávník a zatřetí ten fotbal ani nemá takovou kvalitu, jakou by měl mít,“ prohlásil Svědík po remíze 1:1.

Náhradní termíny zrušených duelů určí LFA v nejbližších dnech, Bohemians už na svém webu informovali, že Liberec přivítají ve středu 13. prosince, Jablonec má s Teplicemi hrát už tuto středu. 

Fotbalovou ligu zasáhla vinou nepřízně počasí vlna odkladů, jakou soutěž léta nepamatuje. Podle LFA se všechny domácí kluby snažily udělat maximum pro to, aby se zápasy mohly odehrát.

„Na všech stadionech byly dle regulí již několik dní spuštěny systémy vytápění a zaměstnanci domácích celků se pro realizaci zápasů snažili udělat vše, co bylo v jejich silách. Extrémní podmínky posledních dní ale neumožní utkání odehrát,“ uvedla LFA.

Jablonec - Teplice

Jablonečtí se podle svého mluvčího Martina Bergmana snažili udělat maximum, aby se dnešní utkání uskutečnilo. Vyhřívání trávníku spustili už ve středu 22. listopadu, neboť sníh zasypal stadion na Střelnici již v minulém týdnu před domácím zápasem s Pardubicemi. Tentokrát však byly přívaly výrazně větší.

„Vyhřívání hřiště je v provozu delší dobu, ale největší komplikací před zápasem s Teplicemi je pokračující sněžení. Sníh tedy pomalu odtává, ale připadá další a další. Najet na hřiště s technikou nelze, protože horní vrstva je podmáčená,“ uvedl na webu jabloneckého klubu Bergman. Náhradní termín byl stanoven na 7. prosince od 17. hodin. 

Bohemians - Liberec

Také činovníci Bohemians dělali vše pro to, aby se zápas s Libercem navzdory kalamitě mohl odehrát. Pracovníci od brzkého rána odstraňovali sníh z trávníku. „Hrací plocha v Ďolíčku byla i přes odklizení sněhu prohlášena za nezpůsobilou,“ uvedl vršovický klub, který krátce před verdiktem na sociální síti X umístil fotografie z aktuální situace na hřišti.

Náhradní termín byl stanoven na středu 13. prosince od 18 hodin. 

Mladá Boleslav - Karviná

Přívaly sněhu se nevyhnuly ani mladoboleslavskému stadionu. „V noci z pátku na dnešek spadlo hodně sněhu. Protože sněžení má pokračovat i celý den, odklízecí technika nemůže vjet na hrací plochu, aniž by ji poškodila. O náhradním termínu se rozhodne nejdříve v pondělí,“ uvedl pro klubový web mladoboleslavský mluvčí Jiří Koros.

Středočeský klub má ve středu hostit do tohoto kola jediný odložený zápas ligové sezony proti Plzni. Viktoria v létě vzhledem k účasti v závěrečném 4. předkole Evropské konferenční ligy využila možnost nesehrát srpnový duel 6. kola v Mladé Boleslavi. Pokud to počasí dovolí, týmy se ve středu utkají od 17:00.

České Budějovice - Hradec Králové

„Po čtvrtečním intenzivním sněžení, které pokračuje i během pátečního dne, označil rozhodčí delegovaný komisí rozhodčích hrací plochu za nezpůsobilou i přes fakt, že domácí klub měl vytápěcí systém hřiště spuštěný dle regulí,“ uvedla LFA v pátek k zápasu v Českých Budějovicích.

Loni v listopadu bylo kvůli sněžení a nezpůsobilému hřišti odloženo i utkání Českých Budějovic s Hradcem Králové v osmifinále domácího poháru. Soupeři tehdy nastoupili v náhradním termínu na začátku letošního února, Jihočeši zvítězili 2:0.

Odložení velké části programu kola kvůli nepříznivému počasí zažila fotbalová liga naposledy v éře před nástupem vyhřívaných trávníků. V březnu 2005 se neuskutečnilo dokonce hned šest z osmi zápasů 18. kola a hrálo se jen na stadionech, které měly vyhřívané terény. Sparta tehdy přivítala Blšany a Jablonec hostil Slovácko.

V únoru 2006 byl start jarní části ochuzen o tři duely. Kvůli nezpůsobilému stavu hracích ploch byla odložena utkání Olomouc - Plzeň, Ostrava - Most a Blšany - Mladá Boleslav.

Baník - Plzeň

Sníh zasáhl už i do nedělního programu. Rozhodně se nebude hrát ve Vítkovicích, kde se už k zápasu chystala Viktoria Plzeň. „Nedělní zápas s Plzní byl pro nezpůsobilý terén a nepříznivé klimatické podmínky odložen. Náhradní termín je v jednání, hrát by se ale mělo až na jaře,“ oznámil Baník.

„Naše výprava se tedy ihned vydává domů do Plzně a začínáme se chystat na středeční ligovou dohrávku v Mladé Boleslavi,“ uvedl mluvčí Viktorie Václav Hanzlík.

Problémy jsou i v Německu

Dnešní zápas německé fotbalové ligy Bayern Mnichov - Union Berlín byl kvůli přívalům sněhu odložen. Zimní počasí v Bavorsku ochromilo dopravu. O zrušení souboje mezi dvěma účastníky Ligy mistrů informovalo vedení soutěže.

Kvůli silnému sněžení v noci na dnešek přestaly v Mnichově jezdit vlaky, autobusy i tramvaje. Část cestujících byla nucena přenocovat ve vlacích. Provoz přerušilo také letiště.

Bayern, který je v tabulce druhý o dva body za Leverkusenem, měl usilovat o sedmou bundesligovou výhru v řadě. Naopak Unionu s českým záložníkem Alexem Králem se nedaří, před týdnem remízou 1:1 s Augsburgem zastavil sérii devíti porážek v domácí soutěži. Tým pak převzal chorvatský kouč Nenad Bjelica, který debutoval na lavičce berlínského mužstva ve středečním duelu Ligy mistrů v Braze (1:1).

Z V R P Skóre B
1. Sparta 30 24 4 2 70:26 76
2. Slavia 30 22 6 2 62:23 72
3. Plzeň 30 19 5 6 67:33 62
4. Ostrava 30 13 6 11 48:39 45
5. Ml. Boleslav 30 12 8 10 50:46 44
6. Slovácko 30 11 8 11 39:40 41
7. Liberec 30 10 10 10 46:46 40
8. Olomouc 30 10 7 13 40:45 37
9. Hr. Králové 30 9 10 11 32:38 37
10. Teplice 30 9 9 12 31:40 36
11. Bohemians 30 8 11 11 29:40 35
12. Jablonec 30 6 12 12 35:45 30
13. Pardubice 30 7 7 16 29:42 28
14. Karviná 30 6 7 17 30:52 25
15. Zlín 30 5 10 15 36:61 25
16. Č. Budějovice 30 6 6 18 34:62 24
  • Skupina o titul
  • Skupina o Evropu
  • Skupina o záchranu

Vstoupit do diskuse
82

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud