Vojtěch Man
21. února 2024 • 19:44

Ministr Rakušan reaguje na výzvu Slavie. Chystá jednání o fanoušcích

Autor: Vojtěch Man, bac
Vstoupit do diskuse
51
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nucené vrácení plotu do sektoru hostí na stadion v Edenu možná nemusí být krokem zpátky. Slavia v reakci na postup policie vyzvala k jednání ministra vnitra Víta Rakušana a ten se chystá problematikou zabývat. Sportu to potvrdil sekretariát hnutí STAN, za které Rakušan resort spravuje.



S plotem? Bez plotu? Se sítěmi? S ostnatým drátem? „Zabezpečení“ fotbalových stadionů, zejména v sektorech hostí, je v posledních měsících tématem mezi fanoušky. Hodně vysoko ho zvedl Jaroslav Tvrdík, když kritizoval klec v Pardubicích, jeho klub pak odstranil plot v sektoru hostí, chtěl být příkladem.

Jenže v úterý informovala, že se musí zábrana vrátit. „Policie ČR rozhodla o tom, že pokud Slavia plot znovu trvale nenainstaluje, nedostane Fortuna Arena certifikaci na pořádání zápasů nejvyšší soutěže,“ oznámila na webových stránkách.

Policie se bránila, že nejde o její rozhodnutí, ale o verdikt komise, které je součástí. A že stadion nesplnil ani podmínky UEFA. Šéf sešívaných Jaroslav Tvrdík reagoval pozváním ministra, který má policii na starost – Víta Rakušana – na jednání.

A to se podle všeho opravdu uskuteční! „Pan ministr chce v návaznosti na rozhodnutí certifikační komise v nejbližších dnech svolat společné jednání zástupců všech zainteresovaných a najít takové řešení, které bude vyhovovat požadavkům na certifikaci ze strany UEFA a zajistí bezpečnost, ale také pohodlí a důstojnost pro návštěvníky fotbalových utkání, a to nejen v případě pražské Slavie,“ napsal Sportu sekretariát hnutí STAN, kterému Vít Rakušan předsedá.

„Těšíme se a budeme dobře připraveni,“ reagoval na sociální síti X Jaroslav Tvrdík. O termínu ani obsazení jednání zatím není jasno. Složení by mohlo být podobné schůzkám pracovní skupiny, která funguje při LFA. Té se zúčastní zástupci klubů, policie i klubových SLO – styčných pracovníků klubů pro fanoušky.

Slavia má data i argumenty, které na schůzce může přednést. Kromě většího komfortu pro diváky totiž nezaznamenala žádný problém ze strany fanoušků, který by s odstraněním předního plotu přímo souvisel. Naopak. Nejzávažnější incident? Chování sparťanských ultras při podzimním derby, kdy plot samozřejmě nainstalován byl…

Další data, která od policie získává právník Tomáš Martinec, zase ukazují, že kriminalita v souvislosti s fotbalovými zápasy je minimální.

Vstoupit do diskuse
51

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud