Vojtěch Man
6. prosince 2023 • 04:50

Policejní čísla o kriminalitě na fotbale: 790 tisíc fanoušků a 2 trestné činy

Autor: Vojtěch Man
Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalové zápasy si s sebou dlouhodobě nesou ne zrovna nejlepší pověst. Má jít o nebezpečné prostředí plné násilí, kde může náhodný návštěvník přijít k úhoně? Díky svobodnému přístupu k informacím musela Policie sdělit statistiky za první polovinu aktuální sezony. A ačkoli se excesy dějí, podle oficiálních čísel nejde o hromadný jev.



Začněme od nejdůležitějších čísel. Během první poloviny základní části FORTUNA:LIGY se odehrálo 119 zápasů (bez odloženého utkání Boleslavi s Plzní), které navštívilo 791 197 diváků. A policejní statistika v souvislosti s fotbalem mluví o 2 trestných činech a 27 přestupcích. Podíl osob, které policie zadržela tak činí 0,0034 %.

Informace získal advokát a fotbalový fanoušek Tomáš Martinec, který po každém ligovém kole posílá policii žádost podle Zákona o svobodném přístupu k informacím, takzvané „stošestky“. Rozvíjí tak činnost dalších fanouškovských iniciativ, například podcastu Za čárou.

Jaká fotbalová utkání byla na podzim nejnebezpečnější? Jediné dva trestné činy policie eviduje v derby mezi Slavií a Spartou v rámci 9. kola. Vyprodaný zápas provázely nehezké scény, které na hřišti vyvrcholily potyčkou kapitánů, v hledišti vhozením pyrotechniky z kotle hostí do vedlejších sektorů. Oba trestné činy měli mít na svědomí sparťané.

V ostatních zápasech policisté trestali už pouze přestupky. Činili se policisté v Hradci Králové, kteří ve 4. kole odhalili čtyři přestupky fanoušků Českých Budějovic, v 11. kole pak čtyři přestupky sparťanů. Čtyř přestupků během jednoho zápasu se měli dopustit i fanoušci Zlína při příležitosti lokálního derby v Uherském hradišti.

Není ale jasné, jak nebezpečných přestupků se fanoušci dopustili. Například jediní dva fanoušci Bohemians, kteří během podzimu ve statistice figurují, se na Letné provinili tím, že zahalením obličeje ztížili svou identifikaci.

Text pokračuje pod grafikou

I přes nízká čísla kriminality jsou zápasy doprovázeny velkou, často masivní přítomností bezpečnostních složek. Někdy pouze uniformovaných policistů, jindy těžkooděnců, psovodů a jízdy a těžké techniky. Policejním pohledem právě její přítomnost působí jako prevence. „Nasazení sil a prostředků policie se vždy odvíjí od míry rizikovosti konkrétního fotbalového utkání. Věřím, že je v zájmu nás všech, aby si lidé užili profesionální sportovní výkony a nemuseli se bát, že přijdou k nějaké újmě,“ napsal Sportu před sezonou první náměstek policejního prezidenta, generálmajor Tomáš Lerch. Fanoušci na sociálních sítích na to často reagují poněkud hořkým hashtagem #přefízlováno.

Sport se pomocí žádostí snažil zjišťovat náklady opatření, policie je ale podle odpovědí neeviduje. Výjimkou zůstává odpověď Krajského ředitelství Ústí nad Labem ohledně jarního zápasu Teplice - Slavia. Pouze mimořádné mzdové náklady policistů tam tehdy přesáhly na jediný zápas milion korun.

Na první pohled nízká čísla kriminality ale neznamenají, že se na fotbalech nedějí excesy. Disciplinární komise LFA během prvních patnácti kol rozdala pokuty za téměř 3 miliony korun, většinou za chování fanoušků. Zpravidla jde o desetitisícové sumy za použití pyrotechniky, jenže jen během podzimu se dvakrát řešilo zdemolování vybavení stadionu, konkrétně toalet v Edenu a ve Vítkovicích po zápasech se Spartou, za což Letenští zaplatili jen na pokutách 900 tisíc korun.

„Tak co, kdo přijede na brigádu?“ reagoval na sociálních sítích primátor Ostravy Jan Dohnal. Do diskuzí s fanoušky se dostala i jeho náměstkyně Andrea Hoffmannová, která zároveň působí i v Národní sportovní agentuře. „S kolegy jsme se shodli na potřebě řešit tento problém jak z hlediska legislativy, tak spolupráce s kluby,“ napsala s dodatkem, že nemusí jít primárně o represivní opatření. Rozhovor s paní náměstkyní připravujeme na závěr týdne.

V souvislosti s fanoušky se rozjela i debata o komfortu hostujících fanoušků na stadionech. Inicioval ji Jaroslav Tvrdík svou účastí v „kleci“ v Pardubicích. Zároveň pod jeho vedení vznikla pracovní skupina LFA, ta se zatím podle informací Sportu sešla dvakrát, naposledy na začátku léta. Jejím cílem mají být nová pravidla pro hostující sektory v lize a důkladný seminář pro styčné důstojníky mezi fanoušky a kluby (takzvané SLO), který se uskuteční ve spolupráci LFA a UEFA.

Vstoupit do diskuse
13

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud