29. listopadu 2017 • 21:26

Éry Jaroslava Hřebíka ve Spartě: bitvy s Realem, ale i napadení od fanoušků

Autor: hnh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedněmi sparťanskými fanoušky k smrti nenáviděn, druhými vynášen do nebes. Sportovní ředitel Jaroslav Hřebík rozděluje letenské příznivce na dva tábory. Během úspěšného období dokázal hrát vyrovnané utkání s Realem Madrid, ovšem když se nedařilo, zažil vyhrožování likvidací a jeho dům dokonce hlídala ochranka. Jak vypadá životopis muže, který si v kariéře prošel mnoha vzestupy i pády?



I. éra: sparťanské tažení Evropou

Poprvé usedl Jaroslav Hřebík na sparťanskou lavičku v roce 2001. Za sebou měl přitom angažmá v rodném Benešově, na Žižkově, ale i ve Slavii, kde však vydržel jedinou sezonu.

Pod jeho vedením se následně Letenští probojovali ze základní skupiny Ligy mistrů, když skončili druzí za Bayernem Mnichov. Na jeho hřišti v úvodním zápase dokonce senzačně remizovali 0:0. Po postupu se sparťané ocitli v osmifinálové skupině, v níž odehráli dnes již památné souboje s Realem Madrid. V rudém dresu tehdy bojovali devatenáctiletý gólmanský objev Petr Čech, jednadvacetiletý obránce Zdeněk Grygera nebo klíčový útočník Marek Kincl.

Doma na Letné s Realem Sparta dokonce dokázala hrát vyrovnanou partii, když prohrála těsným rozdílem 2:3. Na Santiago Bernabéu však španělskému velkoklubu podlehla podle očekávání 0:3 a do dalších pohárových bojů nepostoupila. Přesto sparťané v Evropě zaznamenali fenomenální úspěch.

Navzdory pohádkové jízdě v evropských pohárech přišla po zimní přestávce krize. Mužstvo vyhrálo jen čtyři z osmi duelů a Hřebík byl posléze odvolán. K jeho vyhození přispěl i incident, při kterém fanoušci Sparty po prohře v Jablonci napadli na zpáteční cestě klubový autobus a rozbili čelní sklo.

Jaroslav Hřebík před "ozdobenou" zdí svého domu v Benešově
Jaroslav Hřebík před "ozdobenou" zdí svého domu v Benešově

II. éra: návrat na Letnou po Františku Strakovi

Druhá štace Jaroslava Hřebíka na Letné odstartovala na konci roku 2004. A už od samotného počátku byla atmosféra pořádně vypjatá. Benešovský rodák totiž vystřídal fanoušky milovaného Františka Straku, který s týmem vedl ligu o devět bodů. Straka však s mužstvem uhrál jediný bod ve skupině Ligy mistrů a právě kvůli tomu musel opustit místo trenéra Sparty.

Jen několik dní po představení Hřebíka protestovali příznivci proti Strakově odvolání. Zástupci tvrdého jádra tehdy dokonce prolomili brány stadionu s cílem zaútočit na Hřebíka.

Ačkoliv Hřebík na jaře mužstvo dotáhl k titulu, přízeň tribun si už nikdy nezískal. Sparta herně místy tápala a situace mezi fanoušky se vyostřovala. Navíc dalece přesáhla mez nenávistných transparentů. Několik desítek lidí z tvrdého jádra Sparty tehdy dokonce vtrhlo do areálu letenského stadionu, kde vznikla potyčka.

Vše vyvrcholilo, když vandalové poničili stěnu Hřebíkova domu nápisy "Hřebíku táhni" a "Sparta". Vedení klubu následně trenérovi zařídilo z obavy o jeho bezpečí osobní ochranku. 

V říjnu 2005 byl Hřebík po deseti měsících svého angažmá odvolán. Stalo se tak v době, kdy se proti němu obrátili dokonce i někteří fotbalisté ze sparťanské kabiny v čele s kapitánem Karlem Poborským. Hřebík mužstvo opouštěl ve chvíli, kdy se nacházelo až na devátém místě tabulky se sérií čtyř proher po sobě.

III. éra: stříbro s devatenáctkou

O šest let později, v roce 2011, byl Jaroslav Hřebík znovu opěvovaný. V létě totiž vybojoval s reprezentací do devatenácti let stříbrné medaile z Mistrovství Evropy. Mezi opory tehdejšího mužstva patřili gólman Tomáš Koubek, obránci Jakub Brabec a Tomáš Kalas. V záloze a útoku táhli národní mužstvo Pavel Kadeřábek, Ladislav Krejčí, Tomáš Přikryl nebo Jiří Skalák.

Nechybělo mnoho a Hřebíkovi svěřenci finále ovládli. Nad Španělskem vedli gólem Ladislava Krejčího 1:0 až do 85. minuty, v níž vyrovnal Jon Aurtenetxe. Ačkoliv českému týmu vrátil v prodloužení vedení Patrik Lácha, Španělé skóre otočili díky dvěma gólům Paco Alcácery, který v současnosti obléká dres Barcelony.

Češi však na šampionátu zanechali výborný dojem. Vyhráli devět utkání v řadě a prezentovali se aktivní hrou, kterou chválilo mnoho fotbalových expertů.

IV. éra: ještě jedna štace ve Spartě

Ještě do konce roku 2011 se Hřebík již potřetí upsal na Letné. Tentokrát ovšem nezamířil na lavičku, ale do managementu. Na Spartě začal fungovat jako generální sportovní manažer a v současnosti je z pozice ředitele úseku mládeže zodpovědný za výsledky dorostenců.

A sparťanské mládeži se v podlední době daří náramně. Hřebík tak nese svůj podíl na úspěchu dorosteneckých kategorií, v nichž letenská mužstva pravidelně sbírají tituly v domácích soutěích a vyrovnané partie dokáží předvádět i v soubojích s evropskými velkokluby.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud