Karel Häring
21. června 2009 • 04:00

Šebek se upíše Chelsea!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V brance Chelsea stojí Petr Čech a na lavičce mu kryje záda osmnáctiletý krajan Jan Šebek. Ptáte se, co je to za fantasmagorii? Nic takového, tahle scéna se může v příští sezoně klidně odehrát. Prakticky neznámý český gólman se totiž za dva týdny stane hráčem londýnského velkoklubu!



„Mohu potvrdit, že Honza Šebek podepíše 2. července profesionální smlouvu s Chelsea,“ sdělil Sportu Pavel Zíka z agentury Sport Invest.

„Podepisuji kontrakt na dva roky,“ říká k tomu samotný Jan Šebek.

V létě se připojí k prvnímu týmu, ale nervozitou se před prvním tréninkem pod novým koučem Carlem Ancelottim třást nebude. Už v průběhu jara si totiž vyzkoušel, jaké to je chytat na trénincích prvního týmu rány z kopaček Drogby, Anelky, Lamparda a dalších hvězd Chelsea, neboť jej k prvnímu mužstva vzal i Guus Hiddink.

Jan Šebek: Od Petra se hodně učím »

Petr Čech tak má mladšího parťáka pod dohledem už několik měsíců. „Honza na sobě tvrdě pracoval, měl jsem dobré reference od Petra, který ho chválil,“ doplňuje k tomu Zíka.

Spolupráci s reprezentační stálicí českého národního týmu si Šebek velmi pochvaluje. „Když něco dělám v tréninku špatně, řekne mi to. Jsem mu za to vděčný,“ svěřuje se.

V závěru sezony cestoval na zápasy Chelsea v pozici třetího gólmana, jenž sleduje utkání z tribuny. Podle jeho manažera byl už dvakrát velmi blízko lavičce náhradníků.

Sto devadesát šest centimetrů vysoký gólman má za sebou pozoruhodné dva roky. Zatímco jednička „blues“ se na Stamford Bridge dostala přes Blšany, Spartu a Rennes, osmnáctiletý Šebek má v dosavadním životopise jen tři působiště: Tachov, v němž působil do patnácti let, roční zkušenost v Plzni a pak... Chelsea.

Před dvěma roky si jej slavný tým vyhlédl, a když maminka souhlasila s přesunem do akademie, vydal se v šestnácti letech do Anglie. Jenže stesk po domově a nejbližších byl silnější než touha obléct jednou v budoucnu dres „blues“ a na konci roku 2007 zamířil domů.

Loni v létě se ale v tréninkovém centru klubu v Cobhamu hlásil zpět, připraven na druhý pokus. Ten mu vyšel mnohem lépe. „Byla to moje nejlepší sezona v kariéře,“ pochlubil se Šebek, který podle pozorovatelů udělal v minulém ročníku velký krok kupředu.

I proto si vysloužil profesionální kontrakt, který mohou kluby podepsat s hráči až po dovršení osmnácti let.

Šebek ví, že cesta k tomu, aby jednou hájila branku Chelsea dvojice Čechů, je stále velmi dlouhá a pořád stojí na jejím začátku. Proto si pro příští sezonu nedává přehnané cíle.

„Pro mě je prioritou, abych odchytal maximum zápasů za rezervu. Mým cílem je být jedničkou v rezervě. Pozice třetího gólmana v áčku je hezká, ale po pravdě řečeno, je to pořád málo. Vzhledem k tomu, že jsem mladý, budu chtít odchytat co nejvíce zápasů za B-tým.“ V minulé sezoně se v rezervním týmu představil ve třech soutěžních utkáních.

Šebek je po Marku Štěchovi dalším talentovaným brankářem české školy, který podepsal smlouvu s týmem Premier League. Druhý jmenovaný je gólmanem jiného londýnského celku, West Hamu United.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud