Jan Podroužek
18. května 2012 • 14:09

Lovásik tahá Kroměříž z bryndy. Děsil jsem se, co mě čeká, říká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ČESKÝ FOTBAL | Už zase chytá. A je ve formě. Sedm měsíců nezažil slovenský brankář Tomáš Lovásik soutěžní zápas. Před jarní sezonou ale dostal nabídku od třetiligové Kroměříže, a teď ji tahá ze sestupové bažiny až do pohodového středu tabulky. Naposledy zabednil svou bránu proti čtvrté Břeclavi a pomohl k překvapivé výhře 3:0.



Naložil si na sebe tolik, až z toho byl sám překvapený. Od konce sezony 2010/2011, kdy utnul svou profesionální kariéru, šéfuje brankářům v ligové Sigmě Olomouc.

A od ledna pomáhá Tomáš Lovásik, otec dvou dětí, v záchranářských tahanicích Kroměříži. „Je to dost těžké. Naskákalo mi té práce tolik, až jsem to nečekal. Víkendy mám úplně zabité a jde to hodně na úkor rodiny,“ trápí sedmatřicetiletého brankáře.

V Kroměříži, která se plácala po podzimu s deseti body na posledním místě, je zaháknutý od letošního ledna. Kvůli Sigmě, kde musel být nastoupený každý den, stíhal ve Slavii jediný trénink týdně, o víkendu pak polykal dva zápasy.

Jeden na prvoligové lavičce, druhý v třetiligové bráně. „Už mi chytání strašně chybělo. Přes půl roku jsem nestál mezi tyčemi v mistráku, ale musím říct, že se cítím dobře,“ vypráví bývalý gólman Zlína, Jablonce a naposledy Olomouce.

Kroměříži se jeho angažování zatraceně vyplácí. Během osmi soutěžních utkáních vyčapal Lovásik tři čistá konta.

„Ty nuly potěší, ale zase na druhou stranu jsem dostal čtyři branky od béčka Jihlavy. To byl strašný zápas, na balon jsem si sáhnul sotva třikrát, protože se kluci poctivě vraceli. Jenže mi tam foukli dva vlastňáky,“ vzpomíná s úsměvem na utkání, ve kterém Kroměříž padla 3:4.

Tým zatím odehrál dvakrát méně utkání než na podzim, už teď ale nasbíral o čtyři body víc než v první části sezony, celkem jich má 24. Zdrhnul tak poměrně v chvatu z úplného dna na čtrnácté místo, ze kterého už se do divize padat nebude. Zatím má náskok šest bodů na poslední Líšeň a dva na předposlední Rosice.

„Děsil jsem se toho, co mě v Kroměříži čeká. Klub ztrácel tři body na patnáctou příčku, byl v hodně blbý situaci. Je ale super, že zase zažívám zápasy, ve kterých o něco jde, má to náboj,“ pochvaluje si „Love“, jak mu spoluhráči říkají.

Od čtvrtka mu povinnosti v Sigmě odpadly, zaměstnanci dostali dovolenou. Lovásik ale na Hané zůstává, nikam pod palmu se nechystá. „Chodí tu do školy dcera, tak budu v Olomouci s ní. Zároveň bude víc času na fotbal v Kroměříži, stihnu víc tréninků,“ těší se Lovásik.

A těší se i Kroměříž. V bitvě o třetiligovou působnost, která má v MSFL ještě šest kapitol, může tým čerpat ze zkušeností, které si musel slovenský veterán prožít v uplynulém ročníku Gambrinus ligy.

„V Olomouci se boj o záchranu hodně prožíval a klíčové zápasy jsme zvládli dobře. Chci teď pomoci Kroměříži, aby třetí ligu udržela. Nechci slézt ze třetí ligy,“ zdůrazňuje Lovásik.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud