Jan Podroužek
30. dubna 2013 • 16:25

Tečky za 60 tisíc! Kluby pykají za banální chyby na registračkách

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší kluby A skupiny středočeské I. A třídy zuří. Černolice a Všenorský SK tvrdě pykají za malou administrativní chybu v registračních průkazech svých hvězd. Černolický Pavel Drsek, bývalý stoper Jablonce nebo Duisburgu a všenorský Martin Müller, exslávistický obránce, měli v průkazech chybně uvedený název klubu. Výsledek? Oba celky čelí pokutě 30 tisíc korun, jsou jim zkontumována dvě utkání, a nádavkem je Drskovi zastavena činnost.



Stejný postih čeká na čtvrteční disciplinárce podle sportovního ředitele Středočeského fotbalového svazu Zdeňka Krajle i Müllera.

Pozorně pozorujte záměnu. Oficiální název černolického klubu je S. K. Černolice. Ovšem v legitimaci Pavla Drska se objevilo S K Černolice. Ten, ač bývalý profesionální stoper, v Černolicích hraje útočníka a ze 13 zápasů nasázel už 27 gólů!

Druhá bota, tentokrát u Všenor. Oficiální název: Všenorský SK. V průkazu Martina Müllera ale stálo: Všenorský S. K.

Tyhle tečky právě připravily oba celky o tučné jmění, body a jejich hráči nesmí na hřiště. „Budeme se každopádně odvolávat. Když to nepomůže, jsme připraveni hnát to i soudní cestou,“ zlobí se Stanislav Drážný, sekretář Všenor.

Ve všenorském celku jde o kontumaci s Tuchlovicemi (0:1) a Vraným (1:1). Do těchto zápasů nastoupil Müller neoprávněně. Klub tak přijde o bod, za každý zápas se pak počítá pokuta 15 tisíc korun a k tomu dostane bývalý slávista na čtvrteční disciplinárce zákaz hraní na dobu určitou, minimální trest šplhá podle řádu až na čtyři soutěžní utkání.

„Vždyť ty tečky zápasy nijak neovlivnily. Kdyby nám za to dali tisícovku flastr, ať si to dáme do pořádku, ale tohle… Odpovědnosti se nezříkáme, přehlédli jsme to, ale vždyť hrajeme I. A třídu, děláme to pro radost,“ běduje Drážný.

A situace Černolic? Na chlup stejná. Za dva zkontumované zápasy přijde klub taky o 30 tisíc korun a zmizí mu rovněž jeden bod (Lhota-Černolice 4:1, Černolice-Cerhovice 1:1). Jen zákaz činnosti už Pavlu Drskovi běží, od 25. dubna.

„Co vám k tomu mám říct… Jsem všichni nasr…, no! O soudní cestě uvažujeme taky,“ prohlašuje Petr Macela, sekretář Černolic.

Disciplinární komise zasedne ve čtvrtek 4. května a bude projednávat oba případy. Sportu se ale podařilo získat vyjádření Středočeského fotbalového svazu, konkrétně sportovního ředitele Zdeňka Krajle.


Proč je pokuta pro kluby tak vysoká?
„Do zápasů nastoupili hráči, kteří měli průkazy v nesouladu s oficiálním seznamem klubů registračního úseku FAČR. Ve chvíli, kdy se kluby přejmenovaly, FAČR všechny jiné průkazy prohlásila za neplatné. Tato situace se řídí soutěžním řádem článkem 58. Sportovně-technická komise zde tedy vyhlásila kontumační výsledek plus v rozpisu mistrovských soutěží jsou dané finanční taxy, které se používají v době, kdy se prokáže, že klub se zaviněně dopustil kontumace. Hráč nastoupil na neplatný průkaz a to je postaveno na roveň tomu, když za vás hraje fotbalista načerno. Sazebník mají kluby k dispozici už léta, kde se dá dohledat, že pro I. A třídu je v případě takové chyby ukládána pokuta na jeden zápas 15 000 korun.“

Takže na středočeský přebor je určená výše finanční pokuty na 20 tisíc na zápas?
„Ano, přesně tak. Měli jsme dokonce dva případy, kdy hráč nastoupil a neměl dokončené členství ve FAČR, takže kluby platily pokutu 20 000 korun.“

Mohla komise zvolit „měkčí“ přístup a udělit klubům nižší pokutu?
„Kdyby ten přestupek nebyl zahrnut do kategorie článku 58. Ta pokuta je represivní věc, aby už to nikdo nikdy neudělal.“

Proč byla Pavlu Drskovi zastavena 25. dubna činnost?
„Řád vám říká, že hráč se dopustil přestupku, kdy neoprávněně startoval. A za neoprávněný start je taxa, která začíná čtyřmi zápasy a jde nahoru. Disciplinárka udělala to, co jí řád nařizuje. Takový osud čeká ve čtvrtek i Müllera ze Všenor, protože se jedná o stejnou situaci. Můžeme polemizovat, ale nikdo nepostupoval proti řádu.“

Pružně! Krok za krokem!
(poznámka Jana Podroužka)

S. K. Černolice a Všenorský SK chybovaly, oba si trest zaslouží. Za zbytečnou hloupost, za nedůslednost. Vždyť jsou oba kluby registrovány v oficiální soutěži pod hlavičkou FAČR, a tak si musí plnit povinnosti s tím spojené.

Pořád se ale bavíme o I. A třídě. O soutěži, kde hráčům po zápase pivo a uzené chutná nejlíp na světě. Systém trestání by měl být v takové galaxii pružnější a přesto dost transparentní.

Středočeský fotbalový svaz je z obliga. Vytasil na kluby tresty, které jsou skutečně předepsány v řádu. Ale nehodí se do téhle „malicherné“ situace spíš zvednout ukazovák a vypsat složenku na 2 tisíce korun? Teď z toho kouká dvojnásobné soudní stání…

Ano, svaz se brání tím, že by mužstva při slabém trestu svoje přestupky opakovala. Nikde ale není psáno, že by při druhém překročení pravidel nemohli chtít mocipáni po klubech stanovenou taxu 15 tisíc za zkontumovaný zápas a navrch postavit provinilce mimo hřiště.

Tady není nutná okamžitá prudká palba. Jen to chce postupovat pružně, krok po kroku a přesto transparentně.


Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud