René Machálek
17. října 2013 • 04:20

85 zápasů a dost, Jirny doma prohrály. Teď už aspoň nechtěly zbít soupeře

Autor: René Machálek, Jan Podroužek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zázrak! Domácí tvrz Viktorie Jirny padla po 85 zápasech v divizi a ČFL. V dubnu 2008 prohrál tým majitele klubu a trenéra Josefa Jíchy s Loko Vltavín, o uplynulém víkendu vyloupila Jirny po výhře 2:1 Sparta B. Oba duely dělí pět a půl roku, za tu dobu jen třikrát urvaly týmy na půdě středočeského celku remízu, jinak prohrávaly.



Takovou sérií se jen tak někdo chlubit nemůže. I když… Rekordní série londýnské Chelsea trvala v Premier League ještě o zápas víc. A to je proti divizi a ČFL soutěž z jiné galaxie.

Když se ta zpráva rozletěla do světa, byla z toho senzace. Ne světová, ale v Česku měla zvuk. Jirny prostě doma neprohrávají. O tom, že se Letenským povedlo něco neobvyklého, svědčí i fakt, že se s tím Sparta vytáhla na Twitteru: „Jirny doma padly po pěti a půl letech!“

„Dlouhou sérii Jiren jsem využil při přípravě na zápas jako motivační prvek. Řekl jsem klukům doslova, že ji jedeme ukončit, že jedeme pro tři body,“ prohlásil kouč Sparty B Martin Hašek po úspěšném utkání.

„Ta série se vytvářela v divizi, Jirny před sezonou vzaly konečně postup výš a bylo celkem pravděpodobné, že ve třetí lize jednou skončí,“ bránil se nádechu senzace trenér.

Minule to málem skončilo rvačkou

Jenže vyhrát na půdě Jiren, to není jen tak. Na lopatky středočeský tým složil gól Ondřeje Karafiáta chvíli před koncem duelu. V posledních minutách pak bylo sparťanům na place pořádně horko, i když na hrozby násilí, jako před pěti a půl lety s Vltavínem přeci jen nedošlo.

„Bylo to hodně vypjaté, každého z nás tam pak chtěli zbít. Neunášeli porážku,“ vzpomíná Radek Kronďák, tehdejší kouč Vltavínu. „Málem jsme se po tom utkání porvali. Vyhrát tam v divizi bylo těžší než vyhrát ve třetí lize,“ uvedl současný sportovní ředitel klubu.

Na otázku proč už není tak sdílný. „Nebudu to komentovat, zkuste číst mezi řádky,“ říká. Prvbá domácí prohra po tolika nebyla už tolik dramatická, i když...

„Prohru Jirny kousaly docela těžce. Vím, že rozhodčí nastavoval dvě minuty. Ty uplynuly a on pak ještě domácím fouknul přímák těsně před naším vápnem, který neměl být. Odvrátili jsme ho na roh a ten už je sudí nenechal rozehrát, běžela asi pátá minuta nastavení. Všichni hráči Jiren se pak na rozhodčího seběhli, nelíbilo se jim to. Ale žádné agresivity nehrozily,“ vzpomíná na dění na trávníku střelec vítězné branky.

„Chtěli jsme tu sérii Jiren utnout a jsme rádi, že se to podařilo. Nijak speciálně se ale kvůli tomu necítíme,“ dodal.

Jeho trefa byla přímo výstavní. „Odrazil se ke mně míč za vápno, jedním dotykem jsem si ho posunul a z 22 metrů jsem trefil šibenici. Četl jsem, že trenér říkal, že to byla trefa jak ze znělky Branek, bodů, vteřin. Jsem na ni hrdý,“ neskrýval nadšení Karafiát.

Nová dimenze zářezu

V posledních letech ale odjížděly týmy z Jiren rozladěné a často s pocitem křivdy. Hodně zlou zkušenost si na hřišti Viktorie prožila v době svého divizního působení Přední Kopanina. Jednou tam prohrála 0:7 a sudí proti Pražanům nařídil čtyři penalty.

V Jirnech bývalo v divizi často dost dusno... V Jirnech bývalo v divizi často dost dusno...Foto cernasvine.cz

„Rozhodčí Blaschke nám ukázal novou dimenzi zářezu, tohle bylo absolutní odepření práva hrát fotbal. Jedna penalta byla jasná, další tři nebyly ani sporné. Pokud by měl rozhodčí dostat trest, tak jedině doživotí,“ nechal se tehdy po utkání slyšet jeden z hráčů poražených, který si nepřál být jmenovaný.

V divizi a letos i v ČFL se naopak s týmem Jiren potkal pražský Meteor. I proti němu pravidelně kopou doma Jirny penaltu. Výjimkou nebyl ani poslední duel, jenže… Jirny pokutový kop zahodily a Meteor dosáhl na remízu. „Mohli jsme myslet i na víc,“ říká kouč Pražanů Josef Pleticha.

Na dotaz, co si myslí o sérii 85 domácích zápasů Jiren bez prohry, nevyřkne žádný tvrdý ortel. „Kdyby tohle dokázal nějaký jiný tým, bral bych to jako úspěch. Takhle k tomu nemám co říct.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud