Michal Koštuřík
12. října 2013 • 14:07

Na diskotékách pařil s Bonym a Kweukem, teď vládne Staré Říši

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před deseti lety odletěl na návštěvu z Kypru do Anglie. Skončil však v Česku, v uprchlickém táboře. Tam při fotbálku s dalšími „vězni“ zaujal ředitele, který ho doporučil do Mimoně. Dnes je ghanský snajpr Ali Osumanu největší atrakcí divizní skupiny D, v dresu Staré Říše vstřelil na podzim devět ze čtrnácti branek týmu! A stále doufá, že si ho všimne profesionální klub…



Byl to pro něj šok, když v zimě 2003 vylezl z letadla v Praze a jeho let do Anglie nepokračoval. „Neměl jsem platné vízum. Končilo mi dřív, než byla doba mého návratu,“ vysvětluje svou anabázi.

Dva měsíce žil Osumanu s dalšími cizinci v uprchlickém táboře s přísným režimem. Požádal o azyl a čekal… Ve volných chvílích hrál s novými kamarády na plácku fotbal. Ředitele organizace, fotbalového nadšence, záhy zaujal.

„Každé ráno v šest jsem vstal, šel běhat a hrát si s balonem. Ředitel tábora se mě zeptal, co jsem zač. Řekl jsem mu, že fotbalista,“ líčí. 

Tak se dostal do Mimoně, kde v krajském přeboru rozjel svou „českou“ kariéru. „Za sedm zápasů jsem dal dvanáct gólů a šel jsem do Nového Boru.“ To už měl za sebou epizodní působení v Turecku, na Kypru, zkusil to v Ománu či ve Spojených arabských emirátech.

„Kde jsem spokojený, tam zůstávám. Stěhování není problém,“ culí se Afričan na chladné Vysočině.

V Česku to dotáhl nejdál do druhé ligy, kde dostal pár šancí v Mostu a v Blšanech a zapsal si jeden gól. Našel si také partnerku, která mu porodila syna. Dnes už spolu nežijí. Šestiletého miláčka si však rodák z Accry občas přiveze na Vysočinu anebo za ním vyrazí do Nového Boru. „Žiju normální život. Věnuju se rodině, hraju fotbal, chodím běhat a odpočívám,“ popisuje.

Do své rodně země za příbuznými se Osumanu dostane jednou za rok na dovolenou, klub mu hradí letenku. A vždy se rád vrací do nového domova. „V Africe určitě nechci žít,“ říká rozhodně. „Cítím se jako Evropan,“ doplňuje.

V Česku si pochutná na guláši s knedlíkem, obdivuje Karla Poborského, drží palce Spartě a navštěvuje domácí zápasy Jihlavy. Kondici si udržuje pravidelným běháním.

„Mohl jsem dneska hrát v Mostě, ale přišel tam nový management a všechny vyhodil,“ vrací se o pár let zpátky, kdy nakukoval do vrcholového fotbalu. Z něho se záhy vytratil, ve třetiligové České Lípě se nedostal do užšího kádru.

„Čekám na další šanci, fyzicky se cítím dobře. Je mi už čtyřiatřicet let, uvidíme,“ krčí rameny a tajně doufá, že by ho v zimní pauze mohla vyzkoušet prvoligová Jihlava. On sám tvrdí, že nenosí v hlavě jen góly.

„Myslím na tým. Máme výborné fanoušky, prezident má rád trenéra a trenér hráče. Jsme kamarádi, fungujeme jako rodina. Zajímá mě, ať máme body a tuto sezonu se v klidu zachráníme,“ zdůrazňuje nesobecky.

Stará Říše u Telče, kde působí s pauzou od roku 2009, je zatím jeho neúspěšnější štací. „Loni jsme hráli bez něj, protože jsme nepočítali s tím, že postoupíme z krajského přeboru,“ vysvětluje Miroslav Nedvěd, předseda klubu. „Když tady nebyl, nestalo se, aby se mě během zápasu někdo nezeptal, kdy se Ali vrátí. Je tu oblíbený,“ informuje. 

Když obec se 600 obyvateli nečekaně „vykopala“ divizi, fanoušci se dočkali. Populární forvard putoval z Žatce, kam ho odstavil Most, zpátky. Ve Staré Říši je za největší hvězdu. Naprostá většina z gólů týmu, který léta vede bývalý prvoligový útočník Vítkovic Luděk Kovačík, nese jeho podpis.

„Je lehkonohý, rychlostní typ. I když už je mu přes třicet, pokud dostane balon před beky, mají s ním velké problémy. První kroky má hodně dynamické,“ charakterizuje ghanskou perlu Nedvěd.

V divizi nehraje Osumanu zadarmo a podporuje ho i finančně zajištěná sestra, která v Německu podniká v nákladní dopravě. Jeho rodina je vskutku početná.

„Mám deset bratrů, sedm vlastních a tři nevlastní,“ líčí usměvavý chlapík, který se už na začátku podzimu choulí v teplé bundě a zimní čepici. Jeden jeho sourozenec dokonce hraje fotbal v Česku. Ano, kanonýr Musa Ansuma (dnes hráč Roudnice), jehož profil deník Sport přinesl před rokem, je Osumanův mladší brácha. Také on chvíli působil ve Staré Říši, v pozici defenzivního záložníka ale střelecky nemohl zazářit.

Když žil Osumanu v Praze a dojížděl z metropole do Mostu, skamarádil se s Afričany z Gambrinus ligy. Na Florenci obýval jeden dům se sparťanským střelcem Leonardem Kweukem.

„Chodili jsme spolu na diskotéky a do McDonaldu,“ zubí se. Jejich věrnými druhy na tazích metropolí bývali rovněž Alexandre Mendy z Mladé Boleslavi, slávista Tijani Belaid či další sparťanský snajpr Bony Wilfried.

Ten nyní válí za Swansea v Premier League, Ali Osumanu je fotbalovým králem ve Staré Říši…

ALI OSUMANU
Narozen: 7. dubna 1979 (34 let) v Accře
Národnost: Ghana
Pozice: útočník
Klub: FSC Stará Říše (divize D)
Kluby v Česku: Mimoň, Nový Bor, Pardubice, Česká Lípa, Blšany, Most, Žatec

Ghanský střelec Ali Osumanu je kanonýrem Staré Říše v divizi D, ze čtrnácti branek týmu dal sám devět gólů
Ghanský střelec Ali Osumanu je kanonýrem Staré Říše v divizi D, ze čtrnácti branek týmu dal sám devět gólů

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud