Michal Koštuřík
26. ledna 2012 • 12:04

Zbrojovku chtějí Italové! Zájem o brněnský klub má firma z Říma

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pozor, první vážný zájemce o fotbal v Brně odhalil svou identitu. Slavný klub, nyní živořící ve druhé lize, možná spasí zahraniční kapitál! Deník Sport vypátral Daniele Migliariniho, který v Česku zprostředkovává koupi pro Gruppo Gherardi, jednu z nejvýznamnějších stavebních firem v Itálii. Její majitel už se sešel s vlastníky Zbrojovky.



Ekonomicky zdecimovanou Zbrojovku může přivést k životu společnost z Říma, která mimo jiné restaurovala význačné budovy ve Vatikánu. Její boss Piergiorgio Gherardi je prý nadšen nápadem vzkřísit český fotbalový klub s bohatou historií.

Kvůli této vizi před třinácti dny přiletěl do Brna, pohlédl si stadion i zázemí. „Má seriózní zájem, nechal si zpracovat velký projekt na rozvoj Zbrojovky. Líbilo se mu tady,“ líčí exkluzivně Migliarini.

Právě u černovlasého chlapíka s českou přítelkyní, jenž se usadil v Brně a Zbrojovce fandí, vznikla myšlenka oslovit svého známého a bohatého byznysmena z italské metropole.

Ten aktuálně jedná i o majoritním vlastnictví klubu Hellas Verona. Fotbalového fanouška Gherardiho idea zaujala a do její realizace se vrhnul se vší vervou. Lehce si spočítal, že s Brnem je cesta k úspěchům daleko levnější než v případě ovládnutí některého předního italského klubu.

„Sezona ve druhé lize by ho stála od šestnácti do osmnácti milionů eur, zatímco tady jsou ceny jinde,“ vysvětluje Migliarini v luxusním brněnském hotelu. „Možná nakonec koupí Veronu i Brno,“ dodal.

Brněnský majitel Pros: Teď s nimi nejednám

„Ano, s těmi Italy jsem se jednou sešel. Nic víc. Byli v Brně a zjistili, že je na prodej fotbalový klub. Pokud si myslíte, že jsou nejvážnějším zájemcem, tak se mýlíte. Mají stejné podmínky jako ostatní. Momentálně s nimi nejednám. Až podepíšou dokument o mlčenlivosti, zvážíme, zda jim pošleme další materiály. Ale byznys se dělá jinak, než že s tím vyjdete do médií. Až bude něco hotové, tak se to dozvíte.“

Padesátník Gherardi se na konci předminulého týdne osobně setkal se dvěma majiteli brněnského klubu, bratry Romanem a Stanislavem Prosovými. Ve hře je zatím odkup 70 procent akcií, zbylé vlastní podnikatel Petr Hoskovec.

„Pan Gherardi by chtěl samozřejmě sto procent,“ informuje s tím, že má zpracovanou vizi na několik let dopředu. „Nechce z toho dělat italský klub, pracovalo by v něm devadesát procent Čechů. Chce Zbrojovku vrátit zpátky na výsluní a zajímá jej práce s mládeží, kterou mělo Brno vždycky výbornou,“ doplňuje.

Daniel Migliarini, který by mohl zprostředkovat koupi brněnské Zbrojovky Daniel Migliarini, který by mohl zprostředkovat koupi brněnské ZbrojovkyFoto Michal Koštuřík

Italský obchodník už investoval nemálo peněz, aby získal o stavu klubu co nejvíce informací. Gherardi má ambiciózní plány. „Líbí se mu, jak to dělá Plzeň a v Itálii je pro něj vzorem Udine,“ shrnuje.

Tím zdánlivá idyla končí, obchod s bratry Prosovými není před uzavřením. Navzdory tomu, že italský podnikatel odjížděl z Brna s dobrým pocitem. Domníval se, že se jednání rozběhla velmi nadějně.

Teprve včera ale dorazil do advokátní kanceláře Paoly Spoladore, která firmu na českém území zastupuje, dokument o mlčenlivosti. Ten musí Gherardi podepsat, aby mu bratři Prosové zaslali veškeré podklady o hospodaření klubu.

Teprve poté mohou rokování pokračovat. „Kdyby se s námi majitelé Zbrojovky nechtěli sejít, tak by přece neztráceli čas,“ doufá Migliarini, že ke konečné dohodě přece jen dojde.

Silný interes italské strany podle něj stále trvá. Roman Pros mezitím vzkázal, že pokud klub do konce ledna neprodá, dokončí samospádem druholigovou sezonu a v létě jej do žádné soutěže nepřihlásí.

Daniel Migliarini, který by mohl zprostředkovat koupi brněnské Zbrojovky
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud